shuttle-xh81v-mini-itx-gyonyoru-kontosben/2015/08/15

Shuttle XH81V - mini ITX gyönyörű köntösben

2015. augusztus 15. Kocsis Bence All-In-One PC

A Shuttle a kompakt számítógépek specialistája. A gyártó műhelyéből számos mini PC került ki, melyek egyszerűségükkel és helytakarékosságukkal hódítanak. A gyártó Slim PC sorozatában megtalálhatók a legújabb platformok (ARM, Intel Atom, Celeron, LGA 1150 és LGA 1155), így a legkülönfélébb igényeket is képesek kielégíteni. Mai tesztünkben egy LGA 1150 platformra épülő modellt, a Shuttle XH81V/XH81 Slim PC-t fogjuk bemutatni.

A Shuttle XH81V (fehér változat) egy kimondottan kompakt, 3L-es médialejátszó, multimédiás számítógép. A külsőre nem lehet panasz, hisz egy letisztult formával állunk szemben. A hófehér ház felső része fedett, oldalai perforáltak a megfelelő hűtés érdekében, a teljes hátlapot pedig az alaplapi I/O panel teszi ki. Az előlapon egy méretes bekapcsológomb került elhelyezésre, mely alatt és felett egy-egy lenyitható fedél található.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A felső fedél egy előre beszerelt slim DVD meghajtó nyílását rejti, míg az alsó, Shuttle feliratú fedél 2 darab USB 2.0, két darab USB 3.0 és egy fülhallgató kimenetet és mikrofon bemenetet tartalmaz. Ennek a két kis fedélnek köszönhetően használaton kívül egy nagyon letisztult ház ékesíti nappalinkat, vagy irodai íróasztalunkat. A ház kialakítása miatt arra nincs lehetőség, hogy álló módban használjuk a gépet, de a kis méret miatt szerintem ez nem is olyan nagy probléma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az XH81V egy H81 chipkészlettel rendelkező mini ITX alaplapot tartalmaz, amely LGA 1150 tokozású processzorokat támogat. Ez maximálisan 65W TDP-vel rendelkező 4. generációs  Haswell és Haswell refresh i3/i5/7, Pentium, Celeron processzorok fogadását jelenti. A 65W-os maximális TDP természetes a korlátozott hűtési lehetőségek miatt alakult, így egy Core i7-4790K processzort már nem tudunk használni, persze ebben az esetben ennek nem is lenne értelme.  Az alaplapon két darab memória DDR3 SODIMM slot került elhelyezésre, melyekbe foglalatonként 8 GB, azaz összesen 16 GB RAM helyezhető.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A ház nagyon kompakt, minden alkatrésznek megvan a maga helye, egy négyzetcentiméter sem vész kárba. Az optikai meghajtót tartó konzolt és a 2,5"-os SSD, vagy HDD keretet eltávolítva beleláthatunk a gép belsejébe. Ha megnézzük a processzorhűtőt, láthatjuk, hogy a Shuttle igyekezett minél jobb hűtést megalkotni. A vizesblokkokhoz hasonló megoldású blokk került a processzor fölé, amelyből két réz hőcső juttatja el a hőt a az elnyújtott hűtőbordához, melyet két, a ház oldalára felszerelt 40 mm-es ventilátor próbál lehűteni. Az alaplapon három darab SATA port került elhelyezésre, melyek SATA II és 2x SATA III sebességűek. Az alaplapon elhelyezett két Mini-PCIe slot egyike már tartalmaz egy IEEE 802.11b/g/n WiFi kártyát, míg a másikba mSATA SSD helyezhető tovább növelve a belső tárhelyet, illetve így SSD + HDD kombót is alkalmazhatunk.

A hátlapi I/O panelen két darab COM port található. Az IGP által létrehozott képet egy DisplayPort és egy DMI port vezeti ki. USB csatlakozóból 4 darabot kapunk melyek felett két darab LAN port található. A hátoldali panelen találjuk még a Realtek ALC662 5.1-es kivezetését, valamint elhelyezésre került egy Kensington lock is. Mivel a számítógépben nincs belső tápegység érhető okok miatt, így a DC-IN portba csatlakoztatott külső tápegységgel működtethetjük azt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  

Bár a számítógép nem rendelkezik olyan lehetőséggel, hogy az oldalára állítsuk, a VESA kompatibilitásnak köszönhetően monitor, vagy TV hátoldalára is felszerelhetjük, így egy láthatatlan számítógépet kapunk.

A Shuttle XH81V fehér változata 73 ezer forintos áron szerezhető be.

Shuttle-Logo-f630x378-ffffff-C-17488679-8862636 (1)

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: