talcan-kinalja-az-extrakat-sharkoon-skiller-sgm1-teszt/2016/10/05

Tálcán kínálja az extrákat - Sharkoon Skiller SGM1 teszt

2016. október 05. Ficsor Tamás Egér

Napjainkban számos formavilágú, minőségű és tulajdonságú egérrel találkozhatunk, így könnyen megtaláljuk a hozzánk illőt. A modernebb egereken több gomb is található, mint például az előre és hátra vagy a dupla klikk gomb. Ezek az extrák nem csak a játékosoknak adnak könnyebbséget, hanem a gép előtt dolgozók munkáját is megkönnyíti, hisz sokkal egyszerűbb egy gombnyomással visszatérni az előző oldalra, mint a vissza nyílra navigálni és arra nyomni egy klikket. A fájlkezelőben és/vagy böngészőben is tökéletesen működik ez a módszer. Egyre több gyártó azonban tovább megy és ahova csak lehet gombokat helyez a beviteli eszközre. Itt gondolok például a Genesis GX85-re, melynek az oldalán 8 db gomb található. Ezek pedig nem csak játék közben lehetnek hasznosak. Az eszközhöz mellékelt szoftver segítségével akár a teljes multimédia vezérlőket is beállíthatjuk a gombokra. Tehát ezek a gamer egerek nem csak "gamerkedésre" jók, hanem a PC előtt eltöltött időt is megkönnyíthetik. Ha nem is olyan gombfelhozatallal, mint ami a GX85-nél található, de a Sharkoon Skiller SGM1 sem szégyenkezhet ilyen téren.

Csomagolás:

A Skiller névvel leginkább a gyártó billentyűzeteinél találkozunk, így úgymond egy új sorozatot köszönthetünk az egér kategórián belül. Ezért a csomagolás dizájnja a Skiller-hez megfelelő stílust kapta, ami a fekete és kék színek dominanciáját jelenti. Szemből nézve a dobozt annak jobb oldalán olvashatóak az egér specifikációi. Míg hátul több nyelven egy rövid bemutató található.

img_20161004_164636

A mágneszáras doboz eleje kinyitható, melynek a belsejében az SGM1 főbb extrái olvashatjuk. Jobboldalt az átlátszó műanyagelemen át pedig megtekinthető az igen csak termetes jószág. Az egeret két műanyagelem tartja közre, amint az M50-nél már láttunk. A szürke tartót kihúzva dobozból találunk az alján egy kis driver lemezt, csere csúszó talpakat, valamint egy hord táskát. Már csak egy kilincs üzenőtábla hiányzik a készletből, amit például az M50-nél a csomag része volt.

Külső:

Az egér kicsomagolása utána válik egyértelművé annak nagysága. A számokat nézve: 122 x 82 x 42 mm-es méretekkel rendelkező SGM1 hasonló a korábban nálunk járt M50-hez. Dizájnját megfigyelve nem találni rajta semmiféle kirívó grafikát vagy festést csupán a bal egérgomb belső részén van egy Skiller felirat. A matt fekete, kissé érdes felület mellett az egér orrán és hátulján, valamint felül a hát két élén találni fényes fekete betéteket. Erről azonnal elfogott az az aggodalom, hogy az utóbbi részeknél nagyon fog csúszni a kezem, de ez szerencsére nem mindig valósult meg. A fényes részek egy bizonyos nedvesség határig jól tartják a kezet, de nyári időszakban lehetnek vele gondok. Ugyan ez a helyzet áll fenn az egér más részein. A kissé mintás felszín egyaránt lehet nagyon csúszós és jól tapadó is. A kérdés, hogy a kezünk mennyire nedves.

img_20161004_164755

A jobbkezes kialakítású egér ergonomikus kialakítású, ami miatt nagyon kényelmesnek bizonyul. A bal oldalán található egy nagyobbacska hüvelykujj pihentető, valamint jobboldalt is ki van alakítva egy kis hely a kisujjnak. Véleményem szerint a hüvelyujj pillére kissé túl szögletesre sikerült, így elrontja az amúgy lágy vonalakkal rendelkező külsőt.

Az SGM1 összesen 12 gombbal rendelkezik melyből 11 programozható (a bal klikk nem). Érdekes módon a fő egérgombok között 4 irányú görgőt helyeztek, aminek a felülete mintás és gumis. Nem nagy kell bonyolult dologra gondolni, csupán annyi a történet, hogy az alap görgős funkciók mellett (előre-hátra gördülés + lenyomás) a görgővel jobbra illetve balra is tudunk kattintani. Ez azért érdekes, mert gamer egéren ilyen extrával ritka találkozni.  A görgő mögött szokásos módon a DPI váltó gombok találhatóak. Az egér bal oldalának első részére helyezték a DPI indikátort, mely fehér színben jelzi az aktuális állást. Mögötte pedig még 5 db fehér színben úszó gombot találunk, amik szépen követik az egér vonalát.

img_20161004_164816 img_20161004_164838
 -

Az egér hátán helyezték el a Skiller „S” logóját, mely a görgővel együtt képes 16,8 millió féle színben világítani, azaz az SGM1 megkapta az RGB támogatottságok. Ha megfordítjuk az eszközt, akkor találunk 5 csúszó talpat, amik központjában a PixArt optikai érzékelő figyel. Mellette megfigyelhető még egy elcsúsztatható gomb, aminek a megnyomása után valami történik. Az eredményt az egér jobboldalán kell keresni.

Belső:

Tehát a gomb megnyomása/meghúzása után az egér jobb oldalának középső része kiugrik. Elég szokatlan és egyben érdekes megoldásról van szó. A gyártó ugyanis a súlyokat egy tálcába ültették, melyet egy gombnyomásra ki lehet húzni, illetve egy kattanással vissza lehet azt tolni a helyére. A tálcába 6 db 4 grammos súly helyezhető, így a 106 gramm önsúlyú egeret optimálisra lehet hizlaltatni.

img_20161004_165032 img_20161004_165116
 ,

Ha benézünk a kihúzott tálca helyére, akkor képzeletben láthatjuk az alatta lévő PixArt PMW3336-os optikai szenzort, melynek maximális érzékenysége 10.800 DPI lehet. Természetesen az értékeket testre lehet szabni az eszközköz készített szoftver segítségével. Maximum 6 féle fokozatot lehetséges beállítani, melyek gyárilag 10.800; 8.200; 5.200; 3.600; 2.400; 1.600; 800 DPI-ra vannak beállítva. A PixArt chip mellett 16 kB-os fedélzeti memória található, ahol menthetjük a beállított profilunkat. Az egér kék-fekete mintás harisnyázott USB 2.0-án kommunikál 1000 Hz-es frekvencián, ami igény szerint akár csökkenthető is.

img_20161004_164952

Driver:

Az egérhez mellékelt CD-n található driver elérhető a Sharkoon oldalán, ahol nyugodtan beszerezheti az, akinél nincs optikai meghajtó (van, aki még használ olyat?). A szoftver kezelőfelülete szinte ugyan az, mint amit az M50-nél már láttunk. Sőt ugyan azokat az opciókat tudjuk testre szabni, csupán kaptunk pluszba egy a fényeket beállítani való fület.

A driver kinézete nagyon egyszerű. Két részre vannak bontva a lenyitható fülek, középen az egér képe látható, amit felűről vagy oldalról is nézhetünk, függően attól, hogy a beállítandó gomb, melyik oldalt helyezkedik el. Bal oldalra került a gombok programozására, alatta  azok makrózására lehetőséget adó fülek. Ezek alatt pedig az X és Y tengely érzékenységét tudjuk külön is testre szabni.

driver1 driver2
-

Jobboldalt találjuk a különféle finom behangoláshoz szükséges opciókat. Összesen 6 féle DPI fokozatot tudunk megadni, de képesek vagyunk letiltani is ezekből. A DPI fül alatt találjuk a fény effektekért felelős beállítási lehetőségeket. Összesen 3 féle mód áll rendelkezésünkre: DPI váltással történő színváltozás, pulzálás és automata színváltás, más néven rainbow effekt. Gyárilag a DPI lépcsőkhöz vannak konfigurálva a színek, így az csak akkor változik, amikor le vagy fel váltunk az érzékenységen. A pulzálás az adott fokozatnak beállított színhez fog igazodni. A color change-nél egyszerű a helyzet, csupán meg kell adni, hogy milyen gyorsan változtassa az árnyalatokat. Ugyan ez megadható a pulzálásnál is csak ott az elhalványulás gyorsasága/lassulása fog változni. Külön ponton lehetséges beállítani a két zóna fény erejét. Ez alatt találjuk a válaszidő, az egér, dupla klikk és görgő sebesség beállításának való helyet, valamint angel snapping-et is lehet kapcsolni.

driver3 driver4
-

Tapasztalat és vélemény:

Már az SGM1 híre is lázba hozott, hisz olyan funkciókat építettek bele, amikkel ritkán találkozni egy gamer egérnél. A teszt során az a benyomáson támadt vele kapcsolatban, hogy a Skiller széria új jövevénye nem csak játékosoknak lett kitalálva. Kezdjük, mondjuk az egyáltalán nem hivalkodó külsőjével. Ha egy fekete színű egérpadon használjuk, akkor az szinte elnyeli az egeret. Magát ezt az unalmas fekete külsőt próbálták meg kicsit feldobni helyenként fényes fekete betétekkel, amitől inkább elegánsabb lett. Köszönhetően a vonalvezetésének is. Amitől ez a periféria gamer-nek nevezhető az a megadható magas DPI érték, a súlyozhatóság, a plusz gombok és azok fényei a DPI visszajelzővel együtt, valamint az RGB megvilágítás.

img_20161004_164911 img_20161004_164852
-

Ez az eszköz több féle felhasználói rétegnek is megfelelő lehet. Játszás mellett például tökéletesen testre lehet szabni irodai felhasználásra. A napokban felgyülemlett termékekkel kapcsolatos beszámolók elkészítésében nagy hasznát tudtam venni például a négy állású görgő programozhatóságának. Sokkal kényelmesebb volt balra dönteni azt, hogy a kijelölt szöveget másolni majd jobbra dönteni, hogy azt beillesszem a megfelelő helyre. Kivágásra és mentésre pedig a 4 és 5-ös oldalgomb optimális volt. Az 1 és 2-es pedig az előre hátra funkciót töltötték be.

A két zónás RGB megvilágítást leggyakrabban Color change módban járattam, mert akkor látszik minden árnyalat szépen egymás után. A beállításhoz szükséges szoftverben azonban kicsit túlbonyolították a dolgot. Mikor a fény effekteket szeretnénk személyre szabni akkor előbb a három lehetőség közül valamelyik elején lévő pöttybe kell kattintani és utána megadni az értéket. Minden beállításnál előbb a pöttybe kell lépni és csak utána változtatható a skála. Sokkal kényelmesebb lenne, ha egyszerűen a kijelölés nélkül lehetne változtatni az értékeket.

img_20161002_160027 img_20161002_160030
-

 

Az is probléma volt, ha nem is nagy, hogy az oldalgombok fény ereje nem változtatható, így nagyszerűen lehet használni akár zseblámpának is. A gyártó ide is beköttethette volna a Brightness hatását, illetve véleményem szerint sokkal ütősebb lenne a koncepció, ha az oldalgombok is kaptak volna az RGB fényeket.

Az SGM1 ergonomikus kialakítása nagyon jól sikerült. Egyáltalán nem éreztem semmilyen kellemetlenséget még hosszabb ideig tartó játék után sem. Az oldal gombok pozíciói is megfelelőek, egyedül a fehér háttérvilágításának fény erejével nem voltam megelégedve. A görgő járása is megfelelő, nem csúszott rajta az ujjam. Ugyan ez nem mondható el az egér többi részéről. Sajnos nem eléggé érdes a matt fekete színű felület. A fogása nagyon finom, ami miatt még a száraz kéz is siklik rajta. Kis segítséget nyújt a fényes fekete „gumi” betétek, de nem elég erőteljes a hatásuk.

img_20161004_164935

A PixArt optikai érzékelőnél nem tapasztaltam hiányosságot, a kurzor nem ugrált. Játék közben is ez az élmény fogadott. A súlyzórendszert nagyon ötletes módon hozták össze. Sokkal kényelmesebb volt fogni a kis tálcát és abba tenni vagy kivenni a súlyokat.

Összességében a Skiller SGM1 majdnem kiválóra sikerült. Ha még többet gondolkoztak volna a felület érdességén, akkor egész más lenne az összkép. A boltokban körülbelül 15.000 forintos áron lehet hozzájutni, ami az M50 árával egyenértékű.

ajanlott_new

sharkoon

[youtube]

[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: