teszt-2014-fifa-world-cup-brasil-ps3/2014/05/01

[TESZT] 2014 FIFA World Cup Brasil (PS3)

2014. május 01. Kocsis Bence PS3

Pontosan négy év telt el azóta, hogy megjelent a 2010-es dél-afrikai Labdarúgó Világbajnokságot feldolgozó hivatalos videójáték, mely akkor PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra jelent meg. A PC tulajdonosok szomorkodhattak, hisz ők nem élvezhették ki a játékot.  2014 április 18-án megérkezett a folytatás, hisz az idei év júniusától Brazíliában lesz a következő esemény, ami alapjául szolgált a 2014 FIFA Wolrd Cup Brasil videókátéknak. A játék most is csak PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra érkezett, melyből a PS3-as verziót próbáltuk ki.

A FIFA sorozat játékainál megszokhattuk, hogy óriási adatbázis áll rendelkezésre, a bajnokságok és vele a csapatok száma egyre csak növekszik. Sok-sok szezont játszatunk végig, igazolhatunk és az online résszel kiegészítve hosszan eljátszadozhatunk vele, akár a következő rész megjelenéséig. Jogosan merül fel a kérdés, hogy szavatosságban mit tud nyújtani egy ilyen, kimondottan egy eseményen alapuló játék. Van-e értelme kifizetni a több, mint 10 ezer forintot egy olyan játékra, amiben gyorsan megnyerjük a világbajnokságot és nincs több motiváció? A 2014 FIFA Wolrd Cup Brasil teljes mértékben ellentmond a fent leírtaknak a sok, esetenként hosszú játékmóddal és az online lehetőségekkel.

Játékmódok:

Ha megnézzük a játék menüjét a FIFA sorozathoz hasonló menürendszer tárul elénk a gyorsmenüvel, ahol a leggyakrabban használt opciókat érjük el, valamint a tematikus menüket láthatjuk az online és single játékmóddal és a beállítások, testreszabás menükkel.

[caption id="attachment_47523" align="aligncenter" width="549"]menu Játékmódok...[/caption]

Kick-Off, azaz játszunk le egy gyors mérkőzést bármelyik csapattal kötöttségek nélkül. Ha több időnk van játszani, akkor elindulhatunk a világbajnokság csoportküzdelmeiben, ami ugyebár maximálisan 7 mérkőzés, ha eljutunk a döntőig. Van arra is lehetőség, hogy már a kvalifikációs eseményeken is részt vehessünk, amelyet hosszúságra egy FIFA játék komplett szezonjára tudnék összehasonlítani. Itt nem csak a kvalifikációs mérkőzéseket kell lejátszanunk, hogy aztán a vb-n csillogtathassuk tudásunkat, hanem a tréningek mellett számos barátságos mérkőzést is lekötöttek nekünk.

A Story of Qualifing mód lehetőséget ad arra, hogy átírjuk a történelmet. Bukarest 2013. szeptember 6. Románia vezet 2-0-ra Magyarország ellen az 55. percben. A végeredményt gondolom  mindenki tudja, de itt a feladat, hogy 35 perc alatt legyőzzük a legnagyobb riválist...

A Skill Games lehetőséget nyújt arra, hogy fejlesszük tudásunkat fejelés, cselezés, passzolás, vagy lövés terén. Egyébként a tréningeken és meccsek előtti gyakorlásokon ugyanezekkel a feladatokkal találkozhatunk.

A Captain Your Country módban a kedvenc játékosaid bőrébe bújhatsz és kezdheted meg a világbajnokságra való kijutást. Összesen 4 játékos választható az aktuális válogatottból. Itt lehetőség van arra, hogy mind a 4 játékost te irányítsd váltogatva, vagy pedig 4 kontroller használatával három barátod is beszállhat offline módban.

[caption id="attachment_47524" align="aligncenter" width="610"]captain Captain your Country...[/caption]

A multiplayer játékmódokból is több áll rendelkezésre. Az Online FIFA World Cup alkalmával más játékosokkal mérhetjük össze tudásunkat és harcolhatjuk ki a továbbjutást a csoportból. Ezek után már csak a trófea megszerzése lehet a cél. Itt is lehetőség van gyorsmeccsek létrehozására a Online Friendlies menüpont alatt.

A Road to Rio de Janeiro egy összetett online játékmód, ahol végigkalandozhatunk a világbajnokság 12 helyszínén. Az első helyszínen kezdünk, ahol 5 pontot kell összelapátolnunk online ellenfeleink ellen, majd a második helyszínen már ez az elvárás 6 pontra nő. Ahogy haladunk előre egyre több pontot kell összeszedni a továbbjutáshoz, hogy a végén Rio de Janeiro-ban játszhassunk.

[caption id="attachment_47532" align="aligncenter" width="549"]road_to Az első próbát elbuktuk...[/caption]

Az Online FIFA World Cup már a klasszikus világbajnokság online változata. A kiválasztott csapatunkhoz kapunk három ellenfelet, akiknél több pontot kell szereznünk. Ha továbbjutunk, akkor olyanokkal hoz össze a sors akik ugyanúgy megszerezték a továbbjutást.

[caption id="attachment_47538" align="aligncenter" width="549"]belgium Belgium: A brazil VB egyik titkos esélyese?[/caption]

A Customize menüben szinte mindent testre szabhatunk kedvünk szerint. Létrehozhatunk saját játékosokat, összeállíthatjuk a válogatottak keretét, frissítéseket tölthetünk le, visszajátszásokat nézhetünk és a profilokat szerkeszthetjük.

[caption id="attachment_47533" align="aligncenter" width="549"]bolt Ahol elverhetjük a nyereményünket...[/caption]

Ennyi játékmód garantálja, hogy hosszú órákat, napokat töltsünk el a konzol előtt és simán kihúzhatjuk a júniusban megrendezésre kerülő VB-ig, amikor újabb tartalmak kerülnek majd a játékba.

Adatbázis:

[caption id="attachment_47540" align="aligncenter" width="610"]xavi Xavi és Iniesta: Jók még egy VB-címre?[/caption]

A játékban 203 FIFA tagország szerepel, melyek mindegyikét választhatjuk gyorsmeccs, vagy világbajnokság alkalmával. Bár a hazai és idegenbeli mezek színösszeállítása, a nemzeti címerek minden csapatnál felismerhetőek, de nagyon sok országnál, mint például a Magyar válogatott címeres mezénél  nem lehetünk teljesen elégedettek. 203 nemzeti válogatott, rengeteg játékos (több, mint 7000), melyek közt sok ismerős arcot találunk, igazából az európai és a világ klubfutballjának minden arra érdemes játékosának arca ki lett dolgozva. Ha a magyar válogatottat nézzük, akkor 36 játékost találunk, melyek közt Dzsudzsák Balázs, Király Gábor és Szalai Ádám ismerhető fel, a többieknél csak hasonlóság fedezhető fel.

A Pálya mellett:

A grafikai hiányosságot a készítők azzal próbálták ellensúlyozni, hogy a játékot feltöltötték élettel, ami a stadionok lelátóin és környezetében is megfigyelhető. A lelátókon a szokottnál jobban, változatosabbak kidolgozott szurkolókkal találkozhatunk és aki nem fért be a stadionba, azok a pálya melletti kivetítőkön nézhetik a meccset, ahova a mérkőzés közvetítése során gyakran kikapcsolnak.

[caption id="attachment_47520" align="aligncenter" width="549"]szurkolok2 Megdöbbent szurkolók egy bekapott gól után...[/caption]

Grafika:

A játék grafikája kettős érzést keltett bennünk. Először is ott a 720p maximális felbontás, ami a mai világban már nem hangzik túl jól, főleg egy ilyen játékban ahol apró játékosok részletességére van hatással. Ez a hiányosság az élsimításra is vonatkozik, így pixeleket láthatunk gazdagon. A textúrák nem olyan részletesek, mint a FIFA 14-ben például, de ez megint a PS3 hardver-gyengeségének tudható be. Ezeket ellensúlyozva tökéletesen elkészített stadionokkal, stadion-környezettel és élethű, részletgazdag nézőtérrel találkozhatunk.

Hangok:

Első körben meg kell említeni, hogy se magyar menü, se magyar kommentátorhang. Bár ha belegondolok, hogy a magyar kommentár minden bizonnyal elég unalmas lenne a kevés felvett hanganyag miatt... A zenék, a szurkolói hangok igényesen lettek elkészítve, összeválogatva.

Gameplay:

A következő gameplay videóban egy Franciaország - Argentína mérkőzést rögzítettünk. (A mérkőzés színvonaláért elnézéseteket kérjük)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nFw6NAOjeqw[/youtube]

Értékelés:

A 2014 FIFA Wolrd Cup Brazil kellemes ráhangolódást ad a júniusban megrendezésre kerülő brazíliai Labdarúgó Világbajnoksághoz. Izgalmas meccseket játszhatunk online és offline egyaránt, miközben megismerhetjük a kedvenc csapatunk játékoskeretét, melyek a világbajnokság előtt és alatt minden bizonnyal frissülni fognak. Ha "kitör" a VB újabb tartalmak, kihívások jelennek meg majd a játékban...

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: