synology-ds720-tobb-mint-egy-egyszeru-nas

Synology DS720+ - Több, mint egy egyszerű NAS

2020. november 30. Herczeg Balázs Adattárolás

Korábban már jónéhány Synology rendszert próbáltunk, legyen szó akár NAS-ról, vagy éppen hálózati eszközökről, azonban az előbbiek esetében csak a belépő-szintű megoldásokat volt lehetőségünk kipróbálni. Így aztán kifejezetten jól jött a lehetőség egy olyan NAS képességeinek kiismerésére, amely már a haladó szintű felhasználóknak készült. Ugyan a DS720+ csak két lemeztároló helyiséggel rendelkezik, azonban képességei bőven kárpótolnak. Röviden és tömören fogalmazva itt kezdődik az igazi multifunkcionális NAS-ok kategóriája. Hasonlóan a DS120J-hez és DS220J-hez, egy idei, azaz egy 2020-as modellt próbálhattunk ki, így ehhez mérten a legfrissebb specifikációknak felel meg a NAS. Azonban amellett, hogy fényképek, videók, fájlok, valamint rendszerképek biztonsági mentését tudjuk tárolni, jóval többre képes a Synology eszköze. Ami viszont furcsa lehet, az a NAS elnevezése, ugyanis a 7-es szám ebben az esetben nem egy 7 tálcás készüléket, hanem csupán egy 2 lemezes megoldást takar. Akkor hol van a csavar? A NAS egyik különlegessége az, hogy támogatja a 5 lemezes, DX517 bővítőegységet, amelynek használata elengedhetetlen a 7 lemez támogatásához.

Elegáns, modern megjelenés és ultrahalk működés

A DS720+ követi az általánosságban megszokott modern és letisztult NAS-ok külsejét, a lemezeket pedig egyetlen mozdulattal cserélhetjük, amely komoly előny a DS220+ és az attól kisebb kategóriás NAS-okkal szemben, ugyanis azonnali elérést kínál a belső tárolókhoz. Ha valaki pedig félne, hogy egy véletlen mozdulat következtében a lemezek kipattannának a helyükről, annak sem kell aggódnia, ugyanis ezeken a tartókon található 1-1 apró zár, amelyeket a mellékelt kulccsal könnyedén le lehet zárni, így a lemezek nem fognak kimozdulni a helyükről.

A NAS oldalán található Synology felirat a rendszer szellőzéséért is felel, így a komponensek friss levegőhöz jutnak a hűtés hatékonyságának növeléséért. Ezért egy kifejezetten halk működésű, 92 mm-es ventilátor felel, amely a rendszer hátulján található meg. I/O tekintetében a tápcsatlakozás mellett kapunk egy eSata csatlakozó, két 1 Gbit/s sebességű RJ45 Ethernet portot, amelyek támogatják a link aggregálást, valamint hátul és elől is egy-egy USB 3.0 port kapott még helyet. A ház elején az USB és a bekapcsológombok mellett 3 állapotjelző LED is található, amelyek értelemszerűen a rendszer és a lemezek állapotát jelzik. Ha pedig bootolás közben akad el a NAS, azt a bekapcsológomb kék LED-je jelzi eltérő ütemű villanásokkal.

Powered by Intel

A számítási feladatokért egy 4 magos, Intel Celeron J4125 processzor felel, amely 2 GHz-es alap, és 2,7 GHz-es turbó órajellel rendelkezik. Ugyan ez a 14 nm-es technológiára épülő megoldás nem éppen a legerősebb, de kifejezetten hatékonynak számít, emellett nem tapasztaltunk olyan esetet sem, amikor a processzor a NAS működése közben teljesen le lett volna terhelve. RAM tekintetében 2 GB integrált DDR4 fedélzeti memóriával operál a készülék, amelyet további 4 GB So-Dimm modullal akár még lehet bővíteni is, azonban itt figyelni kell, hogy a támogatási lista erősen limitált, de erre később kitérünk. A NAS a SATA 6Gb/s megoldások mellett egyaránt támogatja az NVMe SSD-ket is, amelyeket akár tárolóként, vagy külön SSD gyorsítótárként is lehet használni. A mi esetünkben ennek szerepét egy Patriot Viper VPN100 töltötte be, amely a PCIe Gen 3 X4 megoldás, és gond nélkül kezelte a DS720+.

Üdvözlégy újra DSM


Mivel már korábban két NAS is járt nálunk, sikerült otthonosabban mozognunk a DSM rendszerben, amelyet most a kíváncsiság kedvéért angolul használtunk. Maga a rendszer kellőképpen letisztult, egyszerűen használható és rendkívül gyors. A rendszer rengeteg lehetőséget kínál az intuitív NAS kezelésre, emellett 2021 során egy hatalmas frissítést is fog kapni a 7.0-ás verzióval (eredetileg 6.2.3-mal fut), amely majdnem minden téren javítani fogja az operációs rendszer tudását.

Amik azonban a korábban bemutatott NAS-oknál nem voltak, az Intel alapú megoldásnál viszont megjelentek, az a Plex médiaszerver támogatása, az SSD gyorsítótárazás és a virtualizáció, konténeres alkalmazások támogatása. Jelenlegi tesztben leginkább ezeket a lehetőségeket vizsgáltuk meg. Kezdjük a legegyszerűbbel, az SSD-vel. A NAS-on két M.2 bővítőhely található, amelyeket a megszokott csavarok helyett két kis műanyag fogacska tart helyen, amely kifejezetten ötletes megoldás és majdnem olyan biztos, mint egy csavar. A gyorsítótárazás használatához nem szükséges egy nagy méretű megoldás, akár 8 gigás gyorsítótár is jelentősen képes javítani a teljesítményen, azonban, ha valaki a tároláson kívül virtuális gépek üzemeltetésére tervezi használni a NAS-t, érdemesebbe egy nagyobb megoldás beszerzését fontolóra venni. 

Mi a Patriot Viper VPN100-at használtuk erre a célra, amely kifejezetten jól teljesített, azonban méretéből adódóan enyhén kilógott a NAS-ból, így nem lehetett a műanyagfedőt visszatenni a NAS-ra. Az apró szépséghibán túl ez természetesen semmit sem befolyásol. A NAS telepítése azonban nem lehetséges csak M.2 SSD meghajtóra, ugyanis a rendszernek szüksége van legalább egy 2,5-es vagy 3,5-es lemezre, hogy a telepítés problémamentesen véghez tudjon menni. 

Ehhez összesen 1 percre volt szüksége a készüléknek, így kifejezetten gyorsan használatba lehet venni a DS720+-t.

Érdekességképp egy hibás merevlemezt is csatlakoztattunk a NAS-hoz, amelyről a SMART azonnali értesítést is küldött, így azt is sikerült megtapasztalnunk, hogy milyen az, amikor a NAS figyelmeztet minket.

Szinte végtelen lehetőség

A legnagyobb előnye a NAS-nak azonban mégis a processzorából adódó lehetőségekből jön, amely nem más, mint a virtualizálás és a Plex médiaszerver támogatása. Utóbbit, ha valaki ismeri, az tudja, hogy ez egy olyan multiplatform program, amely képes megosztani az adott számítógépen vagy NAS-on tárolt médiatartalmakat a hálózaton lévő összes eszközzel, ha azokra telepítve lett a Plex kliense. Ez a hálózaton keresztül a LAN kábel és a WiFi sebességétől függően tudja a minőséget változtatni, amely azonban még mindig jobb, mint egy internetes médiatartalom vagy YouTube videó minősége. A Download centerrel párosítva gyakorlatilag a filmeket a NAS-ra közvetlenül lehet letölteni majd onnan bármilyen eszközre streamelhetjük az adott tartalmat.

A virtualizációban már több lehetőség rejlik. Itt azonban megjegyeznénk, hogy valódi virtuális gépek létrehozásához több, mint 2 GB RAM szükséges, így mindenképp szükséges az extra RAM telepítése. A NAS kifejezetten válogatós tud lenni: a Synology, Samsung és Crucial modulokkal ugyan nincs problémája, ha az utóbbi 2 valamelyikével használjuk a NAS-t, akkor ugrik a terméktámogatás, más memóriával pedig teljesen zsákbamacska, hogy egyáltalán bootol a rendszer. Ha azonban ezt sikerül áthidalni, gyakorlatilag hozhatunk létre még egy DSM alapú virtuális gépet, vagy akár Linux-ot, vagy Windows-t futtató rendszert is. Ez viszont miért is jó? Pusztán azért, mert gyakorlatilag a NAS egy komplett házi szerverré alakítható játékszerverek vagy VoIP alapú szolgáltatások hostolására, például TeamSpeak futtatására bármiféle késleltetés nélkül (1-3 ms). 

Utóbbit mi is kipróbáltuk, az eredmény pedig meglepő volt, ugyanis a NAS működésén egyáltalán nem lehetett észrevenni, hogy lassult volna Linux rendszertől, vagy a TeamSpeak szerver hostolásától. Le a kalappal Synology.

Verdikt

Több szó, mint száz, a Synology DS720+-ban még számtalan más lehetőség is rejlik, így aki egy komolyabb NAS rendszert szeretne, és az adattároláson kívül másra is használná azt, annak nyugodt szívvel tudjuk ajánlani a Synology DS720+-t.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: