silverstone-sfx-series-st45sf-g-tapegyseg-jart-nalunk/2014/10/04

SilverStone SFX Series - ST45SF-G tápegység járt nálunk

2014. október 04. Kocsis Bence Tápellátás

Napjainkban egyre elterjedtebbek a miniatűr számítógépházak, melyek hardverigénye többnyire eltér az ATX számítógépházak adta lehetőségektől. Amellett hogy ezek a házak micro ATX, mini ITX, vagy mini DTX alaplapokat képesek fogadni, a tápegységek terén sem a megszokott kompatibilitást nyújtják. Gyakran előfordul hogy ilyen típusú házakban csak SFX méretű tápegység a támogatott, ami méretben sokkal kisebb (térfogatában háromszor kisebb) mint az ATX szabvány. A SilverStone is készített ilyen, SFX méretű tápegységeket, melyeket az SFX sorozatba gyűjtött össze, összesen négy modell, melyek közül a gyártó egs ST45SF-G nevű modellt bocsájtott rendelkezésünkre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A SilverStone ST45SF-G egy SFX forátumú tápegység, mely 125 mm × 63.5 mm × 100 mm-es méreteket jelent. A kis méret természetesen egy, a megszokottnál kompaktabb kialakítást tett szükségessé, így a tápegységben található ventilátor is jóval kisebb méretű. A kis ventilátor a megszokottnál alacsonyabb légáramlást tesz lehetővé, de emiatt nem kell aggódni, mert ha extrém esetben túl is melegednének az alkatrészek az OTP (Over Temperature Protection) végelmi funkció nem hagyja, hogy károsodjon a tápegység. A kis ventilátor ellensúlyozására a gyártó a boxon belüli hűtőborda méretét a szokásoshoz képest megnövelte, így jön ki a majd másfél kg-os súly. Az említett 80 mm-es ventilátor golyóscsapágy kialakítású, így a 3000 RPM feletti fordulat esetén, azaz teljes terheléskor eléggé hangos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Elképesztő teljesítmény a SilverStone-tól az, hogy ilyen pici házba be tudtak zsúfolni egy olyan tápegységet, ami 80PLUS Gold tanúsítvánnyal rendelkezik. Ez azt is jelenti, hogy az ST45SF-G 87-90%-os hatékonyságra képes 20 és 100%-os terhelés között, ami nagyon hatékonnyá, energiatakarékossá teszi a tápegységet. Ami érdekesség, hogy a tápegység hátoldalán nincs elhelyezve hálózati kapcsoló, ami azért elég érdekes, hisz az összes mai modellnél már elhelyezésre került.

Teljesítmény specifikáció:

sst_tabla

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az ST45SF-G moduláris kialakítású, így csak azokat a kábeleket kell a tápegységre csatlakoztatni, amik valóban szükségesek a számítógép működéséhez, így a felesleges kábelek nem foglalják a helyet, ami azért fontos, hisz ezt a tápegységet túlnyomó részt egy kicsi házban használjuk.

Rendelketésre álló kábelek:

A dobozban azokat a kábeleket találjuk amelyeket egy normál méretű ATX tápegység esetében is keresnénk. ATX csatlakozó, processzor tápcsatlakozó, SATA csatlakozó és kislemez meghajtó csatlakozóval kiegészített molex csatlakozó tápkábelei lapulnak a dobozban. A PCIe kábelek felhozatala eléggé érdekes, hisz ilyen "kis" teljesítményű tápegységek esetében nem megszokott a videókártyák bőséges ellátóképessége. Az ST45SF-G rendelkezik egy 6 pines és egy 8 (6+2) pines kábellel, ami elviekben a felsőkategóriás grafikus kártyákkal is kompatibilissé teszi. Ezeknek a kábeleknek nagy jelentősége lehet az új Maxwell grafikus kártyák érkezésével, hisz egy 450W-os nagy hatékonyságú tápegység bőven elegendő lehet egy 148W-os TDP-vel rendelkező GTX 970, vagy egy 165W-os TDP-vel rendelkező GTX 980 esetében.

sst_tabla2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Abban az esetben, ha mégsem SFX kompatibilis számítógépház állna a rendelkezésünkre, hanem egy ATX tápegységet támogató megoldás, az ST45SF-G-t akkor is tudjuk használni a mellékelt adapternek köszönhetően.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Természetesen egy SFX méretű tápegység egy SFX specifikus számítógépházba való, ami a mi esetünkben egy ugyancsak SilverStone márkájú, a Milo sorozatba tartozó ML07-es volt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A gyártó 3 év garanciát vállal tápegységére, saját területén nincs nagyon versenytársa, ezért kicsit meredek az árképzése... A Silverstone ST45SF-G 80PLUS Gold minősítésű, moduláris, SFX méretű tápegység 36 ezer forint környékén szerezhető be.

Silverstone 446x121 colorful

 

Írta: Kocsis Bence