tenda-f9-600-mbps-wifi-router-jart-nalunk/2018/01/28

Tenda F9 - 600 Mbps wifi router járt nálunk

2018. január 28. Kocsis Bence Hálózat
A Tenda, mint márka 1999 óta van jelen a piacon és az évek során a hálózati termékek egyik meghatározó gyártójává nőtte ki magát. Tenda termékekkel már több, mint 100 órszágban találkozhatnak a vásárlók és a gyártó palettáján számos, könnyen telepíthető és megfizethető eszköz található. Ezek a termékek wifi eszközök, ADSL, CPE, Ethernet Switch-ek, mobil szélessávú eszközök és vezeték nélküli routerek. Az utóbbi kategóriába sorolható mai tesztalanyunk, a Tenda F9 600 mbps wifi router.

Csomagolás:

A router egy viszonylag méretes dobozban érkezett hozzánk, mely narancssárga és fekete színekbe öltözött. A doboz elején terméeszesen egy méretes illusztráció virít a termékről, mely mellett a legfontosabb tulajdonságok olvashatók és a dobozon szerepel az 5 év gyártói garancia is.
.
 .
A doboz hátoldalán találunk egy összehasonlító táblázatot a gyártó hasonló termékeivel, emellett láthatjuk a csatlakoztatási lehetőségeket is és néhány további grafika is került a dobozra, melyek a nagyfelbontású tartalmak streamelésével, az okostelefonos alkalmazással és a router által biztosított jelerősséggel kapcsolatosak.
.
Az összehasonlító táblázatban láthatjuk, hogy a Tenda F9 a többi modellhez képest dupla adatátviteli sebességre képes vezeték nélküli módon, emellett a lefedettség is jóval magasabb. Az eszközök száma, melyeket egy időben csatlakoztathatunk 12-25 között van, ami elég magas szám. Van WPS gomb, wifi be- és kikapcsolási lehetőség, PPPoE felhasználónév és jelszó migráció, applikáció támogatás és Beamforming+ támogatás. Utóbbi esetben a router célzottan a kliens felé sugározza a jelet.
.
,
Bár a router méretei nem indokolnák ezt a méretes dobozt, tudni kell, hogy a 4 antenna, mely a Tenda F9-en elhelyezésre került, nem levehető, így ezeket félig-meddig behajtva tudta a gyártó a terméket a dobozba erőltetni egy préselt kartontálcában biztonságosan elhelyezve. A router mellé került néhány dokumentum, mely segít a beüzemelésben és nem maradhatott ki természetesen a hálózati adapter és a keresztkábel is, mellyel a modemhez tudunk csatlakozni.
.

 .

Külső:

 A Tenda F9 router nagyságra átlagosnak mondhatók, hisz 171 x 171 x 36 mm-es méretekkel rendelkezik. Ami mégis növeli a kiterjedését az a 4 darab 6dBi külső antenna, melyek bár behajthatóak, nem levehetőek. A 21 cm-es kihajtott magasság miatt alacsonyabb polcon nem igazán tárolható, de a router alján van csavarral rögzítési lehetőség, így az eszköz akár falra is szerelhető.
.
.
Maga a router kimondottan esztétikus külsővel lett ellátva. Az elülső részen találjuk a visszajelző ledeket és a hozzá tartozó feliratokat. A visszajelző ledek zöld színben világítanak és meg kell mondjam nem igazán zavaróak, néhány más megoldással ellentétben itt nem sem fordult a fejemben, hogy egy fehér szigetelőszalaggal leragasszam az előlapot. A visszajelzők között találjuk a SYS feliratot, mely mutatja, hogy a router éppen működik, avagy sem. A Wifi felirat alatt világító LED arra figyelmeztet, hogy a wifi engedélyezve van, vagy sem, illetve van-e épp wifi forgalom. Az 1/2/3 feliratok alatt az látható, hogy az adott LAN portra van-e csatlakoztatva vezetékes eszköz. A WAN visszajelző azt mutatja, hogy csatlakoztatva vagyunk-e a modemhez, illetve van-e aktuális adatforgalom.
.
.
Ha megnézzük a router hátoldalát, akkor láthatjuk a három darab LAN portot és a WAN portot, a tápellátást biztosító adapter csatlakozójét és egy Wifi és WPS/RST gombot. A Wifi gomb megnyomásával aktiválni, vagy épp tiltani tudjuk a wifi szolgáltatást. Tiltás esetén értelem szerűen csak a LAN porton keresztül, vezetékes megoldással internetezhetünk. A RST 8 másodpercig történő lenyomásával a routertben vissza tudjuk hozni a gyári beállításokat.
.

Specifikáció:

 Szabványok  IEEE802.11b,IEEE 802.11g, IEEE 802.11n
 Portok  1*10/100/100Mbps WAN port, 3* 10/100/100Mbps LAN portok
 Gomb  1*WPS/RST, 1*WIFI
 Visszajelző  SYS, WiFi, 1, 2, 3, WAN, WPS
 Chipset  Realtek
 Flash  2MB
 Memória  16MB
 Feszültség  9V1A
 Csatlakozó  Chinese-standard American-standard British-standard European-standard
 Fogyasztás  No-load 1.66W Full-load 1.98W
 Méret  171.3 mm x 171.3 mm x 36.4 mm
 Hőmérséklet  Működési hőmérséklet: 0ºC~40ºC Tárolási hőmérséklet: -40~70℃
 Páratartalom  Működési páratartalom: 10%~90%, nem lecsapódó Tárolási páratartalom: 5%~90%, nem lecsapódó
 Moduláció  802.11b: DSSS ( DBPSK / DQPSK / CCK ) 802.11g: OFDM ( BPSK / QPSK / 16QAM / 64QAM ) 802.11n: OFDM ( BPSK / QPSK / 16QAM / 64QAM ) 802.11n: OFDM ( BPSK / QPSK / 16QAM / 64QAM / 256QAM )
 Rate  802.11b : 11 Mbps 802.11g : 54 Mbps 802.11n : 450Mbps 802.11n (256QAM): 600Mbps
 Frekvencia  2.4~2.4835 GHz
 Erősség  802.11b-1M: 21.5 dBm ± 1.5 dBm 802.11g-54M: 17.5 dBm ± 1.5 dBm 802.11n-MCS7: 17 dBm ± 1.5 dBm 802.11n-VHT: 15 dBm ± 1.5 dBm
 Vételi érzékenység  802.11b-1M: -95 dBm /802.11g-54M: -74 dBm / 802.11n-MCS7: -72 dBm/ 802.11n-VHT: -62 dBm 150Mbps: -70 Bm@10% PER 108Mbps: -73 dBm@10% PER 54Mbps: -74 dBm@10% PER 11Mbps: -86 dBm@8% PER 6Mbps: -90 dBm@10% PER 1Mbps: -95 dBm@8% PER
 Antenna  4*6dBi külső fix antenna
 Működési mód  Router, WISP, Universal Reader, AP
 Wireless biztonság  WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA, WPA2
 DHCP szerver  Támogatott
 Rendszer eszközök  Internet time, Backup/Recovery, Upgrade Reset to Factory Default Login Password System Log Reboot
 Rendszer követelmények  windows 2000 IE 5.0 vagy Firefox1.0 vagy újabb Network Adapter

.

A webes felület / internetbeállítások:

A router webes felületét asztali számítógépen kábeles csatlakoztatás után a 192.168.0.1 címen értül el, ahol elvégezhettük a szükséges beállításokat.

Az ÁLLAPOT menüben figyelemmel kísérhetjük az internetkapcsolat állapotát, az aktuálisan csatlakoztatott eszközök számát és a bejövő, illetve kimenő adatforgalmaz, emellett a rendszerinformációval kapcsolatos adatokat is kiolvashatjuk.

Az INTERNETBEÁLLÍTÁSOK menüben az üzemmódra és internetkapcsolatra vonatkozó beállításokat hajthatunk végre.

A vezeték nélküli beállítások menüjében be és kikapcsolhatjuk a wifi szolgáltatást, nevet és jelszót adhatunk a wifi hálózatnak, de akár el is rejthetjük a hálózatot. Beállíthatunk biztonsági módokat, mint WPA-PSK, WPA2-PSK, vagy WPA/WPA2-PSK mixed. Szabályozhatjuk a wifi jelerősséget, emellett megadhatjuk hogy melyik napszakban legyen elérhető a wifi szolgáltatás. A WPS be és kikapcsolható, illetve a vezeték nélküli paramétereket és beállíthatjuk.

Ha több eszköz csatlakozik a hálüzathoz, legyen szó vezetékes, vagy wifi kapcsolatról. beállíthatjuk a maximális le és feltöltési korlátokat, így igény esetén sok eszköz csatlakozás során sem lesz fennakadás a szolgáltatásban.

Csinálhatunk MAC cím szűrést, melyre két lehetőségünk van. Vagy feketelistát használunk, melybe a nem kívánatos MAC címeket gyűjtjük össze, de a fehérlista alkalmas arra, hogy csak az abban szereplő MAC címek csatlakozhassanak a hálózathoz.

A felügyelet menüben a LAN és WAN paramétereket módosíthatjuk, megváltoztathatjuk a bejelentkezési jelszót. Újraindíthatjuk a routert és csinálhatunk gyári visszaállítást is. Elmenthetjük a beállításokat, rendszerinformációt exportálhatunk és firmware-t frissíthetünk. Van lehetőség karbantartás engedélyezésére is. Ebben az esetben a router hajnali kettő és fél hat között újraindul abban az esetben, ha az adatforgalom 3 kb/s alatt van.

Telefonos applikáció:

Mint ahogy a bevezetőben említettük a Tenda F9 router kompatibilis a gyártó által készített telefonos applikációval, mely iOS, Windows és Android operációs rendszerekkel rendelkező eszközök esetében egyaránt használható.

Az alkalmazás segítségével számos információt megtudhatunk a Tenda F9 által megosztott hálózatról. Láthatjuk, hogy milyen eszközök vannak csatlakoztatva, de arra is lehetőségünk van hogy a csatlakoztatott eszközöknél sebesség limitet is beállítsunk. De ami a legjobb az egészben, háromféle limitet is beállíthatunk minden eszközre, melyek a web, a video és gaming névre hallgatnak. Természetesen minden esetben le és feltöltési korlátot is szabhatunk. Továbbá kiolvashatjuk a legfontosabb információkat, mint a szoftver verzió, a WAN IP az elsődleges és másodlagos DNS cím és sok minden más információra is szert tehetünk. Állíthatunk be security módot, megváltoztathatjuk a hálózat nevét, de még a wifi jelszavát is módosíthatjuk, de lehetőség van akár a router újraindítására is.  Arra is van mód, hogy adott intervallunra elérhetetlenné tegyük a wifi szolgáltatást, így ha például gyerekeink vannak és attól tartunk, hogy egész éjjel az interneten lógnak, akkor ezt a problémát is megoldhatjuk.

.

Összegzés:

Először is kezdenénk az árral. A Tenda F9 600 Mbps Wifi router megfizethető árral rendelkezik, hisz 7-8000 forintot kérnek el érte az üzletekben. Ezért az összegért kapunk egy kimondottan esztétikus hálózati eszközt, mely 65 MB/s-os vezeték nélküli sebességet is képes elérni. A webes felületen rengeteg beállítási lehetőségünk van, magyar nyelven és kimondottan áttekinthető körülmények között. Tovább növeli az eszköz értékét, hogy applikáció segítségével tovább "kémkedhetünk" a hálózathoz csatlakozott eszközök után, illetve további beállításokat is elvégezhetünk, akár egyes telefonokra, tabletekre, hordozható számítógépekre személyre szabva. Ami még egy jó pont a Tenda F9 esetében , hogy a gyártó 5 éves garanciát vállal rá, ami egy nagyon jó dolog.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: