spellforce-2-demons-of-the-past-teszt/2014/01/28

SpellForce 2 – Demons Of The Past Teszt

2014. január 28. Gosztonyi Adorján

Talán sokan emlékeztek még a méltán híres SpellForce sorozatra, ami eredetileg a Phenomic-tól (Jowood) látott napvilágot és jó pár kiegészítőt megélt, valamint egy méltó egy folytatást, (Shadow of War), aminek szintén meg voltak a maga kiegészítői. Amiről sosem szólt a fáma sem Bécsben sem itthon, hogy az utolsó két kiegészítőt (Faith in Destiny és Demons of the Past) már egészen más fejlesztőtől érkezett, illetve rögtön kettőtől is, ugyanis az elsőt a Mind Over Matter fejezte be (eredetileg Indian Studio, Jowood), a másodikat pedig már önállóan készítette. Ez azért fontos, mert kérem szépen ez egy magyar stúdió. Büszkék lehetünk rá, vagyis akár lehetnénk is. Nos, igen, tudom, hogy a játék elején csak a Nordic Games logója látható…

Történet:

Zazhut kiszabadult és haragját kész kitölteni Eo „békés” világán. A Shaikan faj pedig kihalófélben. De hős karakterünk, egy Shaikan vezető, nem hajlandó feladni a reményt, ezért igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy Zazhut-ot megakadályozza. Régi és új társakkal felkerekedve és felkeresve az Istenek Világát és azon belül az isteneket, mivel úgy tűnik, csak ők képesek szembeszállni a gonosz erejével.

Azonban az istenek a saját kis játékukat űzik és nem hajlandóak segíteni. Így ismét a mi vállunkra nehezedik Eo sorsa. Meg kell küzdenünk a múlt démonaival és minél több információt gyűjteni az ellenségről, hogy elpusztíthassuk azt, ezúttal örökre. Az idő múlásával sok minden megváltozott, az ellenség erősebb lett. Társaink hűsege vajon megkérdőjelezhetetlen?

SpellForce2DemonsofthePast 2014-01-11 05-13-03-65 SpellForce2DemonsofthePast 2014-01-18 12-58-35-90
SpellForce2DemonsofthePast 2014-01-11 05-32-30-21 SpellForce2DemonsofthePast 2014-01-19 11-38-05-26

Játékmenet:

Akik sokat játszottak már az előző SpellForce részekkel nyugodtan ugorjanak tovább a grafika részhez, vagy leginkább az értékeléshez, mert nekik a következő néhány száz szó nem fog mutatni semmi meglepőt vagy újat.

Tesztalanyunk egy igen jól sikerült Stratégiai RPG sorozat valószínűleg befejező része, de a kategóriát ne úgy képzeljétek el, mint a Dragon Commander esetében, annál azért jóval kifinomultabb a rendszer, minden téren.

Kezdjük talán az RPG részével, ami tulajdonképpen teljesen ugyanaz, mint bármelyik másik esetében: szörny ölésért, küldetés végrehajtásáért xp és pénz jár, amitől szintet lép a karakter. Szintenként elosztható pontot csupán a skillekre kapunk (6), amik 3 csoportba oszthatóak: Harci (19), Mágikus (19) és a Shaikan (7) ezek közül mindegyiket maximum harmadik szintre lehet felfejleszteni. A képzettségek száma miatt pedig teljesen úgy fejleszthetjük karakterünket, ahogyan csak akarjuk. Társainknál megtalálható ugyan ez a skill fa, de nem feltétlenül kell foglalkoznunk vele, hiszen ha akarjuk, a rendszer megcsinálja helyettünk, ha az „automatic” mellett kipipáltuk a karakterlapján.

SpellForce2DemonsofthePast 2014-01-11 05-23-35-80 SpellForce2DemonsofthePast 2014-01-11 05-28-05-18
SpellForce2DemonsofthePast 2014-01-11 05-28-02-83 SpellForce2DemonsofthePast 2014-01-11 05-23-37-19

A szokásos NPC-kel való beszélgetés mellett nagy szerepet kapott ebben a részben is a logika és az ügyesség (Ezek nélkül nem is lenne SpellForce). Jó pár feladvány és egyéb nyalánkság is helyet kapott. Ezeket szerintem fedezzétek fel Ti, nem szeretném lelőni az idegesítőbbeket.

Loot szempontjából nincs túlzottan elengedve a játék, amit eddig találtam benne a legtöbb esetben a „számomra használhatatlan” kategóriába került és a legelső vendornál megszabadultam tőlük. Nagy arany áradatra sem lehet számítani, mert ha egy lény dob is, sokra nem lehet vele menni, de sok kicsi sokra megy. Magyarul: Tuning fegyver és páncél sem fityeg majd karakterünkön az első néhány „szigeten”, leszámítva persze egy régi felszerelést, aminek nagyon megörültem, amikor megtaláltam, legalábbis nagyon emlékeztetett egy korábbi SF játékban talált szettre.

Aki már játszott bármelyik részével a tesztalanyunknak, tudja, hogy nem véletlenül nincsenek attributumok a játékban, mivel ezeket az értékeket karakterünk szintje, alap hp-ja vagy manája és a viselt tárgy fogja meghatározni. Ennél több nem is kell.

A startégiai része sem változott szerencsére, szinte az összes faj játszható, kivéve az élőholtakat és a Shaikan-okat (ki gondolta volna…) Minden megszerzett HQ-ban valamelyik három faj képviselteti magát és ismételten meglehetősen vegyes csapatokat hozhatunk létre egyesítve 3 faj erősségeit. Innentől gyakorlatilag teljesen ugyanolyan, mint bármelyik stratégiai játék: épületeket felhúzni, harci/védelmi egységeket gyártani és elintézni az ellenséget és táborát.

SpellForce2DemonsofthePast 2014-01-19 06-09-33-37 SpellForce2DemonsofthePast 2014-01-19 11-36-39-08
SpellForce2DemonsofthePast 2014-01-18 12-56-17-25 SpellForce2DemonsofthePast 2014-01-18 04-16-28-38

Amiről nem szabad megfeledkezni, hogy ezúttal az editorral (gyakorlatilag kampány editor) is lehet szórakozni, erről nem teszek közzé képet, mert teljesen felesleg és igazából engem nem is villanyozott fel annyira, a különböző editorokat már a Starcraft első részének környékén is, ugyan nem volt divat, de adtak a játék mellé.

Grafika:

A grafika nem változott semmit az évek során, illetve ígérték, hogy az első SpellForce-ok hangulatát fogja idézni, ami nagyon is sikerült. De azért lassan nem ártott volna szerintem csak egy ici-picit szebbé tenni, ennek a grafikának már évekkel ezelőtt lejárt a szavatossága. Persze azt is tudom, hogy ez hatalmas munkával járt volna, vesződéssel és egyebekkel.

Hangzás:

Ebben a részben sosem volt semmi hiba soha, amióta a névvel fémjelzett játékot kiadtak. A hangzásra mindig különösen oda figyeltek. Így nem is lehet belekötni sehol, még egy bit-be sem. Érdemes beszerezni a soundtrack-ot is annak, aki megvette a játékot, nagyon finom kis zenék vannak benne.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eirO0Q4C9I4[/youtube]

Értékelés:

A SpellForce-nak ma már kultusza van a világon mindenhol, tesztalanyunk pedig minden tekintetben belefér ebbe az univerzumba. Tudom, hogy azt ígérték, hogy olyan lesz, mint a régebbi részek, de szerintem inkább csinosítani kellett volna rajta, nem sokat, csak egy kicsit, hogy a mai elvárásoknak megfeleljen. A zenei hatás pedig egyenesen tökély, így értékelésünk is ez irányba hajlott el. Ajánlani pedig csak ezeknek a tükrében merem, a rajongóknak kötelezően, a többieknek meg csak úgy, mert érdemes. Tényleg bőven benne van az a 25+ óra játékidő.

Gépigény:

Minimális rendszerkövetelmény:

OS: Win XP SP3/Vista SP2/Win 7/8

Processzor: AMD/Interl Dual-Core 2.4 Ghz

Memória: 1 GB

Videókártya: 512 MB, DX9, Shader model 3.0

Szabad lemezterület: 9 GB

Pozitívum:

  • A korábbi SF-ek érzete
  • Zenei világ

Negatívum:

  • Modernizálatlan grafika
  • A régebbi SF-ekhez képest kevés loot

Grafika: 7 (10)

Játékélmény: 8 (10)

Hangok: 10 (10)

Szavatosság: 9 (10)

85%

Írta: Gosztonyi Adorján