synology-ds920-probakor

Synology DS920+ próbakör

2020. december 30. Herczeg Balázs Adattárolás

Nemrégiben a Synology DS720+ NAS-t mutattuk be nektek, amely egy kompakt, mégis erőteljes rendszer volt, most pedig a nagyobb testvére, a DS920+ jutott el hozzánk, amely ezúttal már négy lemeztároló helyiséggel rendelkezik. Hasonlóan a DS120J-hez és DS220J-hez, valamint a DS920+-hoz, most is egy idei, azaz egy 2020-as modellt próbálhattunk ki, így ehhez mérten a legfrissebb specifikációknak felel meg a NAS. Azonban amellett, hogy fényképek, videók, fájlok, valamint rendszerképek biztonsági mentését tudjuk tárolni, jóval többre képes a Synology eszköze. Hasonlóan a DS720+-hoz, a DS920+ az 5 lemezes, DX517 bővítőegység segítségével képes csak támogatni a 9 tárolólemezt.

Elegáns, modern megjelenés és ultrahalk működés

A DS920+ követi az általánosságban megszokott modern és letisztult NAS-ok külsejét, a lemezeket pedig egyetlen mozdulattal cserélhetjük. Ha valaki pedig félne, hogy egy véletlen mozdulat következtében a lemezek kipattannának a helyükről, annak sem kell aggódnia, ugyanis ezeken a tartókon található 1-1 apró zár, amelyeket a mellékelt kulccsal könnyedén le lehet zárni, így a lemezek nem fognak kimozdulni a helyükről.

A NAS oldalán található Synology felirat a rendszer szellőzéséért is felel, így a komponensek friss levegőhöz jutnak a hűtés hatékonyságának növeléséért. Ezért egy kifejezetten halk működésű, 92 mm-es ventilátor felel, amely a rendszer hátulján található meg. I/O tekintetében a tápcsatlakozás mellett kapunk egy eSata csatlakozó, két 1 Gbit/s sebességű RJ45 Ethernet portot, amelyek támogatják a link aggregálást, egy Kensington zárat, valamint hátul és elől is egy-egy USB 3.0 port kapott még helyet. A ház elején az USB és a bekapcsológombok mellett 3 állapotjelző LED is található, amelyek értelemszerűen a rendszer és a lemezek állapotát jelzik. Ha pedig bootolás közben akad el a NAS, azt a bekapcsológomb kék LED-je jelzi eltérő ütemű villanásokkal.

Powered by Intel

A számítási feladatokért hasonlóan a kisebb megoldáshoz, egy 4 magos, Intel Celeron J4125 processzor felel, amely 2 GHz-es alap, és 2,7 GHz-es turbó órajellel rendelkezik. RAM tekintetében 4 GB integrált DDR4 fedélzeti memóriával operál a készülék, amelyet további 4 GB SO-DIMM modullal akár még lehet bővíteni is. A NAS a SATA 6Gb/s megoldások mellett egyaránt támogatja az NVMe SSD-ket is, amelyeket akár tárolóként, vagy külön SSD gyorsítótárként is lehet használni.

DSM-mel könnyű az élet

Mivel már korábban két NAS is járt nálunk, sikerült otthonosabban mozognunk a DSM rendszerben, amelyet most a kíváncsiság kedvéért angolul használtunk. Maga a rendszer kellőképpen letisztult, egyszerűen használható és rendkívül gyors. A rendszer rengeteg lehetőséget kínál az intuitív NAS kezelésre, emellett 2021 során egy hatalmas frissítést is fog kapni a 7.0-ás verzióval (eredetileg 6.2.3-mal fut), amely majdnem minden téren javítani fogja az operációs rendszer tudását.

Amik azonban a korábban bemutatott NAS-oknál nem voltak, az Intel alapú megoldásnál viszont megjelentek, az a Plex médiaszerver támogatása, az SSD gyorsítótárazás és a virtualizáció, konténeres alkalmazások támogatása. Jelenlegi tesztben leginkább ezeket a lehetőségeket vizsgáltuk meg. Kezdjük a legegyszerűbbel, az SSD-vel. A NAS-on két M.2 bővítőhely található, amelyeket a megszokott csavarok helyett két kis műanyag fogacska tart helyen, amely kifejezetten ötletes megoldás és majdnem olyan biztos, mint egy csavar. A gyorsítótárazás használatához nem szükséges egy nagy méretű megoldás, akár 8 gigás gyorsítótár is jelentősen képes javítani a teljesítményen, azonban, ha valaki a tároláson kívül virtuális gépek üzemeltetésére tervezi használni a NAS-t, érdemesebbe egy nagyobb megoldás beszerzését fontolóra venni.

Virtualizálás ezerrel

A DS920+ legnagyobb előnye a 4GB integrált memóriából ered, amely segítségével korlátok nélkül hozhatunk létre virtuális gépeket. Természetesen minél több a RAM a készülékben, annál több a lehetőség, a virtualizációs alkalmazás segítségével pedig könnyedén lehet létrehozni Windows, Linux, vagy még egy DSM alapú rendszert is.

Verdikt

Ha valakinek kicsivel több lemezt szeretne használni, mint 2, emellett ki szeretné élni fantáziáját a virtualizációs lehetőségekben, vagy éppen egy megbízható megoldást keres felügyeleti rendszer kiépítéséhez, az nyugodtan választhatja a DS920+ NAS-t otthoni vagy kisirodai felhasználásra.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: