silverstone-heligon-he01-processzor-huto-teszt/2013/02/04

Silverstone Heligon HE01 processzor hűtő TESZT

2013. február 04. Kocsis Bence

Mai tesztünkben egy újabb processzorhűtőt mutatunk be mely a Silverstone műhelyéből érkezett. Egy újabb olyan hűtő kerül most a tesztgépünkbe, melytől kiemelkedő hűtési teljesítményt és emellett alacsony zajszintet vártunk. Ez a hűtő nem más mint a Silverstone Heligon sorozatához tartozó HE01 ikertornyű szörnyetege. Hogy sikerült-e elnyernie tetszésünket, a teszt végén megtudhatjátok...

Heligon HE01:

A HE01 a gyártó Heligon sorozatát erősíti. Ahogy egy komoly hűtési megoldástól elvárható ez a típus is multifunkcionális a processzor foglalatokat tekintve, hiszen kompatibilis az AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1 és FM2, valamint az Intel LGA775, LGA1155, LGA1156, LGA1366 és LGA2011 foglalatú processzorokkal, tehát az AMD illetve Intel konfigurációk szinte mindegyikébe beépíthető.

A 140 x 119 x 160 mm-es paraméterekkel rendelkező dupla torony (ventilátor nélkül 926 gramm) kialakítású hűtő közepén került elhelyezésre a 140 x 140 x 38 mm-es méretű hatalmas ventilátor. A PWM vezérlésű ventilátor keretén egy kapcsoló található melynek segítségével 2 fajta fordulat állítható be. Az első üzemmód 500 és 1200 RPM között engedi működni, míg a másikban 2000 fordulatig is ki tud pörögni.

A gyártó szerint ez a hűtési rendszer 300W hőmennyiség elvezetésére is alkalmas.

A processzorra illeszkedő felület nikkelezett réz, melyből hat darab, egyenként 6 mm-es hővezető juttatja el a keletkezett hőt a két részre bontott toronyhoz. Mint már említettük, a ventilátor méretes darab, így nagy mennyiségű levegőt képes megmozgatni. Fordulatszámtól függően ez 43 - 171 CFM légáramlást eredményez. Ennek persze ára van, hisz maximális fordulaton 41 dBA zajszintet produkál (minimális 18 dBA)

A gyártó gondolt a bővíthetőségre is, hiszen plusz felfogatókat mellékelt a hűtőhöz. Ez összesen 6 felfogatót jelent. Ha csak 2 helyely rögzítjük a gyárilag mellékelt ventilátort  - ami szerintem bőven elegendő abban az esetben, ha nem hintáztatjuk a számítógépet - akkor még 2 140 mm-es ventilátort is elhelyezhetünk rajta.

 Ha a mellékelt tartozékokat megnézzük, láthatjuk, hogy a gyártó minden eshetőségre felkészítette a HE01-et, hiszen 4 olyan csavart is mellékelt a készlethez, amivel LGA 2011-es hűtőt varázsolhatunk gépünkbe.

Már említettük, hogy 2 plusz hűtőt csatlakoztathatunk a meglévő 140 mm-es ventilátor mellé. Erre nem csak a mellékelt rögzítőkkel készült a fogadásukra, hanem egy "fél" megoldással is. A ventilátor csatlakozója ugyanis a tápcsatlakozó előtt elágazik, amire még 1 ventilátor csatlakoztatható.

  Tesztkonfiguráció:
  • Alaplap: ASROCK 970 Extreme 3
  • Processzor: AMD FX-8150 BE (Turbo Core engedélyezve)
  • Hűtés: Silverstone Heligon HE01
  • Memória: Kingston HyperX Linited Edition DDR3 1600 MHz 2 x 4 GB
  • Videókártya: SAPPHIRE Radeon HD 7850 2 GB
  • SSD: KINGSTON V300 120 GB a rendszerhez
  • HDD: WD 1000 GB Sata II 64 MB
  • Ház: Aerocool Sixth Element (White) 3 darab 140 mm-es ventilátorral
  • Tápegység: Tacens Radix VI 650W
  • Operációs rendszer: Windows 7 64 bit SP1

Ahogy a képeken látható a gyártó nagyon figyelt arra, hogy a memória foglalatok szabadon maradjanak.
Tesztkörnyezet:

A tesztet az AIDA 64 rendszer-diagnosztikai program , rendszer stabilitás tesztjével  végeztük, melynek során a processzor 100%-os terhelés alatt állt, a Turbo Core technológia engedélyezve volt.

Teszteredmények:

Processzor hőmérséklete

(az alacsonyabb érték a jobb)

Hát igen, ha azt mondom, hogy a méret a lényeg, akkor itt teljesen helytálló a kijelentés, hiszen maximális fordulaton a Heligon HE01 odapörkönt az összes léghűtéses megoldásnak, és csak 2 fokkal maradt el az Antec Kühler H2O folyadékhűtéstől. Természetesen az itt produkált 41 dBA zajszint megvolt, de úgy vélem ez a hang elviselhető volt, főleg ha ez játék alatt van, nem igazán zavaró. A legnagyobb meglepetés mégis a "csendes módban" ért minket. A kapcsolót átállítottuk a ventilátoron és innentől kezdve semmi hangja sem volt gépünknek. Ennek ellenére a hőmérséklet alacsonyan maradt, 56 celsius fokot mértünk, ami figyelemre méltó egy ilyen forróvérű processzor hűtése során.

Konklúzió:

Minket megfogott a Silverstone Heligon HE01 teljesítménye. Főleg a csendes mód tetszett, melyben zajmentesen működött és kellőképp hűvösen tartotta processzorunkat. A maximális hűtési teljesítmény úgy érzem már kicsit túlzás, de ha tuningolásra kerül a sor nagyon jó eredményeket hozhat. Emellett pozitívum, a memóriabarát kialakítás, hiszen a hasonló teljesítményű Noczua NH-D14 nem bánik ilyen kegyesen a memória modulokkal. Ebben az esetben a magas profilú megoldások is hazsnálhatók.

A csend és az erő párosítása nem marad következmények nélkül, a Silverstone Heligon HE01 ára elég borsos, valamivel 25.000 forint alatt vásárolható meg, ami már hasonló árkategória, mint a Noctua NH-D14, vagy NH-C14.

Silverstone Heligon HE01

Írta: Kocsis Bence