teszt-honor-7-zaszloshajo-kedvezo-aron/2015/11/29

[Teszt] Honor 7 - Zászlóshajó kedvező áron

2015. november 29. Kocsis Bence Telefon

A Honor nagyjából egy évvel ezelőtt tört be a mobiltelefon piacra és ez idő alatt a Huawei önálló márkaneveként induló márka egyre inkább kitör az anyacég árnyékából és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez idő alatt több típus is megfordult nálunk. Mind a Honor 4C-ről, mind a Honor 6+-ról pozitív vélemény alakult ki bennünk. Ennek tudatában vártuk az új jövevényt, a Honor 7-et, melyet most ki is próbálhattunk.

Külső:

Külsejét tekintve a Honor 7 egyik nagy változása a Honor 6-hoz képest, hogy anyaghasználatban javult a minőség, több alumíniummal dolgozott a gyártó. Ennek tudható be, hogy a Honor 7 súlya 130 gramm helyett már 157 gramm. Természetesen azért a nagyobb méret is közrejátszik a súlynövekedésben. A nagyobb méret pontosan 143.2 x 71.9 x 8.5 mm-t jelent, ami nem azt jelenti, hogy a telefon kényelmetlenebbé vált, hisz az élek kialakításának köszönhetően kellemes fogást kapunk. Ekkora készüléknél azonban már fel kell arra készülni, hogy ha nincs valakinek kosárlabda tenyere, akkor két kézzel tudja csak használni.

A nagyobb méret nagyobb kijelzőt eredményez, a 6-os sorozat 5 hüvelykes kijelzője 5,2 hüvelykre növekedett, ami az előlap nagy részét alkotja, bár alul azért van egy nagyobb feleslegesnek látszó terület. Az említett 5,2 hüvelykes multi touch kijelző  IPS-NEO technológián alapul, 1920 x 1080 pixel felbontással rendelkezik és az előlap 72.4%-át alkotja. A kijelzőt egy vékony, nagyjából 2 mm vastag vékony sáv veszi körbe, ami alul még vastagabb a kijelzőre került kezelőgombok miatt. A Gorilla Glas üveglappal ellátott kijelző felett LED vaku, egy 8 megapixeles kamera, hangszóró, fényérzékelő és közelségmérő található, az alsó rész pedig a szimmetria megtartásáért felel lényegi funkció nélkül.

Ha oldalra fordítjuk a telefont egy csiszolt alumínium felület tárul elénk. Ez a felület fut végig körben a telefonon az oldalakon lekerekítve, a hátlap felé pedig egy intenzívebb éllel. Az oldalsó rész egyik felén a hangerő szabályzó gombot és a kijelző gombját találjuk, a másik oldalon pedig egy programozható gomb található (gyárilag a böngésző gyors elérésére használható). Ezen gombok mindegyike alumíniumból készült. A programozható "okosgomb" felett kapott helyet a kivehető SIM és microSD kártya foglalat, mely a megszokott módon egy mellékelt tűvel csalható elő. A telefon oldalának alsó részén találjuk a töltéshez és vezetékes adatkapcsolatok létrehozásához szükséges microUSB csatlakozót, melyet két oldalról rácsos felület vesz körbe. A két elem közül csak egyik alá került hangszóró. A telefon oldalának felső részén találjuk a 3,5"-os Jack kimenetet, és a mikrofont, emellett egy infra is helyet kapott, ami extrának mondható.

.

A telefon hátlapja több szempontból is izgalmas. Első körben felül domborodik a 20 megapixeles kamera kettős LED vakuval kiegészítve. Alatta nem egy opcionális, ennél a modellnél lehagyott komponens helye található, hanem ide került a Honor 7 ujjlenyomat olvasója. Ezek alatt találjuk a domború HONOR logót, mely kellemes tapintású, képben tartva a telefont még csúszásgátló funkciót is betölt. A hátlap nem teljesen fém, hisz alul és felül egy körülbelül egy cm vastag durvább felületű műanyag rész található, melynek minden bizonnyal árnyékolást megakadályozó funkciója van.

.

Belső:

A Honor 7 egy 28 nm-es gyártástechnológiával készült HiSilicon Kirin 935 lapkát tartalmaz. Ez annyit jelent, hogy 8 processzormagot kapunk, melyekből 4 darab 2.2 GHz-es Cortex-A53 és  négy darab 1.5 GHz-es Cortex-A53 megoldás. A grafikus teljesítményről továbbra is a Mali-T628 MP4 gondoskodik, ami azért nem egy erőmű, de teszi a dolgát. Az operációs rendszer akadásmentes, gyors működéséről a 3 GB (LPDDR3 1600 MHz) memória gondoskodik.

Az alkalmazások, játékok elindítása, betöltése kimondottan gyors, szinte pillanatokat kell várni. Ami a Mali-T628 MP4 teljesítményét illeti, azért nem estünk hasra tőle, egy Real Racing szintű játék azért okozhat nehézségeket, a játszhatóság határát feszegeti esetenként.

game_1 game2
.

Belső tárhely tekintetében 16 GB-ot kapunk, melyből az operációs rendszer majdnem 6 GB-os lefoglal magának, de még így is marad nekünk körülbelül 10,3 GB. Ha ez a belső tárhely kevésnek bizonyulna, akkor ott a microSD támogatás, ami egészen 128 GB-is engedélyezi a memóriakártyákat.

A Honor 7 EMUI 3.1 kezelőfelületéből, mely az Android 5.0.2 operációs rendszeren fut nincs alkalmazásmenü, ami sokaknak fejtörést okozhat, hisz egyesekben a káosz érzetét kelti. Ehelyett kis gyűjtő mappákkal találkozhatunk, melyekben eszközök és különféle alkalmazások kaptak helyet.

honor7_001 honor7_003 honor7_002

Ha ujjunkat a kijelző felső részétől lefelé húzzuk, akkor az értesítéseket és parancsikonokat pillanthatjuk meg. Ha ugyanezt a mozdulatot képernyőzár alatt lentről felfelé tesszük, akkor zseblámpát, számológépet, kamerát és hangrögzítőt érhetünk el. Ha a kezdőképernyőn egy csípő mozdulatot hajtunk végre ujjunkkal, akkor egy speciális menübe találjuk magunkat, ahol háttérképek beállítására van lehetőségünk, emellett beállíthatjuk azt, hogy a kezdőoldalak görgetésénél milyen effekt legyen látható. Minialkalmazásokat szúrhatunk be a képernyőre, valamint egyéb beállításokat is eszközölhetünk. Ezen beállítások közé tartozik az ikonok számbeli elrendezése, az ikonok automatikus igazítása, ha azokból néhány törlésre kerülne, vagy az ikonok rendezése rázással.

honor7_012 honor7_009 honor7_010
.

Lehetőségünk van természetesen a már előre elkészített mappák szerkesztésére.  Olyan alkalmazásokat tehetünk bele, amilyeneket csak szeretnénk, így azért a fent említett káosz, nem is olyan komoly. A Navigátorsáv is kedvünk szerint variálható, így ott is van lehetőség módosításokra. Egyébként a telefon beállítás menüje egy eléggé komplex rendszer, iszonyat sok opcióval, melyeket azért böngészni kell egy darabig, hogy teljesen kiismerjük azt.

honor7_005 honor7_008 honor7_004
.

A telefon hátoldali kamerája alatt találjuk az ujjlenyomat olvasót. Az ujjlenyomat beállítása nagyon megbízható és gyorsan végrehajtható. Összesen 5 mintát menthetünk el, azaz rajtunk kívül 4 másik személy számára is adhatunk hozzáférést a telefonhoz. Ha az olvasó aktív, akkor rajta kívül kizárólag PIN kóddal, vagy jelszóval oldható fel a készülék. Az eszköz funkciója azaonban nem csupán a képernyőzár feloldásában merül ki, hanem különböző parancsokat is társíthatunk hozzá, így a kívánt folyamatokat gyorsabban elvégezhetjük, mint ha gombokat nyomogatva kellene próbálkoznunk. Hívás fogadás, riasztás leállítása, fotó, vagy videó készítése, főképernyőre való visszalépés, mind-mind elérhető ezzel a módszerrel.

honor7_013 honor7_014 honor7_015
.

A telefon bemutatásánál említett okosgombot 3 alap funkcióra programozhatjuk, így lenyomás, hosszan tartó nyomás, vagy dupla lenyomás esetén egy-egy általunk kiválasztott funkciót érhetünk el pillanatok alatt. Azért a normál lenyomást érdemes óvatosan kezelni, hisz ha ide mondjuk egy kamera elindítást állítunk be, akkor a telefonunk akkumulátora hamar lemerülhet, ha épp nem vesszük észre mit tettünk. Lehetőségünk van mozgásvezérlésre alapuló dolgokat is beállítani. Programozhatunk átfordításra, felemelésre, magasba emelésre, rázásra, döntésre, dupla érintésre és rajzolásra is. A rajzolás esetében például a c, e, m és w betűk lerajzolásával kamera, böngésző, zenelejátszó és időjárás érhető el, de természetesen ez is testre szabható.

00099 00098
.

Szoftver felhozatal:

Okostelefonok esetében, az hogy milyen szoftvereket találunk rajtuk első indításkor az egy állapot, hisz az áruházból szinte már mindenhez hozzá tudunk jutni, akár  ingyenesen, akár egy kisebb összeg fejében. A telefonnal egy kimondottan jó és áttekinthető zenelejátszót kapunk, emellett van FM rádió, időjárás jelentés és a beépített infrának köszönhetően a televíziót is tudjuk vezérelni. Lehetőség van hangrögzítésre is, van tükör, számológép, zseblámpa, nagyító, jegyzettömb és még sok más.

apps1 apps2 apps3
.

Maga a fájlkezelő is egy hasznos beépített funkció, mely zenék, videók, képek, dokumentumok szerint rendezi a telefonon , illetve memóriakártyán tárolt adatokat, teljesen áttekinthető módon. Van lehetőség a széf "beüzemelésére", azaz bizonyos tartalmakat csak egy általunk meghatározott jelszó után érhetünk el.   A galéria is jól sikerült. A képek, videók jól láthatók, akár dátumot is rendelhetünk a felvett tartalmakhoz, így tudjuk, azok mikor is készültek.

apps4 Screenshot_2015-11-28-11-03-39[1] apps5

Multimédia:

A Honor 7 legnagyobb erőssége a 20 megapixeles, Sony IMX230 szenzorral rendelkező kamera, mely 4:3-as képarányban 5152 x 3888 pixel (ez a 20 megapixel) , 16:9-es képarányban pedig 5152 x 2896 pixel (15 megapixel) méretű képet képes rögzíteni. A képek készítésénél nem csak manuális fókusz áll rendelkezésünkre, hisz a telefon a szükséges élesítési feladatokat ellátja helyettünk és ezt kimondottan gyorsan teszi. A képek készítésénél nem kell másodperceket arra várakozni, hogy exponáljon. A képek elkészítésében nagy segítségünkre van a dual-LED (dupla tónusú) fény is, mely éjszaka segít a megvilágításban de nappal, kevésbé világos helységekben is nagyon jól teljesít.

A kamera szoftvere könnyen kezelhető, rengeteg funkcióval és beállítási lehetőséggel. Az elsődleges opciók közt találjuk a fénykép, videó, "jó étel", szépítés és fénnyel festés képkészítési módokat. Az almenüben a panoráma mód mellett olyan lehetőségeket kapunk, mint az utófókusz (ahol a fénykép elkészülte után van lehetőségünk módosításokra képélesség terén), a legjobb fénykép (ahol pillanatok alatt 10 fotó készül, melyekből a legjobban sikerültet menthetjük el), Time lapse (rögzített fényképezőgéppel gyorsított felvételt készíthetünk), HDR, vízjel és éjjeli fotó. A fényképező szoftver rendelkezik egy mosoly felismerővel, amit ha bekapcsolunk autómatikusan elkészül a kép, ha mosolyt észlel, valamint van hang alapú fotózás is. Emellett lehetőségünk van GPS címkézésre, hangvezérlésre.

Ki kell térnünk természetesen az előlapi kamerára, mely egy 8 megapixeles megoldás, ami 4:3-as képarányon 3264 x 2448, 16:9-es képarányon pedig 3264 x 1840 pixel felbontású képet készít.

Néhány általunk készített nappali és éjszakai kép:

honor 7 honor 7
honor 7 honor 7
Honor7
honor 7 honor 7
honor 7
.

Videót a hátlapi kamerával Full HD , azaz 1920 x 1080 pixel felbontáson tudunk rögzíteni, méghozzá  30 képkocka/másodperc sebességgel. Lejátszás terén ugyanúgy Full HD-ig tudunk elmenni a ma népszerű legtöbb videó formátumot támogatva. Ha szinte maximálisan szeretnénk élvezni a FullHD videólejátszást érdemes egy külső videólejátszót, pl. egy BS Player-t az áruházból letölteni.

[caption id="attachment_62253" align="aligncenter" width="610"]film BS Player 2160p lejátszás: már sok a hardvernek[/caption]

A Honor 7 hangszórója kimondottan kellemes hangzást biztosít és nem torzít. Utóbbi letesztelésére Adele - Hello című száma tökéletesen megfelelt. Természetesen kipróbáltuk headsettel is a hangzásvilágot és elmondható, hogy ezen a téren sem lehet semmiféle panasz a telefonra (melyben a DTS támogatás is közrejátszik) , bár azért ez kimeneti eszköz függvénye is. Sajnos a telefon tartozékai között semmiféle fejhallgatót, headsetet nem találunk, így annak beszerzéséről magunknak kell gondoskodni.

Kommunikáció:

A Honor 7 dual-SIM megoldás, két nano SIM kártya, vagy egy nano SIM és egy microSD kártya elhelyezésére van lehetőség. A Honor 7 esetében a dual SIM támogatás "dual active" technológiával társul, ami azt jelenti, hogy mindkét kártya egyidejűleg képes a hálózathoz kapcsolódni, ha az egyiket használjuk a másik nem lesz inaktív. Mindkét kártya esetében a lassabb 3G és a gyorsabb 4G hálózat előnyeit teljes mértékben kihasználhatjuk. A Wifi kimondottan jól teljesít, így ha free wifi közelébe kerülünk biztosan nem a telefon teljesítménye lesz a szűk keresztmetszet. Maga a Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct, hotspot képességekkel bír.

[caption id="attachment_62218" align="aligncenter" width="169"]wifi_honor7 40/4-es netből[/caption]

Bluetooth téren 4.1-es megoldásról beszélhetünk (A2DP, EDR, LE). GPS-t is kapunk a telefonnal, így 5,2 colos kijelzőt vizslathatjuk túrázáskor, vagy akár utazás közben is használhatjuk A-GPS, GPS + GLONASS technológiával. NFC bár lehetne a telefonban, az EU-s piacra szánt 16 GB-os modellekből sajnos kimaradt. (Igen a Honor 7-ből készültek 64 GB-os változatok is, melyek nehezebben szerezhetők be).

.

További adatkommunikációs lehetőség az infra port, ami távirányító helyettesítésében tehet jó szolgálatot, valamint a microUSB 2.0 port, mellyel gyorsan mozgathatunk adatokat a telefonra, vagy a telefonról számítógépünkre.

Akkumulátor:

A Honor 7 egy 3100 mAh kapacitású Li-Po akkumulátort kapott, mely nem cserélhető, ugyanis a hátlapot nem lehet eltávolítani. Bár a nagy átlaghoz képest egy komoly akkumulátorról beszélhetünk, azok, akik reggeltől estig a facebook-on, youtube-on lógnak és szeretik az előfizetésüket maximálisan kihasználni, ne adj isten a navigációt is igénybe veszik egy napközbeni újratöltéssel számolniuk kell. Aki viszont telefonként használja a Honor 7-et és 1-1 fotó, vagy videó mellett azért felmerészkedik a netre is, annak 2-3 naponta elegendő feltöltenie a készüléket. Egyébként a beállítási lehetőségek között megtalálhatjuk azt az opciót, ami a kezdő képernyőn a grafikus képecske mellett %-ban is kijelzi az akku töltöttségét, így időben felkészülhetünk. Energiagazdálkodási lehetőségeink is vannak, ahol beállíthatjuk az "Energiatakarékosság" menüben, ahol teljesítmény, intelligens, ultra módok közül választhatunk. Utóbbi a a hívások és üzenet funkciók elérését teszi lehetővé.

Screenshot_2015-11-26-18-19-35 Screenshot_2015-11-26-18-22-17
.

Specifikációk:

Méretek: 143.2 x 71.9 x 8.5 mm
Súly: 157 g
Sim: Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)
Kijelző: 5.2 col IPS-NEO LCD
Felbontás: 1920 x 1080 pixel, 424 ppi
Chipset: HiSilicon Kirin 935
CPU: Quad-core 2.2 GHz Cortex-A53 & quad-core 1.5 GHz Cortex-A53
GPU: Mali-T628 MP4
RAM: 3 GB
Belső tárhely: 16 GB
OS: Android OS, v5.0 (Lollipop)
microSD 128 GB-ig
Hátlapi kamera: 20 MP, autódókusz, dual-LED (dual tone)
1080p / 30FPS felvétel
Előlapi kamera: 8 MP, LED flash, panorama
Wifi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct, hotspot
GPS: v4.1, A2DP, EDR, LE
Bluetooth: A-GPS, GLONASS/ BDS
USB: microUSB 2.0
Ujjlenyomat olvasó: VAN
JAVA támogatás: NINCS
Akkumulátor: 3100 mAh Li-Po, nem cserélhető
Tartozékok: Töltő + USB kábel, SIM foglalat kiszedő
.

Összegzés:

A Honor 7 nálunk a korábbi tesztalanyhoz, a Honor 6+-hoz hasonlóan jól vizsgázott. Azért a 128 ezer forintért amit ezért a kártyafüggetlen, két sim kártyás okostelefonért elkérnek kapunk egy szép képpel ellátott 5,2 colos IPS NEO Full HD kijelzőt, egy versenyképesnek mondható hardvert , amelyből csak a GPU lóg ki picit. Emellé kapunk még programozható okosgombokat, ujjlenyomat leolvasót, egy 20 megapixeles, dupla tónusú LED fénnyel megtámogatott hátlapi és egy 8 megapixeles előlapi kamerát, strapabíró és egyben nagyon esztétikus fémházat, kimondottan jó hangzást és egy nagyobb méretű akkumulátort. A Honor 7 nálunk járt és azt kell mondjam, aki nem Samsung, LG, vagy épp iPhone "őrült", annak érdemes kipróbálnia, biztosan nem fog benne csalódni.

A Honor 7 128 ezer forint körüli áron, fehér előlap/arany hátlap, valamint fekete előlap/ezüst hátlap színösszeállításban kapható.

ajanlott[1]

Logo-Honor-Huawei

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: