steelseries-arctis-nova-4-headset-teszt

Steelseries Arctis Nova 4 headset teszt

2023. június 29. Kocsis Bence Hangeszközök

Nyár elején megérkezett Magyarországra a Steelseries Arctis Nova sorozatának legújabb tagja, az Arctis Nova 4. A headset 3 típusban érhető el. Az Arctis Nova 4X, az Arctis Nova 4P és az Arctis Nova 4. A felsorolt modellek platform kompatibilitása:

  • Arctis Nova 4: PC, PlayStation 4/5, Nintendo Switch, Mobil
  • Arctis Nova 4P: PC, PlayStation 4/5, Nintendo Switch, Mobil
  • Arctis Nova 4X Xbox, PC, PlayStation 4/5, Nintendo Switch, Mobil

Mai tesztünkben a Nova 4 modellt fogjuk kipróbálni, melyet PC-re csatlakoztatunk. Megnézzük, hogy teljesít zenehallgatás és játék alatt, kíváncsiak vagyunk mennyire kényelmes a headset, hogy muzsikál a mikrofon és természetesen belemélyedünk a szoftver adta lehetőségekbe is.

Az Arctis Nova 4 egy kompakt dobozban érkezett, a Steelseriestől megszokott, szürke-narancssárga színvilágban. A csomagoláson láthatóak a legfontosabb információk, mint a platform kompatibilitás, vagy az USB Type-C csatlakozó megléte.


A dobozban a headset egy karcolásokat kiküszöbölő fóliában kapott helyet, a tartozékok pedig egy újabb, kis dobozba kerültek. A narancssárga kis csomagban találunk egy matrica szettet, egy dokumentációt, az USB Type-C porttal rendelkező receivert, valamint két USB kábelt.


Míg az egyik kábellel a headset töltését végezhetjük el, addig a másik kábellel a receiver USB Type-C csatlakozóját alakíthatjuk át Type A kivitelre, így PlayStation-ön, vagy olyan PC-n is élvezhetjük a wireless fejhallgató által nyújtott élményt, ahol csak Type-A port áll rendelkezésre.


A headsetet a csomagolástól megszabadítva láthatjuk, hogy egy kimondottan letisztult eszközről van szó. Bár a magasabb árkategóriába tartozó Nova 7-tel szemben műanyag fejpántról van szó, még sem kelti olcsó megoldás érzetét. A több helyen használt matt, gumiszerű felület minőségi érzést keltett bennünk, kellemes tapintású, ráadásul a klasszikus műanyag felülettel ellentétben kevésbé érzékeny az ujjlenyomatokra.   


A fejpánt belső felén egy elasztikus pánt (ilyet találunk a síszemüvegeken is) kapott helyet, amely követi a fej vonalait, kényelmesebbé téve a használatot, hisz maga a műanyag ház, csak a stabilitásért felelős, fejünkkel felül nem találkozik. A rugalmas fejpánt fekete színvilágú. Ezt azért jegyezném meg, mert a 4P kék, míg a 4X zöldes beütést kapott.  


További kényelemért felel a párnázott, memóriahabos kagyló, mely puha és légáteresztő megoldás, teljesen körbefonva a füleket. Az olcsóbb kategóriába tartozó headsetekkel ellentétben nagyon kényelmes, nem bántja a fülhegyeket, ami jellemző probléma szokott lenni, főleg, ha hosszú játékmenetekről beszélünk. Maga a fejpánt nagyon rugalmas, ráadásul a kagylók elforgathatók, így fejformától függetlenül kényelmesen használhatók.


A mikrofont eldugta a gyártó, használatkor csak ki kell húzni. Ennek köszönhetően használaton kívül eltüntethető, ráadásul így a headset még inkább mobilis a fixen elhelyezett mikrofonokkal ellátott megoldásokhoz képest.


A headset kagylóin találjuk a hangerőszabályzót, a mikrofon némító gombot, a bekapcsoló gombot, az USB Type-C portot és egy LED-et is kapunk, a működéssel és töltöttséggel kapcsolatos visszajelzések végett. Ha már LED... a receiveren is találunk egyet, mely folyamatos fénnyel jelzi a kapcsolatot, de itt van egy gombunk, mely megszakítja a 2,4 Ghz-es átvitelt, ilyenkor a LED villog.


A headset funkciókat tekintve kicsit meg lett csonkítva. Bár egyre több játékra szánt headset tér vissza a Bluetooth kapcsolat használatához a gyorsabb 2,4 Ghz-es kapcsolat mellett, ebben az esetben nélkülöznünk kell a Bluetooth kompatibilitást, így a receiver állandó tartozéka lesz a headsetnek használat során. Ez sok esetben problémát jelenthet hisz az érzékelő adott esetben elfoglalja az egyetlen Type-C helyet, amit másra is szeretnénk használni. A Steelseries Arctis Nova 4 esetében a Quantum 2.0 High-Speed Wireless technológiáról beszélhetünk, mely nagyon alacsony késleltetéssel dolgozik. A 2,4 Ghz-es kapcsolatnak köszönhetően nincs adatvesztés, így a számítógép által kiküldött hangok pontosan és időben érkeznek a fülünkbe.

A töltés a mellékelt USB kábel segítségével hajtható végre. Nem számolgattunk, így a gyártó által megadott adatokra támaszkodtunk, miszerint 36 óra üzemidőre képes a headset egy teljes feltöltéssel. Ha lemerülnénk akkor sincs baj, hisz egy 15 perces töltés 6 óra működtetést tesz lehetővé.

Steelseries GG szoftver:

A Headset dobozból kivéve is használható, de érdemes letölteni a Steelseries GG szoftverét - abban az esetben, ha nem volt korábban Steelseries eszközünk, hisz segítségével rengeteg beállítás elvégezhető. A parametrikus equalizer manuálisan állítható, de vannak előre elkészített profilok és játszadozhatunk a mikrofon beállításaival is. 


A hangminőség kellemes csalódást okozott - 20 Hz és 22 Khz közti tartományban működik - számunkra, őszintén megmondva arra számítottunk, hogy egy közepes szinttel fogunk találkozni, de az Arctis Nova 4 felveszi a versenyt az árkategóriájában található konkurens modellekkel. A basszus picit szerényebb az elvártnál, de tiszta és játékok közben kimondottan élvezetessé teszi a lövöldözést, robbantgatást. Megnéztük a hangzást a Red Dead Redemtion 2-ben, a Battlefield 2142-ben, az F1 2023-ban, néztünk filmet és meghallgattunk pár zeneszámot is, kifejezetten meg voltunk elégedve. A mikrofon nem egy stúdió minőségű megoldás, ha a nagyvilág felé szeretnénk ilyen-olyan csatornákon közvetíteni, akkor nem az Arctis Nova 4 lesz a mi eszközünk, de azért ne gondoljuk, hogy használhatatlank lenne, beszélgetésekhez, online játékhoz bőségesen kielégítő.

A GG szoftverben a térhangzást is állíthatjuk, de természetesen csak virtuálisan, mivel a headset két 40 mm-es hangszóróval rendelkezik. A Sonar menü alatt aktiválhatjuk a "Spartial Audio" módot (ami kompatibilis a PlayStation 5 Tempest Audio-val), mellyel amolyan sorround hangzást kreálhatunk. Ez kompatibilis. Betölthetünk előre létrehozott játékprofilokat, ráadásul azt is beállíthatjuk, hogy a körülöttünk lévő hangok milyen közelről érkezzenek, mennyire legyenek hallhatóak. A Red Dead Redemption 2 alatt jó volt hallani a minden irányból érkező hangokat, vízesés, madárszó, távolból érkező különféle állathangok, érkező lovasok.


Összegzés:

Basszus terén az Arctis Nova 4 nem hagyott maradandót bennünk, de azok számára, akik minden hangtartományban egyenletes minőségre vágynak, jó választás lehet, mivel a hangzás szép. A mikrofon közepesnek mondható, gyengébb, mint amit a konkurencia fel tud mutatni. Kicsit szomorúak vagyunk, hogy a mikrofon nem némul el, ha visszatoljuk a tokjába, de ez sajnos a drágább modellek kiváltsága. Az akkumulátor üzemideje közepesnek mondható, egyes konkurens modellek ebben a kategóriában sokszor tovább bírják egyetlen töltéssel. A Sonar által nyújtott szoftveres térhangzás sok játékban nagyon jól működik, élvezetessé teszi a hangforrások hajkurászását. Ami nekünk legjobban tetszett, az a letisztult külső és a kényelem - ComfortMax System -, amire ebben az esetben nem lehet panasz. Ami az árat illeti, a headset mindhárom változata (Nova 4, Nova 4P és Nova 4X) 43 ezer forint körüli áron szerezhető be.

A SteelSeries Nova 4 headsetet a 360 PRSolution biztosította.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: