sportolashoz-alap-xsound-c3-bluetooth-headset-teszt/2017/06/28

Sportoláshoz alap - XSound C3 Bluetooth headset teszt

2017. június 28. Bordás Dávid

Zenét hallgatni mindenki szeret. Bárhol vagy bármikor megszólal valamilyen zene körülöttünk, az valamilyen érzelmet vált ki belőlünk.

Ez az érzelem sokféle lehet, de általában vagy tetszik a zeneszám, amit meghallunk vagy nem. De vannak olyanok is, akik nem feltétlen szeretik más tudtára adni, hogy mit hallgatnak. Ezeknek az embereknek találták fel a különféle fülhallgatókat vagy fejhallgatókat. Jó kis találmány és minden zeneimádónak használnia kellene az utcán, buszon, közösségi terekben, mert nem mindenkit érdekel az, amit a delikvens hallgat. Az alábbiakban két jó alternatívát mutatok be nektek, hogy mivel is lehetne privát módban zenét hallgatni.

Egy kicsit ismeretlen márkát ajánlottak fel nekünk kipróbálásra, de ha jól szerepelnek talán mi is megjegyezzük majd a nevüket. A Shenzhen XSOUND nevű cég füleseiről lesz szó, ami egy 2010-ben alapított kínai cég. Fiatal cég és Kínán kívül nem annyira ismertek, bár Nyugat-Európában és Észak-Amerikában már megvetették a lábukat kisebb sikerrel. Én egy XSOUND H5+ és egy C3-as fülest kaptam nézzük, hogy szerepelnek.

mindkettő  

Kezdjük a bemutatót a kisebbel, vagyis az XSOUND C3-as bluetooth-os fülessel. A nevéből nem tudunk sok mindenre következtetni, de a doboza már annál árulkodóbb. Egy hallójáratos, vagy nevezzük „agybadugós” fülessel van dolgunk, amit egy egyszerű dobozka rejt. Semmi cicoma, a doboz elején egy rajz a készülékről a hátoldalán némi adat és egy ablak, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a dobozban tényleg a rajzon szereplő füles rejlik. Ja és természetesen nagy betűkkel hirdeti magát, hogy bluetooth képes. A dobozból egy fiókot kihúzva bújik elő maga a füles pompás fekete színben, és egy kis fakkban mellékelve kapunk néhány extrát. Egy minimális hosszúságú USB kábelt, ami a töltésre szolgál, illetve plusz 2 méretben gumiharangokat és ilyen fülre helyezhető kitámasztó alkalmatosságokat. Ezek a kis szépségek akadályozzák meg azt, hogy heves mozgás közben kihulljanak a fülünkből a zenesugárzó fülhallgatók. És nem véletlenül említettem heves mozgást, mivel kifejezetten sportolásra ajánlják ezt a fülest. Kézbe véve a fülest egész kellemes hatást kelt, nem tűnik gagyinak. Nem tekeredő lapos kábele van, bár egy vezeték nélküli (vagyis félig vezeték nélküli) modellnél ez annyira nem szempont. Egy méretes részt kaptak a gombok, amiből 3 darab is van, két hangerőszabályzó gomb, illetve egy felvevő gomb. Ezutóbbi a beépített mikrofon miatt szükséges, mert nem csak zenét hallgathatunk vele, de telefonálásra is alkalmas. A gombok kicsit kattogósak, de ezért az árért szerintem megfelelő. Viszont a gombok működése, néha kissé hektikus. A középső felveő gombbal nincs probléma, felvehetjük vele a telefont, megállítja/elindítja a kiválasztott zenét, de a mínusz és plusz gomb már érdekesebb. A mellékelt füzetke elmagyarázza a működését és logikus is lenne az alapján, de a helyzet az, hogy a gombokat szoftvertől függően felcseréli. Elvileg rövid gombnyomásra számot léptet és hosszú nyomásra hangerő növel/csökkent, de a rövid nyomásnál a plusz gombbal nem a következőre, hanem az előző számra lépteti a zenét, ami erős megszokást igényel. Maradva a külsőnél a kábel után elérünk a főszereplőhöz, vagyis magához a füles részhez. Műanyag a háza, de gumírozott borítása van, ami izzadt kézzel való megfogáskor sem csúszik ki a markunkból. Egyszerű fekete az egész, egyszerű anyagokből.

c302

A használatba vétel nem egy bonyolult folyamat, a mellékelt füzetke ezt is leírja. Egy gyors csatlakozás, amit a füles egy-egy mondattal konstatál felénk. De eddig szólt hozzánk, vagy jelzett bármit is ami sűrűn fontos lehet, ugyanis a saját hangerőszabályzójának hangerőváltozását már semmivel nem jelzi. Egy pittyenés előnyös lett volna, főleg annak fényében, hogy nem nyomásonként tudjuk adagolni a hangerőt, hanem folyamatosan. Nem nagy hiba, de talán kicsit zavaró lehet néhány embernek. Viszont, ha sikerült csatlakoztatni eszközünkhöz indulhat is a zenehallgatás. Az élmény nem lesz rossz ezt ki merem jelenteni. Kellemesen szól a kis 10 mm-es membrán, ami mérete ellenére nagy hangerőt tud kipréselni magából. Igaz mélyeket sajnos nem nagyon várhatunk a szerkezettől, mivel a membrán alsó hanghatára 180 Hz, ami csak minimálisan esik bele a mély hangok tartományába. Viszont a többi helyen rendben van, szépen szól a közép és magas tartományokban egészen 20 kHz-ig, persze ne várjunk professzionális hangzást. Amit ezért az árért tudnia kell egy fülesnek, ráadásul egy bluetooth fülesnek azt tudja. Aktív zajszűrést ne várjunk, de az agybadugós mivolta miatt a külső zajokat szépen kiszűri.

c301

Néhány technikai adatot még érdemes megemlíteni. Bluetooth-ból 4.1-es technológiát használ, így a leggyorsabb és legstabilabb kapcsolatot tudja létrehozni a párosított készülékkel. Illetve Androidon és iOS-en is láthatjuk a fülesünk 110 mA-es akkumulátorának töltöttségét. Ha lemerüléshez készülődik fülesünk még egy fajta jelzést ad nekünk, mert folyamatosan fülünkbe ordítja, hogy milyen alacsony az akkutöltöttség és ha kifogy a naftából a mellékelt kábellel kb. másfél óra alatt feltölthetjük és ezután újabb nagyjából 6 és fél óráig hallgathatjuk kedvenc zeneszámainkat vagy a telefonvonal másik felén lévő beszélgető partnerünket. Ha elfelejtenénk zsebre dugni a telefonunk legfeljebb 10 méterre távolodhatunk el fülünkben a fülessel, így erre nem árt figyelni.

Amiről még érdemes beszélni az az ára. Rebesgettem már, hogy nem egy olyan fülhallgatóról van szó, ami nagyon drága lenne. Országunkban a bevezető ára 3600 Ft-környékén fog alakulni a Fotocopy kft. berkein belül. Így érdemes nézni a tudását, vagyis az ára tudtának tekintetében egy meglehetősen decens kis szerkezetről van szó, amit bizalommal tudok ajánlani mindenkinek, aki egy olcsó bluetooth-os fülest szeretne beszerezni sportoláshoz.

ajanlott1_thumb.png

Ezúton is szeretnénk megköszönni a felajánlást a Fotocopy kft-nek.

fotocopy

Írta: Bordás Dávid