teszt-sandisk-extreme-ii-240-gb-ssd-jart-nalunk/2014/04/28

[TESZT] SANDISK EXTREME II 240 GB SSD járt nálunk

2014. április 28. Kocsis Bence

A SanDisk már hosszú évek óta jelen van az adattárolási piacon. Ez a márkanév hallatán a legtöbb felhasználónak a memóriakártyák és a pendrive-ok jutnak eszébe. SSD meghajtók gyártásával csak az utóbbi 1-2 évben kezdtek foglalkozni, így több SATA illetve PCI csatlakozóval szerelt modellt is forgalomba hoztak. Ezek között találjuk a SanDisk Extreme SSD-t, melynek most a következő generációs modellje, az Extreme II  járt nálunk.

Az Extreme II csomagolása dobozos kivitel, melyben megtaláljuk magát az SSD-t, a dokumentációt és egy hátlapot, mely annak köszönhető, hogy az SSD mindössze 7 mm vastag, így a legmodernebb noteszgépekkel is kompatibilis, de a hátlap segítségével  9 mm-es (normál vastagságú) merevlemezt varázsolhatunk belőle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az Extreme II 120GB-os,240 GB-os és 480 GB-os kapacitással rendelkezik, melyek közül nálunk a 240 GB-os modell vendégeskedett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A SanDisk Ultra Plus SSD-hez hasonlóan az Extreme II saját készítésű R1311 jelzésű firmware-ét tartalmazza, melyhez a SanDisk 19nm ex2 ABL MLC NAND párosul. Vezérlő téren ebben az esetben Marvell 88SS9187 vezérlő kerül használatra, ami a Plextor és a Crucial SSD-kben is helyet kapott. De van itt egy teljesen egyedi plusz: A SanDisk Extreme II SSD esetében a gyártó az  NCache technológiát alkalmazza, mely nagy mértékben javítja a véletlenszerű (4K) írási teljesítményt. A gyártó rájött arra hogy az ilyen irányú sebességet a háromszintű megoldással (DDR3 DRAM, NCache, MLC) nagy mértékben meg lehet növelni.  Ez a technológia, melyet a gyártó lépcsőzetes gyorsítótár elnevezéssel illet, ami nem csak a DDR RAM-ot használja ki, mint a piacon (nem Sandforce meghajtók) SSD-k többsége.Ennek a ténynek azért van nagy jelentősége, mert az operációs rendszer működése során a leggyakoribb  - kb 70% - a 4KB transzfer.

A SanDisk Extreme II rendelkezik NCQ támogatással, mely egy olyan parancssor, amelyben a parancsok dinamikusan rendeződnek attól függően, hogy mennyi várakozásra és végrehajtásra van szükség az adott írási és olvasási folyamat során. A TRIM támogatás mellett a  Garbage Collection folyamatosan szabadítja fel a blokkokat, az egyszer használt adatoktól, ami a teljesítmény javítását szolgálja, az SSD az olvasási/írási sebesség maximumát produkálhassa. A S.M.A.R.T. megakadályozza az adatvesztést annak köszönhetően, hogy az SSD valós időben ellenőrzés alatt áll.

info

A fenti képen látható a CrystalDiskInfo alkalmazás, ahol látható a meghajtó állapota, hómérséklete, a támogatott technológiák és egyéb, a használat során rögzített adatok, mint az üzemidő és bekapcsolások száma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA SATA III (6Gbit/s) csatlakozó

A gyártó az Extreme II-nél 2 millió hibamentes órával kalkulál, amit 5 év garanciával támaszt alá.

Tesztkonfiguráció, tesztkörnyezet:

  • Alaplap: MSI Z77A-GD65
  • Processzor: Intel Core I5-3570K
  • Memória: 4 x 4 GB Patriot Black Mamba Gaming Series DDR3 1600 Mhz
  • Tápegység: SilverStone Strider Gild 550W
  • Operációs rendszer: Windows 7 64 bit

A teszteket CrystalDiskMark 3.0.2 alkalmazással és ATTO Disk Benchmark alkalmazással végeztük, ahol jól elkülöníthetőek az SSD-k által produkált olvasási és írási sebességek a különböző fájlméretek függvényében.

Teszteredmények:

Első körben nézzük meg a CrystalDiskMark alkalmazást ahol a program a folyamatos (szekvenciális), az 512KB, a 4K és a 4K QD32 olvasási és írási sebességeket néztünk:

crystal_disc_mark

 Először az olvasási sebességeket néztük. A 240 GB-os SanDisk Extreme II-t SSD-t három darab 120 GB-os modellel, a Kingston V300, a Kingfast F3 Plus és a Kingfast E-Drive PRO meghajtókkal hasonlítottuk össze. Folyamatos olvasás terén az Extreme II bizonyult a leghatékonyabbank, míg az 512K-s olvasásánál alul maradt a 120 GB-os versenytársakkal szemben. A lemaradás itt azonban véget is ért, hisz a 4K és a 4K QD32-ben is odapörkölt a többieknek.

  read_SSD  

Ha már olvastunk, írjunk is... Írás terén kicsit vegyesek voltak az eredmények, a Kingston V300 120 GB-os változata és a SanDisk 240GB-os Extreme II merevlemeze fej-fej mellett haladt, hol az egyik, hol a másik utasította a többieket maga mögé, azonban a 4K írásban itt is a SanDisk Extreme II bizonyult a leggyorsabbnak.

write_SSD  

A CrystalDiskMark mellett az ATTO Disk Benchmark programot is ráeresztettük az Extreme II-re, mely jól szemlélteti, hogy az SSD a 0,5K és 8192 (8MB) méretű intervallumban milyen olvasási és írási sebességeket produkál. Jól látható, ha a fájlok mérete meghaladja a 32 KB-ot, akkor az Extreme II már 500 MB/s felett olvas és ír egyaránt, miközben az olvasási sebesség esetenként megközelíti az 560 MB/s-os értéket.

atto_Sandisk Összegzés:

A SanDisk Extreme II egy teljesítmény orientált SSD, melynek egyik kulcsa a nCache. Emellett az SSD a több alkalmazott technológiának köszönhetően stabilan hozza a magas teljesítményt. A SanDisk Extreme 120 GB-os változata 30.900 forintos áron, míg a 240 GB-os tárkapacitású modell 53.900 forintos áron érhető el az Extreme Digital kínálatában.

ajanlott_new

extreme

Írta: Kocsis Bence