sharkoon-skiller-sgh1-gaming-headset-teszt/2016/10/29

Sharkoon Skiller SGH1 Gaming Headset teszt

2016. október 29. Ficsor Tamás Hangeszközök

A Sharkonn nem régiben kezdte bővíteni a Skiller termékcsaládjának kínálatát. Ugyebár eddig csak egyes billentyűzeteinél találkozhattunk ezzel a megnevezéssel, melyek közül a legújabb az SGK1. Sajnos ez a mechanikus billentyűzet még nem tette le névjegyét az asztalunkon, de az új családtagokkal más a helyzet. Október elején mutatta be SGM1 kódnévű egerét, mely meglepően jól teljesített laborunkban. Rá nem sokkal később pedig jött az SGH1 nevű fejhallgató, amit szintén górcső alá vettünk. Annak eredménye olvasható a következő sorokban.

Csomagolás:

img_20161018_170335

A sztereó fejhallgató egy masszív, a Skiller-hez méltó dizájnú ablakos dobozban érkezik. A csomagolást kinyitva először a csere fülpárnák érhetők el. Periféria eléréséhez ki kell húzni az őt tartó keménypapír panelt, mely mögött találjuk egy hord táskában a hozzávalókat. A tatyóban lapul a másodlagos kábel, és a mikrofon. Természetesen külön még kapunk egy szépen illusztrált használati útmutatót is.

Külső:

img_20161018_171435

Az SGH1 fekete köntöst kapott némi kék betéttel. Máris adok a gyártónak egy piros pirospontot, amiért mindent matt festéssel látott el, igy nem kell félni az ujjlenyomatoktól. A műanyag matt fekete hangszóróház ovális alakot kapott, hogy a fülünket teljes mértékben takarja. A kényelemért és a külső hangok kirekesztéséért puha műbőrhatású fülpárnákat találunk gyárilag felszerelve, de ezek cserélhetők szövettel bevont variánsra is. Sajnos a hangszórók semmilyen mozgásra nem képesek. Meg figyelhető még a hangszóróház külső oldalán, hogy a fém logó és a körülötte lévő lyukacsosnak tűnő műanyag rész nagyon hasonlít egy autó hűtőrácsára. Pontosabban egy Lamborghini szellőzőnyílására és logójára.

img_20161018_171451

A fejpánton bordázott elrendezésben találunk szivacsokat ugyan csak műbőr borítással. A fejpánt külső felületén szépen besüllyesztve látjuk a Skiller feliratot. A pánt méretét nem tudjuk szabályozni, ezt az önbeálló gumis rendszer megteszi helyettünk, így biztos, hogy minden fejmérethez megfelelő lesz. A fejhallgató optimális merevségéért két vastag és rugalmas fém keret felel, mely fekete gumiszerű anyaggal van bevonva.

img_20161018_171349

Bal oldalra került a le csatlakoztatható mikrofon és a kábel kivezetés. A hordozhatóságra is odafigyelve a gyártó fixen egy 110 cm hosszú aranyozott 3,5 mm-es jack csatlakozós kábelt vezetett ki a hangszóróból ugyan csak baloldalt. Ahhoz, hogy gaming közben teljes értékűen lehessen használni az eszközt, a hozzá mellékelt kábelt csatlakoztatni kell a meglévőhöz. A plusz 250 cm hosszú 2 x 3,5 mm-es jack végű kábellel már a mikrofon is elérhető lesz, illetve egy kezelőpanel is került rá, amin egy hangerőszabályzó, valamint egy némító kapcsoló van.

Belső:

Fejhallgató specifikációi:
  • Hangszóró átmérője: 40 mm
  • Hangszóró Érzékenysége: 98 +/- 3 dB
  • Hangszóró Frekvenciatartománya: 20 Hz ~ 20 kHz
  • Hangszóró Max Bemenete: 100 mW
  • Fejhallgató Impedanciája: 32  Ω
Mikrofon specifikációi:
  • Mikrofon Iránya: Minden irányú
  • Mikrofon Érzékenysége: -58 +/- 3 dB
  • Mikrofon Impedanciája: 2.2 k Ω
  • Mikrofon Frekvenciatartománya: 50 ~ 16,000 Hz

Tapasztalat, vélemény:

Az SGH1 meglepően könnyű, mindössze 253 grammos súllyal rendelkezik. Ennek köszönhetően hosszabb ideig tartó viselése után sem fáradt el a nyakam. A gumis fejpánttal valóban fejhez igazodik a headset, de úgy tapasztaltam, hogy a gyártó elég gyenge verziót használt ezen a téren. Ez hosszabb ideig tartó viseléskor, illetve hirtelen fejmozgáskor bizonyult meg, amikor is lassan lassan lejjebb csúszott.  A gyenge gumipánt miatt a kis fejű embereknek ez az eszköz nem lesz megfelelő, mivel a hangszórók nem lesznek egy vonalban a fülekkel.

A hordozhatósággal szemben áll a headset teljesen merev kialakítása. A gyártó hiába próbálta ezzel a tulajdonsággal is felruházni, csak kényelmetlenség adódna például a hurcolással, mivel sok helyet foglal. Direkt a hordozható eszközökkel kapcsolatot teremtő 110 cm hosszú 3,4 mm-es jach kábelt sem gondolták át. Telefonon történő zenehallgatásnál vagy kontrollerrel való csatlakozáskor optimális ez a megoldás, de a mikrofon használatához a plusz 150 cm hosszú toldó kábellel együtt már akadnak problémák. Először is a mennyiség, ez a 250 cm hosszú kábel nagyon sok. A kezelőpanel elhelyezkedése sem nyerő, mivel az a fix 110 cm-es kábel után helyezkedik el. Szóval, ha vezérlőt kényelmesen elérhető távolságba akarjuk hozni, muszáj lesz az előtte lévő vezetéket összedrótozni.

img_20161018_171838

Az ötlet nem lenne rossz, de nagyon kiforratlannak érződik számomra. Ha közvetlenül a fejhallgatóba lehetne csatlakoztatni vagy az egyik vagy a másik jack végű kábelt, akkor az összkép teljesen máshogy festene. Gondok akadtak még a cserélhető fülpárnák levételével. Hírtelen az M50-nél tapasztalt érzés fogott el, mivel itt az SGH1-nél is a két elem lepattintása nehezen sikerült.

Hogy hangzás terén mit teljesít? Igazából semmi extrát. Hagyományos sztereó fejhallgatóknál megszokott frekvenciatartományokat lehet hallani. Játékok és filmek terén is megfelelőnek tapasztaltam a hangteljesítményt. Ugyan ilyen véleménnyel vagyok a fejhallgató mikrofonjával kapcsolatban is. Itt sem teljesíti túl magát az SGH1, így a hangunk mellé társulhat egy kis háttérzaj és az alap halk sistergés.

img_20161018_170554 img_20161018_170840
img_20161018_171741
,

Összességében meg voltam elégedve a fejhallgatóval. Az anyag minősége és merev szerkezete jó. Hangzásban és mikrofonban csúnyán mondva az átlagot adja, de ezzel én meg voltam elégedve. Mint ahogy írtam, problémával találkoztam fejpántjánál, a kábelénél és a fülpárnák cseréjénél, illetve a hordozhatósággal. Házon belül vagy sétáláshoz, boltba menéshez oké lehet a használata, de utazáshoz már nem ajánlom. Főleg, ha sok motyót szeretnénk kevés táskába zsúfolni. De a kis súlyával teljesen meg voltam elégedve. Körülbelül 8-9 ezer forintos árért kapunk egy normál sztereó fejhallgatót, amihez moduláris kábelt, csere fülpárnákat  és levehető mikrofont kapunk.

ajanlott1.png

[youtube]

[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: