tenda-4g03-lte-wifi-router-megfizetheto-aron

Tenda 4G03 - LTE WiFi router megfizethető áron

2021. augusztus 25. Herczeg Balázs Hálózat

Manapság, ha hálózati eszközöket keresünk a boltok polcain, tömérdek mennyiségű márka termékeivel találkozhatunk, amelyeknél az olcsóbb és a drágább modellek is egyaránt megtalálhatók más-más képességekkel, felszereltséggel és specifikációval. A Tenda ismerős márka lehet sokak számára, ha kifejezetten megfizethető kategóriájú hálózati megoldásokat keresnek, ugyanis a márka törekszik arra, hogy a riválisainál jóval kedvezőbb áron kínálnak hasonló, ha nem jobb minőségű hálózati megoldásokat, emellett sok népszerű márkával ellentétben saját gyártósorral is rendelkezik. A hónapban alkalmunk volt kipróbálni a Tenda 4G03 LTE routert, amely egy kifejezetten hasznos kiegészítő lehet sok esetben.

Internet ott, ahol csak szeretnéd – Tenda 4G03 N300 LTE WiFi router

Bizonyára sokakkal előfordult már az, hogy a vidéki vezetékes internetszolgáltatás minősége nem éppen volt megfelelő, vagy éppen nyaralás során a kibérelt apartman nem rendelkezett vezetékes internetszolgáltatással, vagy WiFi-vel. Ilyenkor tud hasznos lenni a mobilinternet hálózat, amely Magyarország területén kifejezetten jól ki lett építve, azonban általában ezt csak telefonokon tudjuk kihasználni. A másik negatívum az ilyen esetekben az, hogy ha egyszerre több felhasználó is szeretne egy mobilinterneten osztozni, ugyanis a hotspot üzemmód nemcsak gyorsabban meríti a telefon akkumulátorát, hanem erősen limitált is, ugyanis maximum 5 készülék csatlakoztatását teszi lehetővé. További negatívum pedig az, hogy LTE kapcsolat esetén nem igazán megoldható a vezetékes Ethernet készülékek csatlakoztatása sem. Itt jön képbe a Tenda 4G03 LTE router.

A nagyjából 20 000 Ft környékén elérhető router ugyanis képes a normál méretű SIM kártyák kezelésére, így az akár 300 Mbps sebességű mobilnetet tudjuk élvezni, ha éppen a közeli adótorony ezt lehetővé teszi. A router egyetlen negatívuma talán csak a 2,4 GHz-es csatlakozásban rejlik, azonban, mivel a 4G mobilinternethálózat sebessége amúgy sem haladja meg ezt a sebességet, talán nem is jelent akkora negatívumot. 

A router egyébként rendelkezik két 1 gigabites LAN csatlakozóval, amelyek közül az egyik WAN támogatással is rendelkezik, így akár sima hétköznapi vezeték nélküli routerként is használható, ha azonban megszakadna a vezetékes internetszolgáltatás, a készülék automatikusan átvált mobilinternet kapcsolatra, így nem fogsz internet nélkül maradni.

Letisztult dizájn

A 4G03 megjelenése kifejezetten letisztultnak tekinthető, szinte bármilyen lakásba könnyedén beleillik a fehér színű ovális borítása, amely talán egy cápauszonyra emlékeztet leginkább. A router elülső részén 5 állapotjelző LED kapott helyet, amelyek a működési állapotot, az internetkapcsolat állapotát, a WiFi kapcsolatot, az Ethernet kapcsolatot, valamint a mobilhálózat jelerősségét mutatják meg. A hátulsó részen egy leválasztható fehér takarólemez is található, amely alatt külső antennák felhelyezéséhez szükséges antennacsatlakozókat találhatunk. A legalsó részen pedig a szokásos bekapcsoló gomb, elektromos hálózati (9V) csatlakozó, egy WPS gomb, valamint egy gigabites LAN/WAN és egy gigabites LAN/RJ45 port kapott helyet. Természetesen a router alján lévő matrica tartalmazza a legfontosabb információkat és a gyári belépőkódot is.

Enyhén komplikált telepítés

Miután a routert üzembe helyeztük és a PIN kódot beírtuk, jött a kellemetlen meglepetés, nem volt internet. A kapcsolat beüzemeléséhez be kell állítani a tárcsázási/Dial-Up beállításokat, amely általánosságban a mobilszolgáltatók weboldalán egy kisebb keresést követően könnyedén megtalálhatók. Amint ezeket sikerült beírni, megfelelő az APN elérés és a PDP típusa, a router azonnal csatlakozik a mobilinternet hálózata. Ugyan a webes kezelőfelület nem tud magyarul, a Tenda WiFi App igen, így ha a beállítást követően valakinek magyar felületre van szüksége a router további beállításaihoz, az könnyedén letöltheti a Tenda WiFi App társalkalmazást, amelyben a PIN kód és néhány extrább beállításon kívül szinte minden elérhető és kezelhető. 

Érdekesség, hogy a router támogatja a Beamforming+ technológiát is, így elméletileg képes a csatlakoztatott készülékek irányába befolyásolni a WiFi jel továbbítását. Mobil router révén tud SMS-t is fogadni, emellett a router támogatja a VPN csatlakozást, a szülői felügyeletet, valamint a vendéghálózat létrehozását is.

Akinek pedig haladó beállításokra van szüksége, az módosíthatja a tűzfalbeállításokat, a sávszélességkorlátokat, manuálisan átkapcsolhatja a routert vezetékes vagy 4G üzemmódba, ellenőrizheti a mobiladatforgalmat, továbbá egyéb hasznos funkciókhoz is hozzáférhet.

Gyakorlati sebesség

Az LTE/4G hálózat sebessége tipikusan az a kategória, amely sosem egyforma. Függ az adótorony távolságától, az adatkapcsolat sugárzási minőségétől, valamint attól is, hogy milyen akadályokon kell a jelnek keresztül haladnia. A tesztelés helyszínén a 4G sebességmérésre használt iPhone XR készülékünk 39-40 Mb/s körüli letöltési sebességre volt képes a legjobb mérés esetén, míg a feltöltés átlagosan 20 Mb/s környékén mozgott. A Tenda 4G03 N300 LTE routerrel a legjobb letöltési sebesség 36,4 Mb/s volt, míg feltöltésben volt olyan eset, amikor a 34,4 Mb/s-ot is elérte, amely egész kellemes csalódás volt.

Verdikt

Összességében a 4G03 tudja, amit kell, sebesség tekintetében kisebb eltéréssel pedig ugyan arra képes, mint egy mobiltelefon, azonban az összes olyan negatívumtól megszabadítja a telefont, mint a gyorsabb merülés, vagy az aktív kapcsolatok korlátozása. Ha valakinek egy megfizethető és kellőképpen használható 4G routerre van szüksége, akkor a Tenda 4G03 kifejezetten jó választás lehet.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: