tenda-nova-mw6-attekintes-egy-letisztult-wifi-5-mesh-rendszer

Tenda Nova MW6 áttekintés – Egy letisztult WiFi 5 mesh rendszer

2023. március 27. Fenes Kristóf Hálózat

A Sencseni központú Tenda már az ezredforduló eleje óta foglalkozik a jó minőségű, mégis megfizethető hálózati termékek gyártásával, így nem meglepő, hogy nem először járnak nálunk a gyártó termékei. Ezúttal a Tenda Nova MW6 mech rendszert próbáltuk ki, ami egy 1200 Mbps összesített sebességű megoldás.

Letisztult dizájn

A Tenda MW6 egy letisztult, kocka alakú modern külsővel rendelkezik, így könnyedén elhelyezhetjük a lakás bármely pontján dekorációtól függetlenül. A két AP egység egy fehér színű műanyagborítás kapott, aminek jobb és bal oldalán belül 1-1 3 dBi erősségű antenna lett elrejtve. Lényegében ez a kétantennás kialakítás biztosítja a node egységek és a csatlakoztatott eszközök kapcsolatokat. Mivel a harmadik dedikált antenna a node pontok közvetlen összekapcsolásához hiányzik, a 2-2 beépített antennán a mesh rendszernek és a csatlakoztatott eszközöknek egyaránt osztoznia kell, ami végeredményben valamivel lassabb átviteli sebességet nyújt több eszköz egyidejű használata során. A Rubik kockákra emlékeztető AP-k két darab gigabites Ethernet csatlakozás is helyet kapott.

Állapotjelző LED-ek

Az eszköz elülső, felső sarkában egy állapotjelző LED is helyet kapott. Zölden villog - amikor elindul, illetve azt is jelzi, hogy minden rendben van a készülékünkkel. Pirosan villog - ha offline állapotba kerül, valamint sárgán pislákol, ha a vezeték nélküli kapcsolat a fő routerrel nem ideális.

Mindemellett persze a LED-jelzés kikapcsolására is van lehetőségünk, ha zavaró lenne.

A műanyagburok alatt

A Tenda megfizethető AC1200-as szabványú rendszere egy Realtek RTL 8197FS hálózati feldolgozóegységet használ, amely a 300 Mbps sebességű 2,4 GHz-es szabvány (WiFi 4) adatkapcsolatáért felel. Ezenfelül egy Realtek RTL8812BRH chip is helyet kapott a nyákon, amely az 5 GHz-es adatkapcsolatért felel – ez 866 Mbps sebességre képes. Ha a két értéket pedig összeadjuk, meg is kapjuk a maximum 1,2 Gbps sebességű elméleti átviteli teljesítményt. Ezekhez mindössze 128 MB RAM és 16 MB flash tárhely társul, ami a Firmware és a rendszer tárolásáért felel. A Wave 2.0 MU-MIMO támogatásnak köszönhetően a Nova egyszerre több vezeték nélküli eszközzel is tud kommunikálni, így a kommunikáció hatékonyságában jelentősen felülmúlja a hagyományos routereket. Beamforming technológiával is rendelkezik, amely az átviteli teljesítményt a vezeték nélküli eszközökre összpontosítja a jobb jelerősség érdekében. A node egységek alján található gigabotes Ethernet portokból az egyik a bejövő internetkapcsolatért felel, míg a másik kétirányú kommunikációt biztosít, így egy másik node egység, vagy éppen bármilyen vezetékes számítógép vagy laptop csatlakozásáért is képes felelni

Beüzemelés akár mobilról is

A Mesh rendszer menüje a szokásos web felületről, a 192.168.0.1 IP címről érhető el, azonban a mesh rendszer támogatja a Tenda mobilos társalkalmazását is, így a node wifijére csatlakozva közvetlenül a telefonunkról is beüzemelhetjük a rendszert. Ez valamivel egyszerűbb folyamat, mint a webböngészőn keresztül, azonban az utóbbinál értelemszerűen több beállítási lehetőséghez férünk hozzá.

Használat közben

A Tenda Nova MW6 rendszer alapvetően gyors internetkapcsolatot biztosít, és nagyjából az 1 Gbps sebességű internetkapcsolatot is ki lehet használni vele. Ehhez azonban az kell, hogy igencsak közel legyünk a routerhez, vagy a node egységeket célszerű kábellel is összekapcsolni, hogy nagyobb sebességet biztosítsanak a lakás különböző szobáiba. Ez azért is jó tanács, mert kiküszöböli a dedikált 3. antenna hiányát, ráadásul nagyobb átviteli kapcsolati sebességet is biztosít, mint sima WiFi mesh kapcsolat esetén. Ideális esetben WiFi kapcsolat tekintetében olyan 680 MB/s körüli sebesség érhető el WiFi 5 kompatibilis eszközökön, ami kifejezetten jó eredmény, azonban, sha több fal/emelet választja el a node egységeket és nincs dedikált kábeles kapcsolat, akkor a sebesség 130 MB/s-ra is visszalassulhat WiFi 5-ön, ami még azonban mindig egész baráti tud lenni egyszerű internetböngészéshez.

Verdikt

A rendszer kifejezetten megfizethető, hiszen 58 000 körül juthatunk hozzá a 3 node egységes változathoz, ha pedig kisebb területet szeretnénk csak lefedni, a 2 node egységes változatot inkább 43 000 forint környékén tudjuk beszerezni. Ha utóbbi mellett döntenénk, azonban később mégis bővíteni szeretnénk a mesh hálózatot, akkor a további node egységeket 25 000 forintos áron tudjuk beszerezni, így, ha tehetjük, érdemes alapból a 3-as kiszerelést választani. A hálózati élmény kifejezetten jó, különösebb problémába és stabilitási gondokba nem ütköztünk a teszt során, költséghatékony árazásához mérten pedig csak ajánlani tudjuk az MW6-ot.

https://go.360prsolution.com/TendaMW6MeshWiFiSystem

Írta: Fenes Kristóf

Hasonló bejegyzések: