silverstone-ms08-es-fp55-jart-nalunk/2015/10/26

SilverStone MS08 és FP55 járt nálunk!

2015. október 26. Kocsis Bence Adattárolás

A SilverStone nemcsak minőségi számítógépházai és processzorhűtői révén szerzett nevet magának, hanem kiegészítőivel is próbálja a felhasználók mindennapjait megkönnyíteni. A gyártó nemrégiben bemutatta MS08 mobil rackjét, mely 2,5"-os merevlemezek fogadására képes. Mivel ez az eszköz helytakarékos, 3,5"-os keretbe szerelhető, ez nem minden számítógépháznak adottsága, egy FP55 3,5" / 5,25" átalakító segítségével mutatjuk be az eszközt.

A SilverStone MS08 szabványos 3,5"-os meghajtóhelybe szerelhető mobil rack, mely két darab, működés közben is kivehető 2,5"-os 9,5 mm vastagságú merevlemezt (HDD-t , vagy SSD-t) képes fogadni. Az üzem közbeni meghajtó csere nem teszi szükségessé a számítógép lekapcsolását és újraindítását, így időt spórolhatunk meg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A dobozban az MS08 a tartozékoktól elkülönítve egy pukkanós kos zsacskóban került csomagolásra. Ennek fontos szerepe van, hisz így a szálcsiszolt alumínium borítás nem karcolódik össze.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A mobil rack belseje gyors csatlakozóval lett ellátva, így a merevlemezeket gyorsan, egyszerűen tudjuk üzembe helyezni, nincs szükség kábelek csatlakoztatására, csupán magát a Rack-et kell egy SATA adat és tápkábellel a számítógép alaplapjához, illetve tápegységéhez csatlakoztatni. Az MS08 elülső részén két darab visszajelző LED található, melyekkel ellenőrizni tudjuk, hogy hány merevlemez van jelen pillanatban az eszközben, illetve azok megfelelően vannak-e csatlakoztatva.

A SATA 6 Gb/s  sebességű interfész nemcsak a SATA III SSD-ket támogatja, hanem visszafelé a SATA II és SATA I csatolófelülettel rendelkező merevlemezeket is támogatja. A SilverStone MS08 RAID 0, RAID 1 és JOBD támogatással rendelkezik, ami nagy rugalmasságot jelent minden felhasználó számára. Operációs rendszer kompatibilitás tekintetében Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1 (32-bit / 64-bit), Mac OS 10.x és Linux szerepel a listán, tehát az összes ma használatos rendszerhez használható eszköz.

RAID 0 módban merevlemezeinket összefűzhetjük. Ebben az esetben a kisebb merevlemez méretének duplájára növelhetjük az egybefüggő tárhelyünket. RAID 1 módban minden adat tükröződik a két felhasznált merevlemezen, ezáltal a nagyobb adatbiztonság mellett az olvasási sebesség is növekszik. JOBD módban a két merevlemezt egynek látja a rendszer, így átláthatóbb architektúrát hozhatunk létre. Itt persze megvan a hátrány, hisz ha egyik merevlemez tönkremegy, akkor minden adat elvész.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A lemezkezelési módok között a keret hátulján található kapcsolókkal tudunk választani, a mellékelt ábrák segítségével. A kiválasztott módot a Confirm gomb benyomásával tudjuk "élesíteni". Mivel az MS08 nem rendelkezik beépített ventilátorral ezért a hátoldal jópár szellőző nyílást kapott, így aki nem SSD-t hanem HDD-t használ, annak sem kell a túlmelegedés miatt aggódnia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tartozékokból mindent megkapunk, ami a merevlemezek működtetéséhez szükséges. A Rögzítő csavarok mellett egy SATA adatkábel és egy SATA tápkábel / 4 Pin Molex átalakító is megtalálható a dobozban.

Az MS08 elülső részén két darab visszajelző LED található, melyekkel ellenőrizni tudjuk, hogy hány merevlemez van jelen pillanatban az eszközben, illetve azok megfelelően vannak-e csatlakoztatva. Az nem fordulhat elő, hogy a merevlemezek nem illeszkednek a hátsó SATA interfészre, hisz ha nem is toljuk be teljesen az adathordozót, az ajtó belső oldalán lévő rugók elvégzik helyettünk a "piszkos munkát". Müködés közbeni kivétel és berakás, azaz a "Hot swap" csak abban az esetben kivitelezhető, ha az alaplap BIOS-ában az AHCI mód engedélyezve van. Ha ez nincs bekapcsolva, vagy esetleg ez nem támogatott, akkor csak kikapcsolt állapotban tudjuk a merevlemezt betenni,  illetve kivenni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha nem rendelkezünk 3,5"-os meghajtóhellyel, akkor nagy segítség lehet az FP55 5,25" / 3,5"-os átalakító modul, melyet az 5,25"-os meghajtóhelybe szerelhetünk és rendelkezik egy belső 3,5"-os hellyel. Ez az átalakító természetesen nem csak az MS08-hoz használható fel, hisz pl. kislemez meghajtó is beszerelhető a segítségével olyan házba, ahol nincs 3,5"-os külső meghajtóhely.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az FP55 beszerelése az optikai meghajtókhoz hasonlóan történik. Miután rögzítettük a keretet, a belső oldalán található lemezek közé illesztve csak fel kell csavaroznunk az MS08-at és a kábelek csatlakoztatása után már használatba is vehetjük azt. Az FP55 felső részén összesen 8 csavarhelyet találunk, ahova további két 2,5"-os HDD-t, vagy SSD-t csatlakoztathatunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Silverstone 446x121 colorful

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: