silverstone-80-mm-es-ventilatorok-jartak-nalunk/2014/11/10

SilverStone 80 mm-es ventilátorok jártak nálunk

2014. november 10. Kocsis Bence Rendszerhűtés

Ha rendszerhűtő ventilátorokról beszélünk a legtöbb esetben már a 120/140/180 mm-es megoldások jutnak az eszünkbe, hisz ezek a modellek alacsony zajszinten megfelelő hűtési teljesítményt tudnak nyújtani. Vannak azonban olyan számítógépházak, melyek nem képesek ekkora ventilátorokat fogadni, így kisebb méretű megoldásokra van szükség. Ezzel azonban nem kell lemondanunk a számítógépház jó szellőzéséről, hisz a gyártók azért gondolnak azokra is, akik csak kis méretű, 80, vagy 92 mm-es ventilátorokat használni, így találunk a piacon jó minőségű, megfelelő hűtési teljesítmény mellett is csendes megoldásokat. Ilyen 80 mm-es ventilátorokat készített a SilverStone, mely összesen 4 modellt dobott piacra a felhasználói igényeknek megfelelően.

A gyártó négy darab 80 mm-es modell küldött el nekünk, név szerint a AP81, FM84, FQ81 és FW81 modelleket. Amint már említettük mind a 4 modell eltérő tulajdonságokkal rendelkezik annak érdekében, hogy a felhasználók megtalálják a nekik megfelelő funkciókat.

Mind a 4 modell tehát 80 mm-es megoldás melyeknek fő közös vonása a ventilátor lapátjainak kialakítása. Az összesen 8 lapát eltérő hosszúságú és a formásuk is különbözik. Minden normál méretű lapátot egy rövidebb, kissé meghajlított, majd egy még rövidebb, még jobban meghajlított lapát követ. A kis méretű ventilátorok hátránya, hogy a nagy fordulatszám magas zajszintet von maga után, azonban ezzel a lapát kialakítással a zajszint csökkenthető.

Az első modell a SilverStone AP81, mely egy nagyon érdekes megoldás. A nevében szereplő AP az Air Penetrator technológiára utal, mely arra hivatott hogy a ventilátor által beszívott levegőt egyenesen, koncentráltan  fújja ki, így növelve a hűtés hatékonyságát. Ennek eredményeképp a kiáramló levegő útjába a gyártó műanyag rácsokat helyezett el. Az AP81 egyébként egy 3 pines tápcsatlakozóval ellátott modell, mely 3000 RPM fordulatszámra képes. Ezen a fordulatszámon 29.5CFM levegőt mozgat meg, miközben 30 dBA zajszintet produkál.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az Air Penetrator technológia, bal oldalt a normál ventilátorok, bal oldalt az AP modellek:

Smoke_Golf Smoke_AP121
.

a képek forrása: bit-tech.net

A speciális lapátkialakítás itt is megtalálható - ahogy már fent említettük - a 3 eltérő forma, ami a beszívott levegő megváltoztatásáért felelős, növelve a hűtés hatékonyságát és csökkentve a zajszintet.  A gyártó tartozékként a ventilátorhoz négy darab fémcsavart és egy 3 pin / molex átalakítót mellékelt. Emellett találunk a dobozban 4 szilikon rögzítőt is a fémcsavarok alternatívájaként, amivel csökkenthetjük a ventilátor számítógépháznak átadott rezonanciáját, ami további zajcsökkentést eredményez.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 A második modell a SilverStone FM84, mely egy prémium változat a 80 mm-es ventilátorok körében, hisz egy PCI bővítőhelyre szerelhető fordulatszám-szabályozóval lett ellátva. A teljesen fehér ventilátor nagyon esztétikus kivitel, hisz nem csak a keret és a lapátok hófehérek, hanem a PCI fordulatszám vezérlő kábele is fehér szövetbevonatot kapott.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az FM84 bár csak 3 pines csatlakozóval rendelkezik, a fordulatszám szabályozónak köszönhetően 1500 és 3500 RPM közötti tartományban képes működni, ami azt gondolom egy nagy intervallum. Ennek köszönhetően a teljesen halk és a magas hűtési teljesítmény között megtalálhatjuk a nekünk megfelelő beállítást.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az FM84 fordulatszámtól függően 15 és 36,87 CFM közti levegő megmozgatására képes, miközben 18,1 és 34,8 dBA közötti zajszintet produkál.  A gyártó tartozékokból ebben az esetben is mellékelt négy darab fémcsavart, négy darab szilikon rögzítőt és egy 3 pin/molex átalakítót.

A harmadik modell a SilverStone FQ81, mely egy 4 pines tápcsatlakozóval ellátott PWM vezérlésű modell. A PWM vezérlésnek köszönhetően fordulatszáma 1200 és 2800 RPM között szabályozható. Ez légszállításban 12 és 27,53 CFM közötti mennyiséget, valamint 15 és 28,5 dBA közötti zajszintet jelent. A ventilátor háza fehér színű, melyben megtaláljuk a 9 darab kék színű lapátot, melyek ebben az esetben is három kivitelben kerültek elhelyezésre, ami optimalizálja a levegő kiáramlását. Az FDB csapágyazásnak köszönhetően nemcsak alacsony zajszint a jellemző, hanem a ventilátor élettartama is magas, melyet a gyártó 50.000 órában határozott meg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az FQ81 esetében a 4 pines tápcsatlakozó fekete szövetborítást kapott, ami esztétikai szempontból nagyon hasznos. A gyártó a négy darab fémcsavar, a négy szilikon rögzítő és a 4pin/molex átalakító mellé egy ugyancsak fekete szövettel burkolt adaptert mellékelt, ami 7V-on tartja a feszültséget, ami egy zajcsökkentő adapterként fogható fel. Ezzel az adapterrel a zajszint 19 dBA-ban maximálódik, ami hal működést eredményez.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az utolsó modell a SilverStone FW81, ami ugyancsak egy 4 pines csatlakozóval ellátott PWM vezérlésű megoldás. Ez a megoldás kifejezetten nagy fordulatszám tartományban képes működni, ami 1200 és 3000 RPM közti fordulatot jelent. Ennek megfelelően a légszállítás és a zajszint is széles tartományban mozog, míg a légszállítás 12 és 29.5 CFM között, addig a zajszint 15.3  és 30 dBA zajszint között van. A gyártó a csapágyazást a "long life sleeve" névvel illeti, ami 40.000 óra körüli működési élettartamot jelent.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A SilverStone ebben az esetben is mellékelt tartozékokat a ventilátorához, ami négy fémcsavart, négy szilikon rögzítőt és egy 4 pin/molex átalakítót jelent. Az FW81 esetében sajnos le kell mondanunk a dizájnos hálós kábelezésről, így akinek ez esztétikai problémát jelent annak az FQ81 a megoldás...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A lenti videó bár nem túlzottan mérvadó, szerettük volna demonstrálni, hogy a SilverStone 80 mm-es ventilátorai hogyan forgatnak meg olyan 140 mm-es modelleket, amelyek épp nem működnek.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5aMkf7R0_y8&list=UUAe_tOgIcZuPi5Nv2ki0dmA[/youtube]

.

A SilverStone 80 mm-es ventilátorai nagyon hasznosak abban az esetben, ha nincs lehetőség 120, vagy 140 mm-es ventilátorok használatára, de mégis igényeljük a megfelelő ház-szellőzést. A gyártó minden szempontot figyelembe vett a ventilátorok bevezetésénél, így mindenki megtalálhatja a számára fontos paraméterekkel, funkciókkal rendelkező modellt. A tesztben szereplő ventilátorok hamarosan hazánkban is elérhetőek lesznek 16-19 dollárnak megfelelő áron.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Silverstone 446x121 colorful

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: