tesoro-durandal-es-durandal-ultimate-vegre-magyar-mechanikus-billentyuzetek/2013/09/21

Tesoro Durandal és Durandal Ultimate - Végre magyar mechanikus billentyűzetek

2013. szeptember 21. Herczeg Balázs Billentyűzet

Mechanikus billentyűzetet már teszteltünk a CM Storm QuickFire TK képében, ami sajnos nem rendelkezett magyar kiosztással. Viszont az FPO Hungary jóvoltából 2 magyar kiosztású mechanikus billentyűzetre is rátehettük a mancsunkat. Hölgyeim és uraim, bemutatjuk önöknek a Tesoro Durandalt és a Tesoro Durandal Ultimatet.

Szerencsénkre az FPO két különböző Cherry Mx kapcsolókkal szerelt billentyűzeteket küldött, amelyek közül az egyik a cherry mx brown kapcsoló, mely már nem először jár nálunk, hiszen a QuickFire TK is ezzel rendelkezett, a másik pedig a cherry MX blue, amivel először találkozunk élőben.

IMG_1008

Kezdjük a Cherry MX Blue kapcsolókkal rendelkező, nagy tudású Durandal Ultimate-tel a bemutatót.

Sajnos a mechanikus billentyűzetek piacán kevés billentyűzet rendelkezik magyar kiosztással, ha pedig a háttérvilágítást is hozzáadjuk, még inkább szűkül a lista. Szerencsékre az amerikai székhelyű Tesoro nem feledkezett el kis-hazánkról sem,  így örülhetünk, hogy bővült ezen billentyűzetek száma (a Tesoro billentyűzetein kívül egy magyar kiosztású háttérvilágítással megspékelt billentyűzetről tudok, ami nem más mint a Gigabyte Osmium). A Durandal Ultimate természetesen rengetegféle kiosztással elérhető, így ha nekünk nem feltétlenül van szükségünk magyar kiosztással rendelkező mechanikus billentyűzetre, akár más kiosztás után is nézhetünk. A Durandal szériába tartozó billentyűzetek négyféle Cherry MX kapcsolóval kapható (kivétel az eSport-os változat) így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kapcsolót. Na de miért is Ultimate a Durandal Ultimate? A sima Durandal-hoz képest rengeteg extrával lett ellátva, amikből a háttérvilágítás sejthető, hiszen az imént több sort írtam róla, viszont ezen kívül is rendelkezik megannyi jó tulajdonsággal, mint például a gaming móddal, sőt, még USB 2.0-ás kimenetekkel (2db) sőt fejhallgató és mikrofon kimenettel is rendelkezik!

IMG_1010 IMG_1011

Dizájn

Ha csak a billentyűzet alakját vesszük figyelembe, nem igazán sok extrát figyelhetünk meg, ugyanis majdnem egy szabályos téglalapról beszélünk 2 kiálló résszel, viszont ha közelebbről is megvizsgáljuk a billentyűzetet, láthatjuk hogy ennél sokkal többről van szó. Anyagát tekintve a billentyűzet műanyagból van, viszont ha először vetünk pillantást a billentyűzetre, leginkább azt hinné az ember, hogy egy fém billentyűzetről van szó. A billentyűzet legnagyobb felülete csiszolt fém hatását kelti, míg a kijelzőpanel alatti, illetve a feltehető csuklótámasz két széle crosshatch-es, vagyis keresztvonalas mintával rendelkezik, ami még inkább fémhez hasonlító külsőt ad a billentyűzetnek. A billentyűzet aljának a közepén a gyártó feliratát is megtalálhatjuk, ami szintén emel az eszköz kinézetén. Említettem, hogy kapunk a billentyűzethez egy csuklótámaszt is, amelynek a feltétele opcionális, viszont csinosítja a billentyűzetet ha felrakjuk. Az eszköz piros háttérvilágítást kapott, amelyet a QuickFire TK-hoz hasonlóan nem tudjuk másik színre átváltani, viszont a fényerősséget 5 fokozatra is tudjuk állítani: 1 - nincs fény, 2 - kicsi fény, 3 - közepes fény, 4 - erős fény, 5 - pulzálás. A kijelzőpanelről még nem beszéltem, így annak is eljött az ideje. A billentyűzet 90 százalékától eltérően ez nem kapott fémszerű kialakítást, csupán egy feketés árnyalatú, átlátszó műanyag felületet kapott, amely érthető, hiszen ha nem lenne átlátszó, nem igazán látnánk a panelt. A panel bal szélén a gyártó logóját láthatjuk világítani, míg mellette a num lock, a cap slock, illetve a game mód ledjét láthatjuk, amely egy kicsit eltér a megszokott num lock, caps lock , scroll lock kombótól. A kábel kifejezetten hosszú, harisnyázott, és még vastag is, amely érthető, hiszen egyszerre USB, audio és mikrofon bemenet is található a végén aranyozott kivitelben. A Cherry MX kapcsolóknak köszönhetően a billentyűket könnyedén el tudjuk távolítani és meg is tudjuk kicsit vizsgálni az alatta rejlő dolgokat. Nem kell semmi nagyra gondolni, hiszen csak magát a kék cherry mx kapcsolókat, illetve a pirosan világító ledeket láthatjuk. Természetesen alul találhatunk magasságnövelőt is, de ez nagyon kevés billentyűzetről nem mondható csak el.

IMG_1035 IMG_1013
Cherry MX Blue Cherry MX Brown

Csomagolás és extrák:

A jól kinéző dolgok általában jól kinéző dobozban érkeznek. Ez elmondható a Tesoro Durandal Ultimate esetében is, hiszen lényegre törő, jól néz ki, ráadásul még a billentyűzetből is látunk egy szeleltet a dobozon keresztül, tehát a doboz pont olyan, mint amilyennek lennie kell. Formáját tekintve a gyártó logójához hasonlító trapéz formát vesz fel a doboz, ami nem igazán meglepő, hisz a Tesoro Shrike és egyéb más Tesoro termékek is ilyen formájú dobozzal rendelkeznek.

Kibontás után nem kapunk sok extrát a billentyűzethez:

  • Brossúra
  • Leírás
  • Telepítő CD
  • Csuklótámasz
  • Porosodásvédő
IMG_1041 IMG_1039
Tesoro Durandal Ultimate Tesoro Durandal

 

Ezeket a szokásos kis Tesoro-s tartóban találjuk.

Felhasználói élmény

Szinte sejthető, hogy mechanikus billentyűzetet nem lehet rossz használni, és ez így van rendjén. A Cherry MX Blue kapcsolókból adódóan a billentyűzet hangja majdnem megegyezik a régi írógépek hangjával. Ez őszintén szólva csak először zavaró, könnyedén megszokható. Általában a különleges billentyűzetek kapnak egy külön funkciógombot (FN) amely segítsége nélkül nem igazán tudnánk a billentyűzetet teljes mértékben kihasználni. Hát még ha nem lenne szoftver, a gamerek bajban lennének... Alapjáraton a szoftver nem rendelkezik túl sok beállítással, igazán csak a makrók beállítására tudjuk használni. A billentyűzet különböző profilokra lett osztva (5 profil), melyekre 10 makrót tudunk állítani. Értelemszerűen ha másik makróra váltunk, újabb 10 makró beállítása nyílik meg előttünk, és ez így megy mind az 5 profilnál, de úgy, hogy az előző profilokra állított makrók természetesen megmaradnak. Billentyűzettel nagyon könnyű, és kényelmes gépelni, és különösen tetszett benne az is, hogy itt nem egy szintben vannak a billentyűk, hanem lépcsőzetesen lettek felosztva. Ez valakinek tetszik, valakinek nem, de ez más egyéni szociális probléma. Leginkább a régi típusú billentyűzetekre emlékeztet ez a kialakítás, hiszen az újabbaknál már a lapos, egyszintű kialakítás a divat. Mellékesen megemlíteném hogy a billentyűzet teljes egészében Anti-Ghosting kapcsolókkal rendelkezik, így nem kell félnünk, ha egyszerre akár 15 billentyűt nyomunk le, ugyanis mindet fogja érzékelni a billentyűzet.

durandal

Durandal

Mivel a Durandal Ultimate kisebb testvéréről van szó, így nem igazán sok különbséget tapasztalhatunk a két billentyűzet között. Ez a billentyűzet Cherry MX Brown kapcsolókkal érkezett, ami egy átmeneti kapcsoló a játékos kapcsolók és a gépíróknak tervezett kapcsolók között. Hangja sokkal tompább a Blue-énál, és használata is kényelmesebb. Remélem nem lesz harag belőle, hogyha csak egy bekezdést írok a sima Durandal-ról, ugyanis majdnem mindenben megegyezik a nagy testvérével, így csak a különbségeket említeném meg. Legfontosabb, nem rendelkezik ledes háttérvilágítással, ráadásul az usb kimenetekkel és az audio és mikrofon kimenet sem kapott helyet a kistestvéren, ebből adódóan az aranyozott USB kábel vastagsága, valamennyivel kisebb lett. Nem rendelkezik szoftverrel, így a makró funkciókat is elfelejthetjük. Sajnálatos módon a Game mód sem kapott helyet rajta, vagyis el kell kerülni játék közben a Windows gomb nyomogatását, ugyanis ezúttal ki fog minket dobni az asztalra/a metrora a Windows a gomb megnyomásakor. Ebből az is adódik, hogy visszakaptuk a kijelzőnapalen a Num lock, Caps lock, Scroll lock kombinációt. Sajnos csuklótámaszt sem kapunk a billentyűzethez, így akinek szükséges a csuklótámasz, az a nagy testvér felé kacsintgasson. Viszont kapunk egy USB PS/2 átalakítót a billentyűzethez, így aki kevés usb porttal rendelkezik, az nyugodtan használhatja a billentyűzetet, a régi, jól bevált PS/2-es kimeneten. Egyéb változással nem rendelkezik az alap koncepciójú Durandal.

IMG_1038

Összegzés

Ha a két billentyűzetet összehasonlítjuk, akkor érthető, hogy a nagy tesó kerül ki győztesen, és ha az ár/érték arányukat is megvizsgáljuk a billentyűzeteknek, akkor is az Ultimate éri még jobban. A sima Durandal ára 21 500 Ft, még a nagy testvér ára 30 000 Ft környékén mozog. Aki mindenképp a Tesoro billentyűzeteiből szeretne választani, azok inkább a Durandal Ultimate-re gyűjtögessenek, viszont ha nincs meg a kellő keret hozzá (hiszen a 8 500 Ft-os árkülönbség nem mondható alacsonynak), az nyugodtan választhatja a sima Durandalt is, de ha nem szükséges a magyar kiosztás, akkor a sima Durandal helyett talán más billentyűzet felé is kacsintgathatunk. Mindezeket összevetve a Durandal Ultimate megérdemli az ajánlott plecsnit, de a kistestvér sem búcsúzhat egy tetszett plecsni nélkül.

A billentyűzetek a Computermode webáruházában vásárolhatóak meg.

Tesoro Durandal Ultimate

Tesoro Durandal

ajanlott tetszett
Tesoro Durandal Ultimate Tesoro Durandal

TESORO LOGO

FPO

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: