teszt-msi-r9-290-gaming-oc-s-videokartyak-jartak-nalunk/2014/03/29

[Teszt] MSI R9 290 Gaming OC-s videókártyák jártak nálunk

2014. március 29. Herczeg Balázs AMD

Véget ért a hardverdőzsölésben tartó időszakom, de hogy ne örüljek, a hétvégére érkezik az újabb adag tesztelni való hardver és talán periféria is. Egyenlőre annyit tudok elárulni hogy a hardverek az MSI-től érkeznek, méghozzá egy komplett Gaming Dragon szériás teszt várható, de előtte még szeretném nektek bemutatni az AMD R9 290-es VGA-t, amely Hawaii alapokra épít, és az AMD jelenlegi csúcskártyájának (R9 290X) egy butított változata, ami attól eltekintve, hogy letiltásra kerültek bizonyos shader egységek, picit csökkentették a memória átviteli sebességét illetve a GPU órajeleket, még így is hihetetlenül gyorsnak mondható. Pláne Mantle-val, de erről a teszteredmények tájékoztatni is fognak minket.

Referencia  AMD R9 290

amd_radeon_r9_290x_vga_tech2

A referencia modell pár nappal később lett leleplezve az R9 290x-nél, de hasonlóan a 290X-hez nem csak Mantle támogatással rendelketik, hanem az AMD TrueAudio API-jának támogatását is megkapta a Hawaii cGPU-nak köszönhetően. Egyenlőre ennek a támogatását csak az R9 290-be, 290x-be és az R7 260x-be integrálta bele a gyártó, ugyanis a többi R7-es és R9-es VGA-val ellentétben, csak ezek a kártyák építenek új megoldásra a GCN családon belül. A kártya 4GB GDDR5-ös fedélzeti memóriát kapott, ehhez pedig 512 bites memória interfész társul. A kártya egyébként hasonlóan a HD 6950-6970-hez és HD 7950-7970-hez, ugyan úgy kapott egy kapcsolót, aminek segítségével R9 290X módba tudjuk kapcsolni a grafikus kártyát. Így meglepően jó vételnek számít a kártya, ha a referencia modelleket nézzük. A tesztpéldányunk a kapcsolót más beállítás eléréséhez használja de erről később...  A shaderek és a textúrázó egységek száma a 290x-hez képest csökkent, ezzel párhuzamosan pedig az órajeleket is lejjebb vették.

R9 290X R9 290 MSI R9 290 OC
Gyártástechnológia 28 nm 28 nm 28 nm
Tranzisztorok 6,2 milliárd 6,2 milliárd 6,2 milliárd
GPU órajel Akár 1 GHz Akár 947 MHz Akár 977 MHz
Shaderek 2816 2560 2560
Textúrázó egységek 176 160 160
Textúra kitöltési ráta 176 GT/s 152  GT/s 152 GT/s
ROP-ok 64 64 64
Pixel kitöltési ráta 64 GP/s 61 GP/s 61 GP/s
Memória interfész 512 bit 512 bit 512 bit
Memória 4 GB GDDR5 4 GB GDDR5 4GB GDDR5
Memória adat ráta 5 Gb/s 5 Gb/s 5 Gb/s
Memória sávszélesség 320 GB/s 320 GB/s 320 GB/s
TPD 250 W 250 W 250 w

MSI R9 290 TwinFrozr IV Gaming OC

Az MSI által előrukkolt VGA a már megszokott, igen jó hűtési teljesítménnyel rendelkező Twin Frozr IV hűtést kapta meg, méghozzá Gaming Dragon dizájnnal. Hasonlóan a referencia modellhez, a kártya hozzávetőlegesen 250W környékén fogyaszt, működtetéséhez pedig egy 8 és egy 6 pines tápcsatlakozóra lesz szükségünk. A memória órajelén a gyártó nem változtatott, így maradt az órajel 1250 MHz-n, ami effektíve 6 GHz-s órajelet jelent, míg a GPU órajelén 30 MHz-t növelt a Tajvani cég. Az MSI SKHynix GDDR5-ös memóriát használ a kártyán, amelyből 4 GB kapott helyet a nyákon, így ebben sincs eltérés a referenciamodellhez képest.

IMG_2142 IMG_2146

A Twin Frozr IV-es hűtésen egyébként 9 mm-es ventilátorok kaptak helyet (Asus VGA-kon csak 8 mm), ráadásként még a lapátok alakján is változtatott a gyártó, a minél jobb hűtés érdekében. A hűtőborda jóval szélesebbre sikeredett, mint a kisebb modelleknél (értem ezalatt a 270X-et), ami szintén a jobb hűtési teljesítmény érdekében került fel a kártyára. Nem utolsó sorban egy hátlap is található a nyák hátoldalán, ami nem csak a fontosabb alkatrészeket védi, de a hőelvezetésben is szerepet játszik.

IMG_2148

A kártya tetején találhatunk egy kapcsolót is, ami a referenciától eltérően nem 290X módba kapcsolja a kártyát, hanem Legacy Bios-ról tudjuk Hybrid bios-ba átkapcsolni a kártyát az UEFI támogatás érdekében. Kimenetek tekintetébe a szokásos kimeneteket kapjuk meg, vagyis 2 DVI, 1 HDMI és 1 DisplayPort kapott helyet a kártyán.

IMG_2141 IMG_2147

Doboz tekintetében a szokásos Gaming Dragonos dobozra számíthatunk a megnyerő külsővel, míg a VGA-hoz kapunk néhány extrát is mellékelve a dobozban. Értem ezalatt az extra 6 pines tápcsatlakozót, egy 6-ból 8 pines átalakítót, útmutatót, Hybrid funkcióról szóló szórólapot és a driver telepítő DVD-t, amin a Catalyst-et, a Gaming App-ot és az Afterburner-t is megtaláljuk.

IMG_2149 IMG_2150

A szemfülesebb olvasók viszont észrevehetik,  hogy nincs Crossfire X híd csatlakoztatására lehetőség a nyák felső részén. Először nem tudtam, hogyan fogom ezeket kipróbálni így Crossfire X módban. Úgy látszik, hogy technika terén barlangban aludhattam, ugyanis az R9 290-es szériájú kártyákhoz már nem kell Crossfire híd a dual, esetleg még több kártyás mód futtatásához, ugyanis a driver automatikusan bekonfigurálja ezt nekünk. Ha innovációról van szó, az AMD igen jó úton halad...

[caption id="attachment_46646" align="aligncenter" width="462"]

IMG_2117

Crossfire X ready...[/caption]

Tesztkonfiguráció

Ezen a téren általában nem történik változás, így a jól megszokott komponensekből tevődik össze:

  • MSI Z77A-G43
  • Intel Core i5 2550K  4,7 GHz
  • Kingfast E-Drive Pro 120GB SSD - SATA3
  • 1,5 TB WD Green HDD + 320 GB Hitachi HDD - SATA2
  • Kingston Hyperx Blu 1600 MHz 2x4GB
  • LCPower 600W PSU ---> Félig-meddig még a CrossFireX-et is bírta néhány játék alatt
  • Windows 8.1 Pro 64bit

Tesztek

A tesztprogramok tekintetében kisebb változás lépett fel, ugyanis a 3DMark 11-et nyugdíjba küldtük, és már csak a legújabb verziójú 3DMark programmal fogjuk tesztelni a játékokat. Ezenfelül kiegészült a lista a Thief 4-el is, amit nem csak DirectX módban, de AMD kártyák társaságában még Mantle módban is letesztelünk. Megemlíteném azt is, hogy a Crossfire X módot a tápegység gyengesége miatt csak 2 játéknál sikerült működésre bírnunk, azt is jókora volt csökkentéssel, így logikusan kikövetkeztethető, hogy dual módba többre is képesek a kártyák. Nem mintha így sem lenne nagy különbség az értékek között.

3dfsdef

3dfsext

A 3DMark tesztprogramjaiban nem meglepő módon igen jól szerepelt az MSI R9 290-es VGA-ja, ami egyrészről nem csoda, hiszen egy felső-kategóriás GPU-ról van szó, másrészről pedig mégis meglepő, hiszen jókora különbség alakult ki a 280x és a 290 között. Ezt a többi tesztnél is meg lehet figyelni.

ugvy

Valley alatt egyébként 2408 pontot sikerült a rendszerrel elérnünk, ami nem mondható alacsonynak. De ezt a képkockák gyorsaságán is megfigyelhetjük. Természetesen ExtremeHD beállítások mellett mértünk.

ughv4

A kicsit kiöregedett Heaven 4.0-át is lefuttattuk (a szokás hatalma), ahol szintén látható, hogy hatalmas előnye van a 290-nek a többi kártyához képest. A teszt Extrém módban és FullHD felbontásban futott. A kártya itt 1307 pontot ért el.

bf4

A Battlefiled 4 azon játékok közé tartozik, ami mantle támogatással ugyan rendelkezik, de nehézkes a mérése, ugyanis még nincs olyan program, amivel a mantle mód képkockáinak számát mérni tudnánk... Legközelebbi tesztünkben ígérem, megpróbáljuk manuálisan mérni, ugyanis újra a köreinkbe került egy A10-7850K APU.

bioshock

A játékok között az első játék, amin működött a crossfire, az a Bioshock Infinite volt. Itt sz átlag FPS ugyan csak 30%-al nőtt, de a maximális FPS szám tekintetében 72%-os javulást figyelhetünk meg.

crysis3

f12013

Az F1 2013 nem először okozott meglepetést,  ugyanis némelyik grafikus kártyán nem az elvárt teljesítményt hozza. Ez csak azt bizonyítja, hogy a Codemasters az optimalizálás szóról még nem igazán hallott. Érdekes hogy az AMD Gaming Evolved programjába tartozik a játék, mégis AMD kártyáknál nem hozza az elvárt szintet.

ac4bf

Az AC4 Black Flag is igen érdekes játék, ahol kísértetiesen hat az a felirat, hogy a Vertical Sync ki van kapcsolva, még sem megy a maximális FPS szám 63 fölé. Ha nem a VSync, akkor mi korlátozhatja a dolgot? Minden esetre, ebben a játékban is érdekes eredményeket sikerült csak elérni, az F1 2013-hoz hasonlóan.

tombraider

A Tomb Raider is szeretett minket, ugyanis itt is képesek voltunk CrossFire X módban mérni. Itt 74%os javulást figyelhettünk meg a CrossFire X javára. A StressFx látható, hogy igencsak GCN-re lett optimalizálva, ugyanis a GTX 760 az eddigi elért eredményeihez képest gyengébben teljesített.

thief4

Na és végre elérkeztünk a Thief 4-hez, ahol már volt beépített Benchmark, így tudtunk Mantle eredményeket is mérni. Aki nem tudná, a Mantle egy low-level API, ami közelebbi elérést ad a fejlesztőknek a hardverekhez, így jobban ki tudják használni a bennük rejlő képességet. Egyenlőre csak az AMD kártyáin tudjuk használni az API-t, de nincs kizárva, hogy később az AMD kiadja a forráskódot, és az Nvidia kártyáin is viszont találkozhatunk a technikával. Itt mindössze 16% növekedést, vagyis 10 FPS javulást figyelhetünk meg.

starswarm

Az AMD kártyái a Star Swarm esetében is csak azt a 10 FPS különbséget tudták felmutatni, de én úgy vagyok, hogy  ha megvan a stabil 40 képkocka, onnantól kezdve engem már semmi sem érdekel. Nagyon kevés játéknál igénylem a 60 képkockát...

Összegzés

Az MSI R9 290-es kártyája rendkívül jó teljesítménnyel rendelkezik, és ha azt is hozzávesszük, hogy a referencia kártyán akár 290x-et is tudunk belőle varázsolni, minden kétséget kizáróan az egyik legjobb ár/érték arányú VGA-nak tudjuk a kártyát nyilvánítani. Ehhez remek CrossFire X teljesítmény is társul, így ha két ilyen kártyával rendelkezünk Crossfire X módban, nem kell aggódnunk amiatt, hogy VGA-t váltsunk az elkövetkezendő 5 évben...  Az MSI kártyáján ugyan nincs bios kapcsoló, de a Twin Frozr IV hűtés, illetve a hibrid bios valamennyire kárpótolni tudja az embereket, főleg hogy a Twin Frozr-nek hála remek tuningpotenciállal rendelkezik a kártya. Ezt sajnos nem bírtuk megnézni, ugyanis a tápegység már nem bírta volna ki, a terhelést. Mindenesetre egy Ajánlott plecsni nélkül nem búcsúzhat tőlünk az MSI VGA-ja.

ajanlott_new

A tesztkártyát ezúton is köszönjük az MSI hazai képviseletének!

msi-brand-logo-and-slogan-vert

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: