silverstone-huto-es-kiegeszitok-jartak-nalunk/2014/04/17

Silverstone hűtő és kiegészítők jártak nálunk

2014. április 17. Kocsis Bence

A SilverStone hűtési megoldásairól és prémium kategóriás számítógépházairól ismert gyártó, mely a kiegészítők terén is alkotott már maradandót, gondoljunk csak a tápegység adaptereire, vagy a külső merevlemez kiegészítőire. A mai napon egy ventilátor, egy érdekes SATA kábel és egy szupervékony merevlemez keret járt nálunk, melyeket szeretnénk most részletesebben bemutatni.

SilverStone FQ121 120 mm:

A Silverstone gyakran hangsúlyozza, hogy ő nem csak a teljesítményt tartja szem előtt a ventilátorai tervezésénél, ami persze az egyik legfontosabb tulajdonság, hanem a teljesítményt megtartva igyekszik a ventilátorok által keltett zajszint minimalizálására. Ezen törekvésének újabb gyöngyszeme az FQ121 120 mm-es ventilátor, mely magas fordulatszámának köszönhetően tökéletesen alkalmas processzorhűtők egyedivé tételére, mely a PWM vezérlésnek köszönhetően könnyen szabályozható. Mivel a ventilátor széles fordulatszám tartományban képes működni alkalmazható rendszerhűtésként, hisz alacsonyabb fordulatokon szinte zajtalan működésre képes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 120 x 120 x 25 mm-es szabványos méretekkel rendelkező FQ121-es fehér keretet kapott, melyben kék színű ventilátor került elhelyezésre kilenc lapáttal. Ezek a lapátok egyedi módon vannak elhelyezve, illetve  a hajlítási szög mellett speciális bevágásokat is találunk, melynek összessége optimális légáramlást biztosít és a levegőt is megfelelően irányítja, miközben csendesen működik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 4 tűs PWM csatlakozónak köszönhetően az FQ121 alaplapra csatlakoztatva automatikusan szabályozható 1000 és 1800 RPM fordulatszám között.  1000 RPM fordulatszámon mindössze 16,1 dBA zajszintet produkál, míg a maximális, 1800 RPM-es fordulatszámon 67.5CFM légszállítás mellett 24 dBA a zajszint.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A fenti képen a minimális fordulatszámokat látjuk

A SilverStone FQ121 tartozéka a 4 darab fémcsavar, mellyel a ház ventilátorhelyeit foglalhatjuk el, valamint a molex adapter, mellyel a tápegységhez csatlakoztathatjuk - természetesen a PWM szabályozást feladva - a ventilátort.

Az FQ121 120mm-es vetilátor 5.000 forint körüli áron vásárolható meg.

SilverStone CP11:

Bizonyára sokaknak okoz problémát a merevlemez és optikai meghajtó alaplapra történő csatlakoztatása. A merev SATA kábel képes arra, hogy megmakacsolja magát és feszül, kicsúszik a helyéről. A SilverStone legújabb megoldása egy tökéletesen alkalmazkodó, szupervékony kialakítású.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 A 30 cm hosszú kábel "cérna" kialakítása ellenére teljes értékű kábel 6 Gb/s átviteli sebességre képes így tökéletesen alkalmazható felsőkategóriás konfigurációk esetén akár SSD csatlakoztatásához is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Használatával eltüntethetők az 1 cm vastag merev kábelek, amik eddig megnehezítették a dolgunkat. Bár a lenti képen a mi alaplapunk SATA csatlakozói oldalra néznek, számos alaplapnál a felfelé kialakítás a jellemző. Esetenként ez problémát jelent a hosszabb grafikus kártyáknál, hisz gyakran a SATA csatlakozó a videókártya alatt van. A CP11 mindössze 15,5 mm-re nyúlik ki, a csatlakozóval együtt az alaplapból. így a grafikus kártyát nem éri el.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A CP11 nemcsak esztétikai és kényelmi funkciókat lát el. Főleg a felfelé néző SATA csatlakozókba illesztett 2-3-4-5 kábel a számítógép hűtését, bármilyen furán hangzik, komolyan befolyásolja, hisz az elülső ventilátor által beszívott "friss " levegő útját letéríti a "jó útról".

A SilverStone CP11 ultravékony SATA kábel elérhető a Bluechip kínálatában.

SilverStone TS10:

A MobilRack ideje már lejárt és a hordozható merevlemezek már nem csak HDD-re építenek. A hordozható eszközök sebessége ebben a rohanó világban egyre fontosabb, így egyre többen használnak HDD mellett SSD-t hordozható eszközként. A gyártók próbálnak a felhasználók kedvében járni a kisebbnél kisebb merevlemez kereteikkel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A SilverStone TS10 merevlemez kerete egy ultravékony, elegáns megoldás, mely 7 mm-es vastagságú 2,5 hüvelykes HDD illetve SSD fogadására alkalmas. A merevlemez SATA portját egy adapter segítségével USB 3.0 kimenetté varázsolja, mellyel a számítógép, vagy egyéb multimédiás eszközökhöz csatlakoztathatjuk. Az sem probléma, ha nem rendelkezünk USB 3.0 sebességű eszközzel, mert a TS10 használható USB 2.0-ra csatlakoztatva is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

.

Az SSD, vagy HDD keretbe való helyezése nem egy bonyolult feladat. Az adaptert először csatlakoztatjuk a merevlemezhez, majd a kettőt együtt betoljuk a keretbe. Ezután a mellékelt csavarokkal és a kis csavarhúzóval rögzítjük.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az állapotjelző zöld LED világít, azaz van kapcsolat a merevlemez és a számítógép között. Ha adatmozgás folyik, akkor a LED ezt villogó jelzéssel tudatja. Az egyetlen negatívumként talán a mindössze 30 cm hosszú USB 3.0 SuperSpeed kábelt tudnám felhozni. Ha számítógéphez csatlakoztatjuk nem jelent problémát, de ha egy médialejátszóra kötjük már nem biztos hogy kényelmes...

A SilverStone TS10 6.000 forint körüli áron vásárolható meg.

A TS10 merevlemez keretet, az FQ121 ventilátort és a CP11 SATA kábelt a SilverStone biztosította számunkra.

Silverstone 446x121 colorful

Írta: Kocsis Bence