silverstone-td03-e-folyadekhutes-extrakkal/2015/03/06

SilverStone TD03-E : Folyadékhűtés extrákkal

2015. március 06. Kocsis Bence

A SilverStone évek óta igyekszik a számítógépes hardverek számára a legjobb és legbiztonságosabb környezetet biztosítani számítógépházaival, tápegységeivel, processzorhűtőivel, emellett számos kiegészítőt készítettek, melyekkel a felhasználók mindennapjait igyekeznek megkönnyíteni. A gyártó 2013-ban piacra dobta első folyadékhűtéseit, a Tundra sorozatba tartozó TD02 és TD03 melyek felülmúlták a léghűtéses processzorhűtők teljesítményét. A SilverStone nemrégiben a Tundra sorozatot felfrissítette az említett modellek revízióival, melyek számos technológiai újítást tartalmaznak. A TD02-E és TD03-E jól sikerült megoldásnak tűnnek, amit mi egy teszt keretében be is próbálunk mutatni, hisz a gyártónak köszönhetően egy Tundra Series TD03-E folyadékhűtés járt nálunk.

A gyártó a hűtő becsomagolásánál színprofilt váltott, hisz a korábbi termékeit rejtő kék csomagolás helyett egy fehér színű dobozt kapunk. A doboz elején egy grafikát találunk magáról a hűtőről, ami egy "sötétebb" verziója az elődnek, csupán a ventilátor lapátok tündökölnek fehér színben. A csomagolás hátulján a folyadékhűtés általános tudnivalói és a kompatibilitási lista szerepel sok-sok nyelven. A doboz teteje a legfőbb információ hordozó, hisz itt találjuk a specifikációkat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha kinyitjuk a fehér dobozt meglátjuk a hűtőt és a tartozékokat és el is könyveljük, hogy a gyártó számos változtatást eszközölt a TD03-hoz képest. Az első és legfontosabb változás, hogy a teljes hűtő fekete színű, mindössze a vizesblokk oldalsó része maradt ezüst színű. A fehér színű műanyag gégecső helyét a strapabíróbb, 310 mm hosszú gumicső vette át.

Ha megnézzük a radiátort akkor itt is találunk egy módosítást, az elődhöz - és általában a hasonló folyadékhűtéses radiátorokhoz - képest. Ez a változtatás a lamellák forrasztási technikájában rejlik, hisz az eddigi "cikk-cakk" elhelyezés helyett most egy sűrűbb, lamellarendszert találunk, ami nagyobb hőleadó felületet eredményez. A radiátor oldalsó részén egy esztétikai újítást hajtottak végre, hisz ez az elem carbon mintázatot kapott, ami az "unalmas" feketére fújt fémlemezhez képest sokkal jobban mutat.

silver_radi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A vizesblokk fémháza már a TD03-nál is megvolt, mely nagyobb merevséget biztosít a legtöbb hasonló hűtő műanyag házához képest. A vizesblokk réz lapjánál elhagyták a csavarokat, ami növeli a rendszer megbízhatóságát, a kevesebb hibalehetőség miatt. A rögzítő rendszer is egyedi megoldás - az elődhöz hasonlóan - , hisz ez egy fémszerkezet, ami sokkal biztonságosabb, stabilabb rögzítést tesz lehetővé, mint a műanyag rögzítők, ami még elég sok gyártó alkalmaz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A vizesblokk felső része nagyon esztétikus, hisz a fekete blokkon egy átlátszó Silverstone logó lett elhelyezve, ami működés közben kék fénnyel világít, így főleg a kék, fehér, vagy fekete színösszeállítású alaplapokon mutat jól.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A TD03-E ventilátori 120 mm-es modellek, melyek fekete keretében fehér hosszúkás lapátok találhatók néhány uszonnyal kiegészítve, melyek a levegő optimális áramlását hivatottak elősegíteni. A ventilátorok 1500 és 2500 RPM között képesek működni a 4 pines csatlakozónak köszönhetően PWM vezérléssel. maximális fordulatszámon a ventilátorok 35 dBA zajszintet produkálnak, ami a 2500 RPM fordulatszámhoz képest kimondottan hízelgő. A ventilátorok kábelezése ebben az esetben nem hálós, hanem lapos, műanyag borítás, ami jobban eldugható a ház belsejében.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Specifikációk:

Vizesblokk
Méret 60mm x 55mm x 33.5mm
Anyag Réz alap, nikkelezett alumínium ház
Pumpa
Motor sebesség 2500±200RPM
Feszültség 12V
Ventilátor
Méret 120mm x 120mm x 25mm
Fordulatszám 1500~2500RPM
Zajszint 18~35 dBA
Feszültség 12V
Légszállítás 92.5CFM
Légnyomás 3.5mm/H2O
Csatlakozó 4 Pin PWM
Radiátor
Méretek 159mm x 124mm x 27mm
Anyag Alumínium
Cső
Hossz 310mm
Anyag Gumi
Kompatibilitás
Intel Socket LGA775/1150/1155/1156/1366/2011/2011-v3 AMD Socket AM2/AM3/FM1/FM2
Súly
1063g

Összeszerelés:

A SilverStone TD03-E üzembe helyezésre nem nagy ördöngösség, ami az AIO (all-in-one) kialakításnak és a tartozékoknak köszönhető. Alapvetően foglalattól függően 3 összeszerelési metódust kell használni.

Intel LGA775/1150/1155/1156/1366: (mi ezt használtuk):

Az univerzális hátlapot az Intel felirattal tartjuk az alaplap hátoldalának és a négy mellékelt csavart behelyezzük a nyílásokba. Ezek után a túloldalt felhelyezzük a műanyag távtartókat. Itt magára is hagyjuk a processzort és felhelyezzük a radiátort a két mellékelt ventilátorral. Ha ezzel kész vagyunk, akkor pasztázunk, majd a vizesblokkot ráhúzzuk az előre telepített 4 csavarra, majd a tetejükre felhelyezzük a rögzítő csavarokat. Ha ezzel megvagyunk, akkor a vizesblokk tápellátásáért felelős 3 pines csatlakozót csatlakoztatjuk az alaplapra és ugyanígy teszünk a 4 pines ventilátor kábelekkel is. Szerencsére a gyártó utóbbiakhoz mellékelt egy Y-kábelt, így egyetlen 4 pines "CPU fan" helyre van szükségünk az alaplapon. Ha ezzel is megvagyunk akkor teljesen elkészültünk, indíthatjuk a számítógépet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

AMD AM2/AM3/FM1/FM2 foglalatok:

Ebben az esetben két változás van. Az univerzális hátlapot meg kell fordítanunk és az alaplap csavarhelyeihez igazítva kell betennünk a hosszú csavarokat. Van még egy különbség is... a vizesblokkon a rögzítő pántokat (melyek gyárilag az Intel foglalathoz lettek igazítva) le kell cserélni AMD kompatibilisekre, hogy a csavarhelyekkel összeegyeztethetők legyenek. Innentől ugyanaz a folyamat, mint az Intel foglalat esetében.

Intel LGA 2011:

Ebben az esetben egy különbség van a normál Intel szereléshez képest, mégpedig az, hogy itt nem használjuk a hosszú csavarokat, hanem a 4 mellékelt speciális csavart a processzor felőli oldalról kell a hátlapba becsavarozni.

A korábbi tesztekhez hasonlóan ezúttal is Noctua NT-H1 hővezető pasztát használtunk.

Tesztkonfiguráció:

Alaplap: AsRock Z97 Exzteme 6
Processzor: Intel Core i7-4790K
Memória: Corsair Vengeance Pro 4 x 4 GB DDR3 1600 Mhz RAM
Merevlemez: SanDisk Extreme II 240 GB SSD
Grafikus kártya: Gigabyte GTX 970 G1 Gaming 4 GB
Tápegység: BitFenix Fury 550W
Ház: Fractal Design ARC XL
Ház hűtés: 2 x 140 mm (1000 RPM)
.

Tesztkörnyezet:

A méréseket a megszokott módon az AIDA 64 rendszerdiagnosztikai segédprogram rendszerstabilitás tesztjével végeztük, ahol a processzort 100%-os terhelés alá vetettük. A teszteket először a 4790K 4000 Mhz-es órajelén fix 1.082V-os feszültséggel, majd 4400 Mhz-es (minden mag) órajelen fix 1.220V-os feszültésgen végeztük. Mindkét esetben a Hyper Threading be volt kapcsolva.

4400_1.220V_ok

Teszteredmények:

A SilverStone TD03-E 4000 Mhz-es órajelen, maximális fordulatszámon 54°C-on tartotta a processzor hőmérsékletet, ami jobb teljesítmény a léghűtéseknél, de minimálisan elmarad a 240 és 280 mm-es folyadékhűtéses megoldásoktól. Mikor 1500 RPM-re vittük le a fordulatszámot a hőmérséklet továbbra is alacsony, 57°C-os értéken maradt.

td03_e_4000  

4400 Mhz-en már nehezebb volt a feladat, de a mért eredmények biztatónak bizonyultak a további tuning számára. Maximális fordulatszámon 67 °C-ot mértünk, ami még mindig nem nevezhető magasnak. 1500 RPM-en 71°C-ig szökött fel a hőmérséklet, ami egy ilyen alacsony fordulatszámhoz képest nagyon jó érték. Ez azt is jelenti, hogy a SilverStone TD03-E processzorhűtővel akár ezen, az 1500 RPM-es fordulatszámon is tovább tuningolhatjuk processzorunkat.

td03_e_4400

Összegzés:

A SilverStone TD03-E esztétikai szempontból azt kell mondjam, teljesen rendben van. A hűtési teljesítménye egy széles skálán mozog hisz a legmagasabb és legalacsonyabb fordulatszám között 1000 RPM különbség van, ami 18 és 35 dBA közötti zajszintet jelent. Maga a teljesítmény jónak mondható, hisz a tuning már alacsony fordulatszámon is lehetséges maximális fordulatszám mellett pedig extrém tuningra is van lehetőség. A hűtő kompatibilitása meggyőző, nehéz olyan foglalatot találni, amihez nem használható fel. Az összeszerelés egyszerű és gyors. A Silverstone TD03-E hamarosan elérhető lesz a magyarországi boltok polcain 90 dollár körüli áron.

tetszett_s

Silverstone 446x121 colorful

Írta: Kocsis Bence