silverstone-ml07-szamitogephaz-jart-nalunk/2014/10/07

SilverStone ML07 számítógépház járt nálunk

2014. október 07. Kocsis Bence Gépház

A kisméretű számítógépházak már évek óta jelen vannak a piacon, melyeket főleg a multimédiás és irodai feladatokat végrehajtó felhasználók kerestek. Az utóbbi időben azonban egyre több olyan felhasználó keresi ezeket a házakat, akik nagyobb teljesítményű konfigurációval rendelkeznek, vagy ilyen konfigurációt építenek. Ezek a házak ugyanis egyre felszereltebbek, hűtésük egy magasabb szintre lépett és hardver kompatibilitásuk is engedi a nagyobb teljesítményű alkatrészek használatát, beszerelését. A SilverStone élen jár a kisméretű számítógépházak készítésében, melyek közül most egy, a Milo sorozatba tartozó ML07-es modell járt nálunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Milo sorozatba tartozó ML07 egy mini-ITX alaplapokat támogató HTPC számítógépház, ami méretei ellenére hatalmas potenciállal rendelkezik. A 3,71 kg tömegű ML07 382mm x 105mm x 350mm-es méretekkel rendelkezik. Ha megnézzük a külsőt táthatjuk, hogy egy lapos kialakítású házzal van dolgunk, aminek külsejét a lépcsőszerűen levágott oldalak teszik érdekessé. Ha az elejét megnézzük, akkor a beugrásnál találjuk a csatlakozókat, valamint a power és reset gombokat. Csatlakozókból két darab USB 3.0 és egy audió ki és bemenet áll rendelkezésre. A csatlakozók mellett találjuk az optikai meghajtó lemez-nyílását is. A kinézetről a megszokott SilverStone minőség gondoskodik, ami ez esetben szálcsiszolt fém benyomását keltő anyagot jelent.

ML07

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Ha kezünkben körbeforgatjuk a hátaz, láthatjuk, hogy telis tele van szellőzőnyílásokkal. Ha fektetve nézzük a házat, mindkét oldalt szellőzőnyílások lettek kialakítva. Alul és felül 1, illetve 2 darab 120 mm-es ventilátorhelyet találunk, emellett van még egy 80 mm átmérőjű nyílás is, mely a tápegység szellőzésére lett kialakítva. A ház hátsó része is jól szellőző, hisz az alaplap I/O panelje felett és a PCI slotok mellett is rácsos a kialakítás.

A ház orientációja opcionális, azaz használhatjuk az ML07-et állítva és fektetve is. Ha fektetve szeretnénk használni, akkor a négy mellékelt, öntapadós gombot kell a ház alján rögzíteni, ha pedig állítva szeretnénk tárolni, akkor az L-alakú stabilizátorokat kell feltenni. Itt meg kell említeni, hogy a mellékelt négy darab bak gumiból van, ami nagyon jó abból a szempontból, hogy a ház nem mozdul el az asztalon, viszont a rögzítése eléggé nehézkes, hisz a szellőzőnyílásokba kell benyomkodni. A sok szellőző és ventilátorhely miatt bármilyen pozícióban használjuk az ML07-et a szellőzés nem romlik. A tartozékok között találunk egy öntapadós SilverStone logót, amit feltehetünk attól függően, hogy állítjuk, vagy fektetjük a házat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Ha felnyitjuk a házat egy kompakt kialakítású belsőt találunk, mely egy borítással két részre lett osztva. Az I/O nyílás felőli részen természetesen az alaplap kap helyet, alatta a tápegységet helyezhetjük el. Mivel a tápegység nem a hátlapi panelnél van, ezért a tápkábelt a gyártó odavezette. A tápegységet csak akkor tudjuk a helyére betenni, ha előtte a szembe lévő merevítő lemezt kivesszük, ezután csak be kell csúsztatni a tápot a helyére.

Az alaplap rögzítése a normál házakhoz képest leegyszerűsödött, hisz ebben az esetben a négy darab távtartó csavarhely előre rögzített, így azokat nem kell külön betenni, csak az alaplap felhelyezése után az alaplapot a négy csavarral fixálni. Ez azért kivitelezhető, mert ebben az esetben csak ez a négy rögzítési pont lehetséges. Normál házakban ezzel ellentétben több rögzítési pont van az eltérő alaplap méretek miatt.

A merevlemezek beszelése talán könnyebb, mint az ATX méretű számítógépházakban, hisz minden az orrunk előtt van. A tápegység felett ki van alakítva egy hely egy 3,5"-os HDD számára, az oldalsó borítás tetején pedig két darab 2,5"-os HDD-t, vagy SSD-t szerelhetünk fel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kompatibilitási problémát egy meglévő optikai meghajtó esetében csak annak rögzítése okozhat, hisz az ML07 csak Slim formátumú optikai meghajtókat támogat, amire az elülső nyílásból is rájöhettünk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A már említett oldalsó borítás alatt a videókártya helye található. A gyártó a PCIe slot kérdést egy átívelő panellel oldotta meg, azaz a grafikus kártya nem közvetlenül az alaplapra kerül, hanem egy panel segítségével 90 fokkal elforgatva, az alaplappal vízszintesen. Az ML07 figyelemre méltó a grafikus kártya kompatibilitás terén hisz képes egy két-slotos, akár 330 mm hosszú grafikus kártyát is használhatunk, ami fenntartja a lehetőségét egy high-end modell beépítésének.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A processzor hűtése terén sem vagyunk a gyári hűtőre szorítkozva, hisz az egyedi hűtések terén, még ha kompromisszumokkal is, de van mozgásterünk. Léghűtés terén alacsony profilú hűtőket tudunk használni 83 mm magasságig, amikből akár a SilverStone kínálatában is válogathatunk.  Ha mégsem éreznénk elég erőt a léghűtésben, akkor a dedikált grafikus kártya lehetőségét feladva a fedett rész alá egy 120, vagy egy 240 mm-es folyadékhűtés is opció.

Specifikáció:

Méretek: 382mm x 105mm x 350mm
Súly: 3,71 kg
Alaplap kompatibilitás: Mini-DTX, Mini-ITX
Optikai meghajtó: 1 darab Slim formátumú
Meghajtóhelyek: 3.5” x 1, 2.5” x 3
Tápegység: SFX, SFX-L
Hűtés: 1 x 120mm felül (opcionális)
2 x 120 mm alul (opcionális)
Előlapi panel: USB 3.0 x 2
audio x 1
MIC x 1
Videókártya hossz: 330 mm
PCI bővítőhelyek: 2 darab
Processzorhűtő: 83 mm
.

Összegzés:

A SilverStone ML07 egy jó opció, abban az esetben ha HTPC konfigurációt szeretnénk építeni, hisz a ház nagyon intelligens, rengeteg lehetőség rejlik benne. Természetesen az SFX tápegység és a Slim optikai meghajtó bizonyos tekintetben korlátok közé szorít minket, de ha ezen túllépünk és beszerezzük ezeket, akkor egy komoly gépezetet építhetünk egy pöttöm dobozba. A SilverStone ML07B 23 ezer forint körüli áron szerezhető be.

tetszett_s

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: