teszt-facecam-1000x-nekunk-is-megvolt/2014/03/17

[Teszt] FaceCam 1000X, nekünk is megvolt!

2014. március 17. Gosztonyi Adorján

A Genius jóvoltából végre mi is letesztelhettük a FaceCam 1000x webkamerát, tulajdonságai közé tartozik többet között a 1MP-es képkészítés (erre később visszatérek külön), ami azért nem gyenge egy ilyen készüléktől. Na de ideje haladni tovább, ma már a legtöbb notebook, laptop és egyéb multimédiás eszköz beépített kamerával érkezik a piacra, ebből kifolyólag a webkamerák felhasználási területe is egyre kisebb lett, leszámítva ugye az asztali Pc-k esetét. De mi van akkor, ha tönkre megy a beépített a kamera? Erre nyújt megoldást nekünk a Genius FaceCam 1000x és társai. Persze csak olyan eszközök esetén, amik USB 2.0-ás porttal vannak felszerelve legalább. Lássuk is mivel állunk szemben:

FaceCam 1000X:

DSC_1118 DSC_1120

Perforált, átlátszó csomagolásban érkezett hozzánk a Genius webkamerája. Első ránézésre egész formás darabnak tűnt.  Amit furcsállottam rajta, az a kitámasztója, elsőre sima egyszerű csiptetőnek látszott (szerencsére nem az). Aztán a következő kérdésem az volt, hogy: „Ez hogyan fogja megtartani a kamerát, mondjuk, ha simán csak az asztalra teszem?” Nos, ebben az esetben is tévedtem, ahhoz képest, hogy milyen könnyen jár a tartó csuklója, olyan szilárdan tartja a beállított szögben a kis szerkezetet (magassági állítás). Persze itt még nem állt meg a csuklók száma, hiszen állíthatjuk a kamera dőlés szögét is, ez már ugyan kicsit nehézkesen működik, de nem lehet panasz rá. Maga a kamera formáját tekintve trapéz, szinte minden oldala, alapjárati színe szürke. A munka rész már sokkal érdekesebb, teljesen fekete és érdes, az elmaradhatatlan Genius felirat mellett jobbra található egy nagyon érzékeny mikrofon, ami kristálytiszta hangzást biztosít az ellenoldalon, maga a szenzor pedig egy olyan CMOS, ami akár képes egy 720p-s HD felvétel elkészítésére is. Sajnos manuál fókusz, de sebaj, ezzel sem fogunk filmet forgatni, báááár… Nem mellesleg a vezetéke pedig 1,5 méter hosszú.

DSC_1129 DSC_1126

Menjük tovább a belcsínyre, hiszen ez lenne a legfontosabb, mint fent említettem, egy egész jónak mondható CMOS van benne, ami egészen 30 FPS-ig képes rögzíteni videót, ez vonatkozik mind a HD-ra és a hagyományos CIF/VGA-ra. Ezt majd láthatjátok az elkészült videóban. Apropó videó: Sajnos ezt a kamerát sem lehet elindítani segédprogram nélkül, ugyan a Genius ad hozzá egy miniDisc-et, de azon csupán két program található, az ArcSoft Magic-i Visual Effect program (sok féle vizuális effekt és beállítások), valamit egy kicsit idegesítőbb, a Genius Utility, ami elvileg megvédi kameránk képét a hackerektől… Ez utóbbit teljesen feleslegesnek tartottam, hiszen ha egy hacker akar, így is, úgy is bejut. Különben meg minek neki pont az én kamerám által közvetített kép…

DSC_1140 DSC_1132

Skype-hoz és a hozzá hasonló chat programokhoz kiváló minőségű képet közvetít, amennyiben az internet kapcsolat is megfelelő. Mikrofonjára már sajnos lehet kicsit panaszkodni, ugyanis akárhogy állítottam a win-ben vagy a skype-ban, sosem sikerült elnémítani a fehérzajt. Amikor nem beszéltem egyre csak erősödött egy bizonyos fokig. Ez mondjuk nekem pont az a határ volt, amikor már megszabadulok a fülestől is. De sebaj, ha van egy másik mikrofonunk, amit bevethetünk, a FaceCam-ét akár le is tilthatjuk (ami erősen ajánlott)

DSC_1231

Képet elviekben 1MP, 1280x720 vagy pedig 640x480-as felbontásban képes készíteni. Azért csak elviekben, mert a videókat is külső program segítségével készítettük és az abban lévő beállítások más felbontásokat is engedélyeznek. Természetesen, mint minden kamerának, ennek is rengeteg természetes (vagy mesterséges) fény szükséges, hogy azok a felvételek megfelelő minőségűek legyenek. (És mint a vidókban látszik)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=o2vnCbe152o[/youtube]

Összességében nagyon is jól helytállt a Genuis terméke, teljes mértékben megfelelt minden elvárásnak, amit elé állítottunk, leszámítva persze a fent már említett mikrofon problémát (ez lehet, hogy csak nálam jelentkezett). Persze jó lett volna, ha van mellette egy olyan program, amivel ki lehet próbálni a funkcióit rendesen és nem „vendég” programot kell alkalmazni. Ettől még megérdemli, hogy szeretettel ajánljuk bárkinek.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=PNciLfO3Mns[/youtube]

Ára is a megfizethető kategóriába esik, mindössze csupán 4800 HUF.

Köszönjük a Genius-nak, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsátotta.

history_of_the_genius_logo2

Írta: Gosztonyi Adorján