silverstone-cp11-a-sata-kabelek-uj-generacioja/2014/06/28

SilverStone CP11 - a SATA kábelek új generációja

2014. június 28. Kocsis Bence Tápellátás

Ha merevlemezt, vagy optikai meghajtót használunk, rá vagyunk kényszerítve arra, hogy az adatátvitelhez SATA kábelt használjunk. Bár a SATA kábel fényévekkel jobb megoldás, mint az előd IDE kábel, hisz a 3-4 cm-es szalagvastagság helyett már csak 1 cm vastag. Ezt természetesen nem azt jelenti, hogy itt a vége és nincs hova fejlődni, hisz a SATA kábeleknek is vannak hibái, hátrányai. Ezeket a hátrányokat három oldalról tudnám megközelíteni. Esztétikum, hűtés és kompatibilitás.

Először nézzük az esztétikai hátrányokat: A mai világban, amikor már nem csak a számítógép teljesítménye a mérvadó, hanem a modding is egyre jobban csengő kifejezés. Egyre több felhasználó ad a számítógépének kinézetére, ami természetesen első körben a külső, de a felső is egyre fontosabb, főleg akkor ha egy átlátszó oldallapot használunk. Ebben az esetben az alaplapból kilógó kábelek számát igyekszünk redukálni, vagy azokat láthatatlanná tenni.

Akárhogy is nézzük, a számítógép hűtésének szempontjából fontos, hogy az elülső ventilátor az alaplap (és rajta lévő hardverek) valamint a hátulsó ventilátor között minél kevesebb akadály legyen. Ha használunk egy SSD-t, mondjuk két HDD-t és egy optikai meghajtót, abban az esetben már 4 SATA kábel kígyózik az alaplap és a meghajtók között.

A végére hagytam a kompatibilitási "nehézségeket". Ez a SATA kábel és a grafikus kártya, vagy egyéb bővítőkártya között alakulhat ki. Ez főleg akkor égető probléma, ha az alaplap SATA adapterei felfelé néznek, amik komolyan akadályozhatják egy hosszabb, két slotos grafikus kártya használatát.

cp11_2

A Silverstone összesen 3 modellt készített, a lenti képen látható 300 és 500 mm-es fekete, valamint egy kék kábellel ellátott 300 mm-es verziót.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Bár ezeknek a kábeleknek is van minimális merevsége, a vékonyabb dupla kábelezésnek köszönhetően sokkal hajlékonyabbak és kisebb helyen férnek el. Ennek eredményeképp azokban az esetekben is tökéletesen használható, ahol minimális kábelrendező tér áll rendelkezésre. OLYMPUS DIGITAL CAMERA A lenti képen látható, hogy a CP11 nem felfelé, hanem oldalra vezeti ki a kábelt, így ha feltesszük a számítógépház hátlapját, az biztosan nem feszül meg, így a kábel és a hardver csatlakozója biztosan nem károsodik. OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 A normál SATA kábelek kiegyenesített és L-alakú kivitelben készülnek, így a felhasználó választhat, milyen irányban szeretné azt elhelyezni. (L alak a merevlemezre, normál az alaplapra, vagy fordítva). Amint látható a CP11 még az L-alakú SATA kábelhez képest is csak fele akkora, így, ha a SATA port a VGA bővítőhely síkjában lenne, akkor sem okozna problémát.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Még egy érdekes dolog a CP11 kábelekkel kapcsolatban, a rugalmasság. A lenti képen látható, annak ellenére hogy a kábel oldalt jön ki, az nem akadályozza a szomszéd SATA port használhatóságát, így akár az összes SATA portban használható.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A CP11 SATA kábel a SilverStone nagyon hasznos innovatív megoldása, mely sok esetben megkönnyítheti a felhasználók dolgát a meghajtók kábelezésénél. Bár a kábelek ára kicsit magasnak mondható, úgy gondolom, hogy aki komoly konfigurációt épít annak a 3000 forint körüli összeg nem ad gondolkodási alapot.

Silverstone 446x121 colorful

Írta: Kocsis Bence