teszt-msi-z97-es-gaming-alaplapok-jartak-nalunk/2014/07/30

[Teszt] MSI Z97-es Gaming alaplapok jártak nálunk

2014. július 30. Herczeg Balázs Alaplap

A Z97-es széria bemutatása óta több gyártótól is kaptunk alaplapot, így nem csak Asrock, hanem MSI, Asus és Gigabyte alaplapok is jártak nálunk ezen időszak alatt. Az utóbbi kettőről kicsit később olvashattok teszteket. Az MSI magyarországi képviselete rögtön 3 Gaming alaplapot küldött a számunkra,  annak érdekében, hogy megvizsgáljuk, milyen lehetőségekkel kecsegteti a vásárlókat a megvásárlásra. A 3 alaplap különböző méretben is érkezett, ugyanis egy ATX-es modell, egy Micro ATX-es modell és egy ITX-es modell érkezett szerkesztőségünkbe. Kezdésnek a legnagyobb méretű alaplappal, az MSI Z97 Gaming 5-el kezdeném.

WP_20140628_09_32_52_Pro20140628161538

MSI Z97 Gaming 5

Sok alaplap helyezkedik el az átlagos kategóriába, és sajnos az MSI Z97 Gaming 5 alaplapja is inkább ezt a kategóriát képviseli. Ugyan rendelkezik pár extrával, melyeket később kifejtek, de azokon kívül semmi egyébbel nem rendelkezik, tehát ha az alaplap külsejét megváltoztatnánk, és attól a pár kis extrától megfosztanánk, nem kapnánk mást, mint egy egyszerű alaplapot. Bevallom, hogy a tesztelt alaplapok közül számomra ez tetszett a legkevésbé.

Amint a névből is lehet látni, a Z97 Gaming 5 alaplap a Haswell Refresh processzorokhoz készült, de visszafele is kompatibilis a régi Haswell processzorokkal. Hogy ezt igazoljuk, mi egy előző generációs Haswellel, egy Core i5 4670K-val próbáltunk ki. A tokozása ebből adódóan LGA 1150-es, így processzorok egész széles választékát képes fogadni, többek között az új Pentium processzort is, amiről érdemes tudni, hogy kisebb túlhajtással az Intel Core i3-as processzorcsaládját nem kis mértékben képes megalázni. Alaplapunk négy DDR3-as memóriafoglalattal rendelkezik, melyek akár a 3300 Mhz-en pörgő túlhajtott memóriákat is támogatják. Ebből gondolom érthető, hogy ha valaki tuning alaplapot szeretne, az nyugodtan választhat MSI Gaming szériás alaplapot is. Ezek természetesen rendelkeznek XMP profil támogatásokkal is a tuning érdekében, sőt a gyártó egy Memory-Try-It funkciót is elhelyezett az alaplapon a minél könnyebb túlhajtás érdekében.

IMG_3286

SATA csatlakozók tekintetében 6 darab SATA 6Gb/s vagyis SATA III-as csatlakozók állnak rendelkezésünkre, amelyekhez egy M2-es csatlakozó is társul. Ezt egy átalakító segítségével SATA Express-é is tudjuk alakítani, amivel akár 10Gb/s-os sebességet is el tudunk érni. Itt külön megemlíteném, hogy az MSI UEFI Bios-a támogatja a 3 Tb-s vagy annál nagyobb méretű merevlemezek kezelését is. USB szempontjából 2 USB 2.0-ás előlapi csatlakozót találunk az alaplapon, amelyek segítségével plusz USB bemenetekhez juthatunk, de nem csak USB 2.0, hanem 3.0-ás előlapi USB bemenetek csatlakozását is meg tudjuk oldani. Természetesen ezekhez társul hozzá a hátlapon található USB bemenetek száma. A Chipset hűtőjét a korábbi szériához hasonlóan egy Gaming Dragon embléma védi, csak ezúttal egy pajzs felületén láthatjuk viszont kedvenc sárkányunkat, míg az SFC-k mellett megbújó hűtés már nem sárkány alakzatot, hanem sárkány karom alakzatot vesz fel. Személy szerint kicsit érdekesnek tartom a koncepciót, de idővel hozzá lehet szokni. A karmok oldalán egyébként a sárkány emblémát is felfedezhetjük. És ha már az SFC-k szóba kerültek, megemlíteném, hogy a korábbi Gaming szériához hasonlóan Military Class 4-es komponensek építik fel az alaplapot, így stabilitásra nem lehet panaszunk. Ventilátorok tekintetében 2 processzor ventilátort és 3 egyszerű ventilátort tudunk az alaplaphoz csatlakoztatni, így egész jó hűtést tudunk biztosítani képünk számára. A processzorhoz nem mellesleg egy 8 pines tápcsatlakozóra lesz szükségünk, így megerősítést nyert az a tény, hogy ez az alaplap tényleg jó tuningra.

IMG_3284

És ha már egy Gaming alaplapról beszélnünk ideje megvitatni azt, hogy mit is kínál a számunkra Gaming szempontjából az alaplap. Rögtön 3 darab 3. generációs PCI-E X16 csatlakozó található az alaplapon, amellyel akár hármas illetve kettes Crossfire vagy SLI rendszereket is képesek vagyunk kialakítani. Ide jön pluszba a Realtek ALC 1150-es integrált hangkártyája, ami önmagában ugyan nem nagy szám, de az MSI és a Creative mérnökeinek hála Sound Blaster Cinema 2-es technológia is helyet kapott az alaplapon a gamerek nagy örömére. Személy szerint én a THX TruStudio-t jobban szeretem, ugyanis ott a mélynyomó basszusát is meg lehet növelni, így ezen a téres a Sound Blaster Cinema 2 számomra egy hatalmas visszalépés, de egyéni ízlés kérdése a dolog. Egyébként az alaplapon egy Audio Switch is helyet kapott, illetve egy úgynevezett Audio Boost 2-es technológia is, mely szintén növeli a füleink számára az élményt. Ehhez extraként pedig a jó öreg Qualcomm Killer E2205-ös chipje társul a tökéletes internetezés és alacsony ping érdekében.

IMG_3281

Az I/O panelen szintén sok dolog kapott helyet, így kapunk egy PS/2-es bemenetet (használ még ilyet valaki?) 4 USB 2.0-ás bemenetet és szintén 4 USB 3.0-ás bemenetet is. Ezekhez társul az integrált VGA-hoz kellő DVI, D-Sub, HDMI kombó. Bár én személy szerint furcsának tartom azt, aki képes gaming alaplapot venni, majd integrált VGA-val játszik. De azért elmondhatjuk hogy ilyen is van. Ezekhez társul a Killer Ethernet csatlakozó, illetve az aranyozott Jack csatlakozók, melyek gumbi borítást is kaptak. Ezekkel akár a 600 Ohm-os fejhallgatókat is képesek vagyunk meghajtani, a beépített műveleti erősítőknek és a magas minőségű kondenzátoroknak köszönhetően. A zajjal szemben is találhatunk védelmet, melyet egy vörösen izzó csík jelez nekünk. Az alaplaphoz extraként egy szivacsos hátlapi panelt, 1 telepítési útmutatót és egy kézikönyvet, illetve gépházra sárkányos matricát, SATA kábeleket és erre illő matricát, egy érdekes alaplapi és tápcsatlakozó átalakítót, drivereket tartalmazó DVD-t, ajtóra rakható Ne zavarj papírt, illetve SLI hidat is kapunk. Van ám itt melléklet. Számomra az alaplap gyengeponta mindössze az, hogy hiányzanak róla a dedikált indító és OC gombok. Egy Ledes hibajelzőt is kapott az alaplap, ami ha minden klappol, a processzorunk hőmérsékletét jelzi. Extraként ide társul még az MSI gaming app, illetve a 6 hónapig tartó ingyenes Xslpit használat is. A biosról és a teljesítményről kicsit később írok. Jöjjön a Z97M Gaming.

MSI Z97M Gaming

A három alaplap közül ez volt az egyik, ami igazán elnyerte tetszésemet azon egyszerű oknál fogva, hogy ezen vannak dedikált gombok. (Igen, engem ilyen kis csekélységekkel meg lehet nyerni). A szabványát és a dedikált gombos extrákat leszámítva pedig a legtöbb dologban megegyezik a Gaming 5-el. Kevés helyen van eltérés, de azért is is részletezném az alaplapot. Hasonlóan a Gaming 5-hoz itt is LGA 1150-es tokozást kapunk, melynek a tokozását a régen alaplapgyártással is foglalkozó, szintén Tajvani székhelyű Foxconn készítette el (nem mellesleg Magyarországon is található egy gyáruk Komáromban)  de nem csak az alaplapok terén ismeretes a munkájuk, ugyanis az Apple iPhone-jaihoz, iPad-jaihoz, az Xbox One-hoz, a PlayStation 4-hez és a Blackberry-hez is van némi köze (persze gyártás tekintetében). Tokozásból már sejthető hogy Haswell-R, Haswell és Broadwell kompatibilis alaplapról van szó. (Skylake architektúra csak 2015-re várható.) Memóriafoglalatból szintén 4 slotot kapott, melyekbe legfeljebb 32 gigabyte-nyi 3300 MHz-s memóriamodulokat helyezhetünk el. A Bios itt szintén támogatja a Memory-Try-It opciót, mely a kezdő tuningosok számára hatalmas segítség. Az XMP profilok is támogatottak természetesen.

IMG_3455

Az alaplap felületén szintén találhatunk 6 darab SATA III-as csatlakozót, melyekhez szintén társul egy M.2-es port is. Ezekhez ugye társulnak az alaplap felületén található előlapi USB csatlakozók, melyekből a szokásostól nem eltérően 2 USB 2.0-ás ée egy USB 3.0-ás csatlakozót találhatunk. Az alaplap kisebb mértékben hajaz a Gaming 9-re, ami a már korábban említett dedikált gomboknak köszönhető. A hardverguruk hálásak lehetnek az MSI-nek, ugyanis ennek köszönhetően nem kell feltétlenül beszerelnünk az alaplapot a gépházba, vagy ha be is szereljük, a gépház indítópaneljét nem feltétlenül kell az alaplaphoz csatlakoztatnunk. Az alaplap szintén Military Class 4-es komponensekből épül fel, Chipset és a rendes hűtőbordák pedig teljesen megegyeznek a Gaming 5-ön látottakkal. A Debug panel, vagyis a LEDes visszajelző panel jelen esetünkben a tápcsatlakozónál kapott helyet, amit meg kell, hogy jegyezzek, sokkal logikusabb döntés volt, mint az alaplap aljára elhelyezni.

IMG_3459

Méretéből adódóan sajnos egyel kevesebb ventilátor csatlakozását teszi lehetővé az alaplap, de én amondó vagyok, hogy a dedikált gombok elhelyezése miatt megérte ezt az áldozatot meghozni a mérnököknek. A kisebb méretből adódóan azonban nem csak egy ventilátor csatlakozóról kell lemondanunk, hanem néhány PCI-e foglalatról is, ezt értem az x16-os szabványra és az x1-esre is. Emiatt csak egyszerű Crossfire és SLI rendszereket tudunk kiépíteni két VGA-val, de még így is kiváló teljesítményt tudunk elérni velük. Hangzás tekintetében ugyan azon technikával lett felszerelve, mint a Gaming 5, tehát Realtec ALC 1150-es audio processzor az előző oldalon felsorolt extrákkal.

IMG_3451

Az I/O panelen kisebb változás történt, ugyanis a Gaming 5-el ellentétben itt nem találunk az alaplapon DVI-t és D-sub-ot, cserébe egy HDMI és egy Display-Port húzódik meg az alaplap hátulján. Hangzás tekintetében megkapjuk ugyan azon jack csatlakozókat, és ugyan úgy találunk a hátlapon egy SPDIF csatlakozót is, de extraként ide társul egy CMOS reset gomb is, tehát ha tönkretennénk a Bios-t véletlenségből, egy egyszerű gombnyomással mindent újrakezdhetünk. Eltérés még az is, hogy itt nem 2x2 USB 2,0 és USB 3.0 csatlakozó van, hanem 1x2 USB 2.0 és 3x2 USB 3.0 csatlakozó található a lapon, ráadásként még 2 eSATA csatlakozó is található a hátlapon. Csábítóbb, mint a Gaming 5, nem igaz? Természetesen a PS/2-es port és a Killer Lan ugyan azon chippel  ugyanúgy megtalálható az alaplapon. Az alaplaphoz mellékelt eszközök terén sincs semmilyen eltérés.

MSI Z97I Gaming AC

Ez az alaplap szintén más kivitelben érkezik. Hogy kövessük a sorrendet méretarányosan, a legnagyobbtól most jutottunk el a legkisebb alaplapig, ami ez esetben már nem ATX, hanem ITX méretben érkezik. Mini PC építők figyelmébe nagyon ajánlom ezt az alaplapot, főképp a hozzá megfelelő ITX-es videókártyával, ami ízléstől függően lehet R9 270X Mini, vagy GTX 760 Mini. (én az utóbbival próbáltam ki, és nagyon aranyos rendszereket lehet így összerakni) A kicsi méretnek viszont van sötét oldala is, ugyanis jóval kevesebb lehetőséggel rendelkezik az alaplap, mint a nagyobb méretben érkező társai. Viszont van előnye is, de erről később.

IMG_3453

Kezdjük azzal, hogy M.2-es port nem kapott helyet az alaplapon, ráadásul SATA III-as portokból is csak négyet találunk az alaplapon. Bár általában ennyinek bőven elégnek kell lennie, egy átlagos felhasználónak. Az USB-s lehetőségeink is egy kicsit visszaestek, legalábbis ami az előlapot illeti, mindenképp, hiszen csak egy USB 2.0-ás és egy UB 3.0-ás előlapi csatlakozót csatlakoztathatunk az alaplapba. Azért itt is megemlítem, hogy LGA 1150-es foglalat található az alaplapon, viszont memória foglalatokból már nem négyet, hanem csak kettőt találunk az alaplapon. Így sajnos kevesebb memóriát tudunk a gépünkbe rakni. Kárpótlásképpen itt is 3300 MHz-s memóriákat telepíthetünk. Sajnos a Debug Panelnek sem és a dedikált gomboknak sem jutott elég hely az alaplap felületén. Kisebb mértékben a hűtőbordák is változáson mentek keresztül, ugyanis a processzor foglalata körül már csak egy hűtőbordát találunk, és a chipset hűtőbordájának mérete is jelentős csökkenésen esett át. Ugyanez elmondható az audio processzorra is, sőt, már a világítós PCB is hiányzik az alaplapról. Ettől függetlenül az integrált műveleti erősítő, és a többi extra ugyan úgy helyet kapott az alaplapon, mindössze a dizájn lett egy kicsit rosszabb. Ventilátorból is csak kettőt tudunk csatlakoztatni, de ez pont elég egy jobb hűtőnek, esetleg kisebb vízhűtésnek.  PCI-e csatlakozás tekintetében is hatalmas csonkításon esett át az alaplap, ugyanis mindössze egy PCI-e X16-os csatlakozási lehetőség található az alaplapon. Ennyit a hátrányokról, ugyanis az I/O panel az összes alaplap közül ezen a legjobb.

IMG_3461 IMG_3463

A panelen ugyan megint visszatért a 2x2 USB 2.0-ás és a 2x2 USB 3.0-ás bemenet, viszont érdekes extrák kaptak helyet itt. A killer ethernet csatlakozó mellett egy Intel által gyártott WiFi/Bluetooth 4.0 AC adaptert találhatunk, melyhez a gyártó természetesen két antennát is csatolt. Tökéletes lehet azok számára, akik nem szeretik a kábelek okozta korlátozást, így a vezetéknélküliségben érzik a szabadságot. Az Aduio jack csatlakozók itt elől kaptak helyett, rögtön mellettük pedig két eSATA csatlakozó található. AZ SPDIF csatlakozó itt is helyet kapott, amely alatt egy display port és egy HDMI kapott helyet, de ezekhez még egy extra HDMI is társul. Az okot nem tudom, de örüljünk neki. A PS/2-es port ugyan úgy helet kapott, ráadásként a CMOS reset gomb  is helyet kapott. Kis helyen is mennyi minden elfér. Mellékletként természetesen ugyan azon extrákat kapjuk itt is, mint az előbbi két alaplapnál is.

IMG_3452

[youtube]

[/youtube]

BIOS

A bios a Z87-es szériához hasonlóan nem változott, tehát a megszokott Click Bios 4 tér vissza, ami elrendezés tekintetében nekem az egyik kedvenc Bios-om is. A legjobb a Bios-ban az, hogy az egérnek nincsen semmilyen késése, vagy akadozás a mozgásában, ellentétben más gyártók (khm gigabyte...) alaplapjaikkal szemben. A Memory-Try-It ahogy már említettem, megkönnyíti a tuningosok életét előre beállított memória órajel értékekkel, míg az alapl zuning is kisebb extrákkal lett ellátva, ugyanis lett egy általános felhasználóknak készült tuning opció, illetve egy hozzáértőknek készült mód is. Értelemszerűen az utóbbiban több opciót találunk. A hardvereket a biosból természetesen tudjuk monitorozni is, így a megnézhetjük, hogy ventilátorjaink milyen fordulatszámon pörögnek, hány fokos az alaplap illetve a processzor, illetve egyéb nyalánkságokat  is. A bios rengeteg lehetőséggel kecsegtet, és könnyen kezelhető, pont amilyennek egy jó biosnak lennie kell. Természetesen mindhárom alaplapon ugyan úgy néz ki a bios.

MSI_SnapShot_01 MSI_SnapShot_00 MSI_SnapShot

SATA sebesség

 Egy alaplapot is sokféleképpen lehet tesztelni, ugyanis lehet eltérő teljesítmény akkor, ha a processzor és a vga megegyezik, de az alaplap más, de ezek az eltérések általában minimálisak, ráadásként nem feltétlenül tükrözik a valóságot, ugyanis ki hallott már olyanról, hogy egy program képes minden egyes esetben ugyan annyi FPS-el futni? Na ugye. Épp ezért mi a SATA vezérlők sebességét vetettük össze más gyártók alaplapjainak SATA sebességével. Az MSI ezen a téren a Gigabyte és az ASUS között helyezkedik el, de az utóbbi két gyártó alaplapjainak SATA sebességét csak későbbi tesztekben tüntetném fel. Az MSI alaplapjai a következőképpen teljesítettek:

 as-ssd-bench KF2510SCF03 120G 2014.07.06. 19-47-29  as-ssd-bench KF2510SCF03 120G 2014.07.17. 10-49-35msiz97m  as-ssd-bench KF2510SCF03 120G 2014.07.17. 13-01-57z97i
Z97 Gaming 5 Z97M Gaming Z97I Gaming AC

Látható hogy nincs sok eltérés, és az eltérés is csak abból adódik, hogy egy SSD sem képes mindig ugyan olyan sebességben futni. A 4k-s teljesítmény meglepően jó volt ezen alaplapokon, de az ASUS alaplapjainak SATA sebességével képtelen volt felvenni a versenyt.

IMG_3448

Konklúzió

A három alaplap egytől egyig elnyerte tetszésemet, de ha rangsorolnom kéne őket, akkor legjobb vételnek a Z97M Gaming számít, ezt szorosan követi a Z97I Gaming AC, és valahol lemaradva kullog a Z97 Gaming 5. Az alaplapok méreteivel arányosan a tudásnak is ilyen arányban kéne változnia, de mivel ATX lapokból több is van, és azokból sem a csúcsmodell járt nálunk, kevesebbel kell beérni. Viszont árkategóriában a Z97M és a Gaming 5 majdnem teljesen azonos szinten van (40-41 000 forint), így a több extrának köszönhetően ebben a szegmensben a győztes mindenképp a Micro-ATX-es modell. Az ITX-es változat valamivel másabb árkategóriában mozog, ugyanis 47 000 forintért vesztegetik, de ha az extra WiFi-t és a kompakt méretet figyelembe vesszük, érthető a magasabb ár. Az alaplapok közül a Z97M Gaming és a Z97I Gaming AC mindenképp ajánlott vételnek minősül, míg az árához képest valamivel kevesebb extrát nyújtó Gaming 5 tetszett díjjal búcsúzik tőlünk.

 tetszett  ajanlott  ajanlott
Z97 Gaming 5 Z97M Gaming Z97I Gaming AC

A tesztben szereplő alaplapokat ezúton is köszönjük az MSI magyarországi képviseletének!

msi-corporate_identity-logo-blue-rgb

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: