steelseries-arctis-prime-teszt

SteelSeries Arctis Prime teszt

2021. december 18. Ficsor Tamás Hangeszközök

Bevezető

A SteelSeries ez év közepe táján mutatta be a fejhallgató családjának egy új tagját. Az ismerős dizájnú perifériával azonban nem a felsőkategóriát célozták meg, hanem sokkal inkább a középosztály felső részt, azon belül is a játékosokat. Ami, pedig izgalomra adhat okot az pedig az, hogy egy nagyon fontos részében ugyan azt kínálja, mint a drágább testvére.

Csomag

A narancssárga oldalú dobozon a termék tulajdonságai mellett elolvashatjuk, hogy a márka más fejhallgatóit, mennyien fogadták már elismerően. Az eszköz mellé jár két információs dokumentum, egy mikrofon szivacs, egy 1,2 méter hosszú 3,5 mm-es Jack végű fő kábel és egy 1,5 méter hosszú duál 3,5 mm-es Jack végű kábel. Mindkét vezeték 4 pólusú és sima gumi borítással rendelkezik.

Külső

Aranyozott "Best" plecsnivel a PC Gamer magazin már megjutalmazta, így ez után egyre csak nőtt az izgalmam.

A 348 gramm súlyú fejhallgatónál a gyártó nagyon jó anyagokat használt fel, ami az első kézbevételnél fel is tűnik. Mint már említettem, a dizájn teljesen megegyezik a drágább testvéreivel.

A márkára jellemző Ski Goggle vagy síszeműveg fejpánt itt is jelen van. Ennek az a "különlegessége", hogy a váz körül el van vezetve egy rugalmas anyagú szövet pánt, aminek az erősségét egy tépőzár segítségével tudjuk állítani. Szóval véletlenül se keressük kétoldalt a csúszkákat. Meglepő, hogy márkán belül ezen árkategória környékén sehol máshol nem kapjuk meg ezt, csak az Arctis 7-től kezdve, aminek az ára € 200.

A fejhallgatón fekete, sötét és egy kis világos szürke színek jelennek meg. Az átívelő gerinc strapabíró, rugalmas fémből van, melynek a belső oldalára egy puha gumi csíkot ragasztottak. E két végén egy műanyag részbe csatlakoznak a szintén műanyag csukló részek, amik egy-egy ponton fogják az úgyszintén műanyag hangszóróházat.

A hangszóróház 90 fokban kifordítható, ami megkönnyítheti a szállíthatóságot. Szerencsére kellő ellenállással bír, így nem kell attól félni, hogy a levétel után szétállnak a párnák. E mellett a hangszóróház egész nagy terjedelemben tud mozogni, aminek köszönhetően több fejformára is pontosan tud illeszkedni.

A megfelelő kényelemről a puha szivacsok gondoskodnak, amiket nagyon finom tapintású, bőr szerű anyaggal borítottak. Ez a típusú párna használat nem jellemző a márkára, szóval a rajongók nem biztos, hogy oda lesznek érte. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy célzottan lett ez a fajta kiválasztva, mivel a játékosok vannak megszólítva.

Szerencsére lehetőség van a gyártótól másodlagos párnát vásárolni € 15-ért. Sőt a preifériát testre is tudjuk szabni a különféle mintájú fejpántokkal, de ami talán a legjobb az az egyedi hangszórólap. A lapok mágnesek segítségével kapaszkodnak fel, tehát csak le kell emelni őket és mehetnek is fel az újak.

Sajnos ezek már húzósabb € 30-ért kaphatóak, ráadásul limitáltak is. Ez a tuning lehetőséget adhat az e-Sport csapatoknak, hogy a saját logóikkal ellátott lapokat fel tudják helyezni. Ismét csak meglepő, hogy ez az extra csak az Arctis Pro modelleknél jár. Ezek mellett megtudjuk vásárolni a lecsatlakoztatható Jack kábelt is, ami a gyártó egyedi csatlakozásán keresztül szállítja a jelet.

A márkára jellemző kihúzható mikrofont is megkapjuk, mely kellően rugalmas.

A kezelőfelület a gyártóhoz szokásos módon bal oldalt kapott helyet, ami magába foglal egy nagy méretű, texturált felületű mikrofon némító gombot, egy ugyanolyan mintával ellátott gumis felületű hangerő szabályzót, egy hang ki és egy 3,5 mm-es Jack kimenetet. A kimenet segítségével megtudjuk osztani mással a hangot, de akár ezen keresztül fel is tudjuk venni azt.

A mikrofont némító gomb köré piros jelzést raktam, amit magától értetődően akkor látunk, mikor mute aktív.

A teljesen matt megjelenést próbálja feldobni az itt-ott megjelenő fényes fekete rész. Szerencsére nincs túl sok helyen, épp hogy csak megfűszerezi a küllemet. Találkozunk vele a hangszóró párnák tövénél, a mikrofonon, a hang be és kimenet körül és a kábelek végein.

SpecifikációHang- Frekvenciasáv: 10–40 000 Hz

- Impedancia: 32 ohm

- Mágnes típusa: Neodímium

- Érzékenység: 92 dB

- Hangszóró átmérője: 40 mm

Kábel hossza, típusa- Fő kábel: 1,2 méter,4 pólusú 3,5 mm-es Jack

- Elosztó kábel: 1,5 méter hosszú duál 3,5 mm-es Jack

Súly- 348 grammMikrofon- Típus: Behúzható Boom

- Érzékenység: -38 dB

- Frekvencia tartomány: 100-10 000 Hz

- Impedancia: 2200 ohm

Tapasztalat, vélemény

Kialakítás, használat

Az Arctis Prime egy nagyon jó minőségű fejhallgató, mind anyaghasználatban, mind hangzásban. Egyáltalán nem recseg vagy ropog, nem laza és nem lóg rajta semmi.
Aki először ruházna be egy Ski Goggle pántos fejlhallgatóra, de fél, hogy kényelmetlen lenne, azt meg tudom nyugtatni. A gyakorlatban nagyon jól teszi a dolgát. Több órás használat után sincs kellemetlen érzés, ráadásul azon a pontos nem is fülleg de annyira a fejtetőnk.


Egy fura anomália történik ezzel a pánttal, amikor levesszük az eszközt, az anyag "leugrik" a hangszivacsokhoz. Lehetne úgy is fogalmazni, hogy kifordul, vagy inkább lefordul. Kissé kényelmetlen ez, főleg amikor használt után egy állványra szeretnénk helyezni.


A bőrszerű fülpárnák viszont egyes embereknek nem tetszhet. Én e párti vagyok szóval nem volt vele semmi problémám. Egy HyperX Cloud 2 és egy Cloud 2 Wireless fejhallgatóval összehasonlítva az tudom mondani, hogy SteelSeries nagyobb és puhább fülpárnái sokkal jobban hangszigetelnek.


Azonban aggodalomra adhat okot ez a puha bőrszerű anyag. Többnyire a fel és levételnél a legegyszerűbb módon és helyen fogjuk meg az eszközt: a hangszóróházon a fülpárna tövénél. A HyperX-nél nincs semmi gond mert a ház mellett fut a fém váz, amit egyszerű megfogni.


Viszont a Prime-ot úgy kényelmes és gyors levenni, ahogy azt először ábrázoltam: a fülpárna tövénél, ahol a műbőr alatt lehet érezni a hangszóróházat. Én úgy érzem, hogy nem lesz hosszú élettartama, mivel azon a ponton (használattól függően) sokszor hajlik meg az anyag. Ezt csak az idő tudja megmondani, szerencsére könnyen találni hozzá csere darabot.


Újra csak kiemelném, azt hogy gyártó szándékosan használt műbőrrel bevont párnákat, ugyanis a terméket a játékosbázisra célozta.


A mikrofon visszahúzott állapotban pont annyira áll ki, hogy azt két újjal ki lehessen húzni. Viszont, ha a szivacsot felhelyezzük akkor nem tudjuk teljesen vissza tolni, sokkal nagyobb mértékben áll ki.
A baloldalon lévő kezelőfelület elhelyezkedése számomra nem volt ideális. Fel és levételnél gyakran hozzá hozzáértem és elgörgettem a hangerőt. A némítógomb túl nagy és hosszú az útja. A két végénél lenyomva nem lehet aktiválni csak akkor, amikor középen nyomjuk be.


Hangzás, mikrofon

Tulajdonságait tekintve Arctis Pro Lite-nak is lehetne nevezni, hisz a fő tulajdonságokat mind örökölte. A dizájn, az anyaghasználat ugyan az. A hangszórókat egy az egyben a Pro modellből emelték át, amit e-Sportolók segítségével, még finomabbra csiszoltak.


A szélesebb frekvencia tartománynak hála, a játékokban jobban előjönnek a részletek, de csak azok, amik főként a magas és közép tartományokba esnek. A mélyek úgymond elvesznek. A HyperX-hez hasonlítva kevesebb basszussal rendelkezik. Szerencsére elég egy kis használati idő, hogy ezt megszokjuk.


Hangerőt tekintve nem kell félni, olyan magasságba lehet tekerni, hogy felrobban az ember feje tőle. A szabályzóval nem a Windows hangerejét tudjuk állítani.


A mikrofon Discord tanusítvánnyal rendelkezik, illetve a nagyobb testvéreinél is használt ClearCast technológiát is megkapta, ami kétirányú kialakítást, és kiváló zajszűrést foglal magába.A minőségére nem volt panaszom, sőt nagyon megvoltam vele elégedve. Ahogy azt hallani, nem torzít, nem recseg. Kihúzott állapotban nincs pontosan a szánk előtt, sokkal inkább a bal szélére áll. Ennek hatására beszéd közben nem puffogunk bele. Viszont az orrunkből kiáramló levegő pont a mikrofonra megy. Szerencsére ez csak akkoz észrevehető, amikor nagy levegő fújunk ki, vagy ha a mikrofon nem pont a szánk felé néz.


A hangszivacs sokat segíthet a mikrofonra áramlott levegő kiküszöbölésére, viszont a háttérzaj jobb kiválasztását nem segíti elő. Sajnos zajosabb környezetben nem tudtam kipróbálni.


Final


A SteelSeries Arctis Prime engemet meggyőzőtt. A gyártó megfizethető áron kínál egy kiváló terméket, ami megörökölte a magasabb árfekvésű testvére, az Arctis Pro fő tulajdonságait. Illetve belekóstólhatunk, hogy milyen érzés lehet használni a Pro-nál is drágább eszközöket, ugyanis mint említettem: dizájnban, kialakításban nincs különbség. Nincs rajta semmi csicsás dolog csakis a teljesítményre fókuszál.


Egyébb információkért látogass el a gyártó weboldalára. 
Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: