silicon-power-armor-a15-hordozhato-merevlemez-teszt/2013/02/07

Silicon Power Armor A15: hordozható merevlemez teszt

2013. február 07. Kocsis Bence Adattárolás

A hordozható merevlemezek termékpalettája egyre nagyobb, hiszen a legtöbb adattárolókat  gyártó vállalat próbál versenyben maradni és a belső merevlemezek SSD-k mellett külső, USB-s és egyéb csatolófelülettel ellátott eszközöket is gyártanak.  Az adattárolók kapacitásának növekedésével egyre fontosabb lett az olvasási és írási sebesség, így a Pendrive-ok és külső merevlemezek egyre gyakrabban USB 3.0 támogatással rendelkeznek és a várárláskor egyre fontosabb szempont lett a tárkapacitás mellett az adatátviteli sebesség.

Mai tesztünkben egy Silicon Power hordozható merevlemez járt nálunk - melyet ezúton is nagyon köszönünk a gyártónak -, mely megfelel az előbb említett követelményeknek, tehát nagy kapacitású, emellett nagy átviteli sebességgel rendelkezik.

Silicon Power Armor A15 hordozható merevlemez:

A Silicon Power Armor család nem újdonság, hiszen az A15 nem az első darab ezen a néven. Ez a hordozható merevlemez család, tehát az "Armor" névre hallgató csapat arról híres, hogy rajtuk az adattárolás teljesen biztonságos, hiszen ezek a termékek ütésállóak, törésállóak. Üthetjük, vághatjuk őket, nehéz bennük kárt tenni, tehát az adatvesztés veszélye sem igazán áll fenn. A Silicon Power A15 napjaink elvárásainak tökéletesen megfelel, hiszen USB 3.0 csatolófelülettel rendelkezik. Ennek azért is van nagy jelentősége, hiszen már említettük, hogy a külső adattárolók is folyamatosan bővülnek tárkapacitás terén. Hasznos technológia tehát az USB 3.0, hiszen az adatátviteli sebesség ideális esetben 10x gyorsabb mint egy USB 2.0 csatlakozónál, és 40x gyorsabb az USB 1.1-nél.

Már említettük a nagy tárkapacitást, az Armor A15 esetében 500 GB, 750 GB és 1000 GB tárkapacitással rendelkező változatokat készített a gyártó, ami egy külső, tehát hordozható megoldásnál bőven elegendő. Beszéltünk az A15 strapabíróságáról, ahol meg kell említeni, hogy ez a modell megfelel az MIL-STD-810F szabvány leejtési tesztjének. Ez annyit takar, hogy 122 cm magasságból leejtve nem sérülhet sem fizikailag az eszköz, sem adatvesztés nem történhet.

Kicsomagolás:

Az Armor A15 hordozható merevlemez tartozéka a felhasználói kézikönyv és az USB 3.0 kábel

Az Armor A15 karcsú kivitelű fekete / UV zöld színű , gumiburkolattal lett ellátva. Kicsivel több, mint 13 cm hosszú, valamint körülbelül 8 cm széles, vastagsága 2 cm. Súlya az USB 3.0 kábel nélkül 200 gramm. A backup gomb a bal oldali képen látható, ahol a működést jelző kék LED is világít írás, illetve olvasás közben. Egy hiányosságot fedeztünk fel a külsőben, hiszen ha már az SP egy ütés/törésálló hordozható merevlemezt készített, akkor már az USB csatlakozót is elrejthette volna egy gumival, de persze nem kell megúsztatni, és akkor nem lehet baj.

Specifikáció:

- Méretek:136.0 x 82.5 x 19.8mm - Súly:200g - Kompatibilitás:USB 3.0 / 2.0 - Adatátviteli sebesség:Max. 5 Gbps (USB 3.0 Mode) ; Max. 480 Mbps (USB 2.0 Mode) - Működési hőmérséklet:5℃~ 55℃ - Adatvesztési rezisztencia:-40℃~ 70℃ - Támogatott operációs rendszerek: Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows 2000, Linux 2.6.31 or later, MacOS 10.5 vagy újabb ( minimum USB 2.0 csatolófelület ) - Szín: Fekete / UV zöld - 3 év garancia

SP Widget:

Ez, a gyártó oldaláról ingyenesen letölthető szoftver, mely csak a Silikon Power meghajtókhoz használható, nagyon hasznos kis program. Segítségével könnyedén mozgathatunk adatokat, vagy teljes mappákat, dokumentumainkat a számítógépről a hordozható merevlemezre, vagy ellenkező irányba titkosítással, vagy anélkül, emellett szinkronizálásra is van lehetőség.

Az SP Widget rengeteg hasznos információval képes szolgálni hordozható merevlemezünkről

Tesztkonfiguráció:

Kingston V300 120 GB SATA III SSD

Kingston HyperX 2 x 4 GB 1600 GB DDR3 RAM

Western Digital 1 TB Green HDD

Teszteredmények:

AIDA 64 EXTREME EDITION

(MB/s)

ATTO 2.46

(MB/s)

Crystal Disk Mark 3.0.2 x64

(MB/s)

Összegzés:

A szerkesztőségünk vendége, a Silicon Power Armor A15 megfogott minket. Az átviteli sebességgel meg voltunk elégedve, nagyon tetszett az törésbiztos kialakítás és a gumiborítás, a színek, szóval belsőleg és külsőleg minden. Természetesen ez az eszköz egy feltűnő jelenség ezért nem fontos dokumentumokat hordozó ügyvédeknek, jogászoknak ajánljuk, hanem hétköznapi felhasználóknak, akik még lehetnek akár ügyetlen kétbalkezesek is, adataik biztonságban lesznek. Az SP Widget nagyon hasznos, mely megkülönbözteti az SP merevlemezeket a többi gyártóétól.

A Silicon Power A15 hordozható merevlemezek jelenlegi árazása:

  • 500 GB - 22.000 Ft,-
  • 750 GB - 28.000 Ft,-
  • 1000 GB - 32.500 Ft,-

Silicon Power A15

500 / 750 / 1000 GB

Írta: Kocsis Bence