silverstone-ps11-szamitogephaz-jart-nalunk/2015/03/19

SilverStone PS11 számítógépház járt nálunk

2015. március 19. Szajcsán Márk Gépház

A SilverStone még az év elején megrendezett Las Vegasi CES 2015-ön mutatta be új termékeit, közöttük a Precision sorozatba tartozó PS11-re keresztelt számítógépházat. Nem is egy, hanem egyből két verziót dobtak a piacra, így mindenki kedve szerint eldöntheti, melyikben szeretné számítógépét üzemelni.

Ismét egy SilverStone ház érkezett hozzánk, most a legfrissebb ATX-es példány a PS11-et teszteltük. Korábban már bemutattuk a  PS10-et, melynek a PS11 a felfrissített, kicsit átszabott, átrendezett verziója. Első ránézésre az új verziót jobbnak mondanám mint a régit.

boitier-silverstone-precision-ps11

Két fajta verziót közül választhatunk, van egy zárt oldallapos és egy ablakos verzió. Az ablakos verzió annyiban tér ez a sima szinte teljesen hangszigetelt és zárt háztól, hogy az elején és a tetején ház hűtőknek van kivágva ventilátorhely. Felülre 2 x 120mm-es ventiket tudunk tenni, előre viszont 2 x 120 vagy 140 mm-es ventilátor fér be, és még értelem szerűen a W az az "windowed" modellen megtalálható a plexi oldallap, ami mostanában már szinte egy alap dolog a PC-s házaknál, mivel így könnyebben dicsekedhetünk egy bemutató erejéig a haveroknak anélkül, hogy a gépház oldalát el kellene távolítani. Nálunk a sima verzió járt ami a hangszigetelésre összpontosít, hangszigetelő szivacs található a két oldallapon, a ház tetejében és a levehető előlapon.

IMG_0994

Külső: Dobozból kiemelve egy nagyon könnyű, kicsi, de stabil és pofásan kinéző házat kapunk. Kaptunk még hozzá egy leírást illetve a szokásos alaplap tartú csavarokat, tápegység csavarokat, oldallap felfogató plusz csavarokat és lefogatókat, ami jól jön majd a kábelezésnél. Megszokott matt fekete festés, meglepő, hogy az ujjlenyomatokat alig gyűjti a ház. Nagyon letisztult a külseje, nincs semmi kiálló rész a domborított oldallapokon kívül. Felül találunk egy bekapcsoló gombot ami nagyon rövid úton jár, és a műanyag vastagsága miatt kissé nehézkes benyomni.

IMG_0608 IMG_0596

.

Mellette van még egy mikrofon, hangszóró és 2 db USB 3.0-ás csatlakozó. Alatta 2db 5,25 colos ODD nyílást ami szerintem a mai technika mellett elég kell legyen, ez alatt van még egy krómozott csík benne a cég nevével és logójával. A ház elejét könnyen leszedhetjük, e mögött találunk 2 db 12 vagy 14cm-es ventilátort befogadó. Szélein függőleges kivágás amin a ventilátorok könnyedén tudják a friss és hűs levegőt beszívni.

IMG_0598

Felül csak egy sima lemez van, mivel belülről itt is hangszigetelő szivacs található. Oldalai, mint már említettem dombornyomottak, ez jó azoknak akik kicsit el szeretnék bújtatni a kábeleket a házban, és azoknak is akik léghűtésben gondolkodnak. A ház műanyag talpakon áll, rezonancia csillapító nincs rajta, alul még megtalálható a szokásos tápegységnek kivágott szellőző nyílás, mellette pedig egy 120mm-es ventilátor befogadására alkalmas kivágás. Ez alatt van a porszűrő réteg, ami sajnálatos módon nem mágneses, és nem is műanyag keretes, ez kicsit megnehezíti a le és felvételt. Hátul 7 db PCI bővítő helyet emellett két darab külső vízhűtő cső nyílást, illetve a szokásos alaplapi hátlap keretet találhatjuk.

Modell: SST-PS11B-W SST-PS11B-Q
Alaplap: Micro ATX, ATX
Meghajtó helyek: 2 x 5,25″
3 x 3,5″ vagy 2x 2,5″
Hűtés: Elöl: 2x 120/140 mm-es ventilátor hátul: 1x 120 mm-es ventilátor
Alul:1 x 120 mm-es ventilátor
Bővítőhelyek: 7
Tápegység: Standard ATX kompatibilis
Videókártya: max. 40cm/ 16,2"
Processzor hűtő: Max 161 mm
Nettó tömeg: 4,8 kg
Méretek: 215.3mm (W) x 426.5mm (H) x 481.5mm (D), 44L

Belső: 

A ház oldalát eltávolítva láthatjuk, hogy a ház belseje fekete, ATX és micro-ATX alaplapok fogadására is alkalmas, tágasnak viszont felül már nem nevezném. a vízszintes irányba viszont már van bőven hely a középen megcsonkított ODD és HDD helyeknek köszönhetően, akár 40cm-es VGA-t is tehetünk számítógépünkbe. A merevlemez tartók 3 db normál méretű 3,5-es winchestert tud fogadni, ennek tetején, és az ODD blokk alatt található 1-1 2,5 colos SSD tartó. Végre szerelhető PCI takaró lemezt tettek a gép hátuljába, és nem a régi kitörhetős verzióval adják a házat. Ez nekem már az előző házból is hiányzott.

IMG_0600

Aki léghűtéses géppel rendelkezik, vagy léghűtésben gondolkozik, és ezt a házat szeretné megvásárolni, az jól jár, a ház domborításának köszönhetően maximum 16cm-es hűtőbordát is pakolhatunk a processzorunkra. Aki vízhűtésben gondolkozik, az viszont figyeljen, hogy felül nincs hely egyáltalán a radiátornak, így maximum egy szimpla radiátort tudunk felszerelni, vagy a HDD keret felé, vagy a ház hátuljára. Tápegység alá 3 db gumi bakot szereltek ami tompítja a tápegység ventilátor által gerjesztett rezgéseket.

Negatívumként érintett, hogy a 4-8 pines tápcsatlakozónak nincs hely ahol ki lehetne bújtatni a kivágott résen, ha az alaplap a gépben van. Nagyon kevés hely van felül, így kis csavarhúzót kell keresnünk a szereléshez.

IMG_1110

Teszt konfig:

Alaplap: MSI Z77A-GD65
CPU & hűtő:Intel i5 3570K @4,2GHz + SilverStone AR01
VGA: Asus GTX 770 DirectCU II OC
RAM: Corsair Vengeance 8GB DDR3 1600Mhz CL9
HDD: Western Digital Caviar Blue 160GB + Western Digital Caviar Blue 1TB
Tápegység: Cooler Master GX 550 80+ Bronz

.

Tesztünk írásakor Magyarországon egyenlőre csak a plexis házat tudjuk megvásárolni, bruttó 17.000 Forintért.Szerelése egyébként egyszerű és könnyű, csavarhúzót csak a videókártya, alaplap és a tápegység rögzítéséhez használtam. Minden mást kézzel simán be tudjuk csavarni, a HDD keretet, csak rá kell pattintani, és betolni a helyére, dvd írót pedig csak le kell fogatni és stabilan is tartja. Hátul szépen el lehet helyezni a kábeleket, így a légáramlatot semmi sem korlátozza.

tetszett_s

Silverstone 446x121 colorful

Írta: Szajcsán Márk

Hasonló bejegyzések: