speedlink-darkfire-precizitas-kis-meretben/2013/04/29

Speedlink Darkfire - precizitás kis méretben

2013. április 29. Bibók Richárd

A hét folyamán érkezett meg hozzánk a Speedlink egyik legkülönlegesebb kormánya. A cikk folyamán sok érdekességről olvashattok, és azt is megtudhatjátok, miért ajánlott ez az eszköz.

IMG_20130422_131107Kialakítás

Az eszköz kialakítása kifejezetten felhasználóbarát megoldású. A fogási pontoknál gumírozott borítást kapott, ezáltal kezünk nehezen csúszik meg rajta vezetés közben. A két hátsó váltókar teljesen kézreálló. F1 2012 használata során a DRS, illetve a KERS gombjait ezekre állítva egyszerűen tudjuk használni ezeket a lehetőségeket. A kormány közepe valóságérzetet próbál kelteni azáltal, hogy a körben elhelyezkedő gombok csavar kialakításúak. A pedálok sajnos egy kicsit kicsinyre sikeredtek, ezáltal egy méretesebb láb számára nehézkes a kezelése.

IMG_20130422_131523Használat közben, tapasztalatok

Mivel Force Feedback motorokkal rendelkezik, ezáltal játék során beállíthatjuk az erővisszacsatolást. A kipróbált játékok (rFactor, F1 2012) során ez a funkció kellemes játékélményt nyújtott, ugyanis más hasonló megoldású rendszerekkel ellentétben valóságközeli érzetet nyújtott. A kormányzás szintén meglepetés volt számomra. Fontos dolog tudni, hogy a kormánykerék mérete viszonylag kicsi, ezáltal egyszerűbbé válik a forgatása. Egészen 270 fokosan elforgathatjuk egyik, illetve másik irányba, tehát összességében jelentős a kormányzási tartománya. rFactorban Renault Mégane moddal futva holttér nem volt érzékelhető, míg finomsága elképesztő volt, ugyanis, miliméternyi mozdulása is érzékelhető volt a képernyőn, tehát nem kellett 15-20 foknyit tekergetni a kormányt, hogy érzékeljünk valamit az autónk oldalra mozgásából. Finomságához hozzátartozik, hogy nem kellett rángatni forgatáskor, egyenletes mozdulatokkal is lehetséges volt kezelése. Pedáljai működése során semmilyen problémába nem ütköztem méretén kívül, ugyanis, a legkisebb érintést is tökéletesen érzékelte, ezáltal mégjobb valóságérzetet keltve.

IMG_20130422_131508Értékelés

Röviden összefoglalva a Darkfire jó benyomást keltett a teszt során, elvárásainkat teljesítette. Értéke abban rejlik, hogy a lehetőségeink használata során tágak, ugyanis finoman és precízen irányíthatjuk vele járművünket.

Kialakítás: 8/10 Irányítás: 9/10 Force Feedback: 8/10

Összesen: 83%

Írta: Bibók Richárd