teszteltuk-plantronics-backbeat-go/2013/07/26

Teszteltük - Plantronics BackBeat Go

2013. július 26. Teszt Clarence

A német Plantronics nem tartozik a legismertebb gyártók közé Magyarországon, mégis érdemes róluk szót ejteni, mivel termékeik mellett nem lehet csendben elsiklani. Korábban már teszteltük a Gamecom 790 mikrofonos fejhallgatójukat, mely tökéletes bevált és az árát nézve, létjogosultsága is lenne a magyar piacon.

Szóval a BackBeat Go még tavasszal érkezett a szerkesztőségbe és azóta tesztelés alatt van. Amit érdemes tudni róla, hogy egy vezeték nélküli Bluetooth headsetről beszélünk, mely arra törekszik, hogy megkönnyítse viselője életét.

Lássunk pár hivatalos adatot a gyártó oldaláról és utána következhet a véleményem a termékről:

-          Rendkívül könnyű, kis méretű

-          Kompakt, kényelmes és jól illeszkedik a fülhöz

-          Akár 4,5 órát is kibír

-          3 féle méretű füldugó

-          Bluetooth 2.1 kompatibilitás

-          Könnyű kezelhetőség

-          Cseppálló

-          10 méterig hatásos

[caption id="attachment_31126" align="alignleft" width="300"]Kép 2 A csomagolás nagyon profi módon van megoldva[/caption]

Szóval ezek azok a tulajdonságai, amelyek a gyártó oldalán megtalálhatóak. Ezek alapján teszteltem is.

A mellékelt képeken már eleve látható, hogy nem ez lesz mindenidők legnagyobb fülese, így a rendkívül könnyű és kis méretűre húzhatunk is egy pipát. Ezt ténylegesen elérték.

Az előző gondolatból kiindulva a headset rendkívül kompakt, bárhol elfér, nem foglal sok helyet. Kényelmes a viselete, sosem zavaró, igazándiból néha észre sem veszi az ember, hogy a fülében van. Érdemes kiválasztani tehát a fülünkhöz legjobban illeszkedő füldugót. Szerencsénkre a csomagolásban három is helyet foglal. A gombok is jól kivehetőek és kitapinthatóak, így sosem kell odanéznünk a kezelő részre, hogy mit nyomjunk. A kezelőfelület egyébként a füles jobb oldalánál található, nehéz nem megtalálni és rossz gombot nyomni, mivel a kialakítása egyszerű.

Az aksi ideje nem túl sok, de egy ilyen kis gépezetnél ez még így is rendkívüli és nyugodtan hihetünk a gyártó szavainak, mert a füles tényleg bír 4-4,5 órát. Töltése pedig rendkívül kényelmes és praktikus. USB kábellel működik. Bármihez csatlakoztathatjuk, amely tartalmaz egy USB foglalatot és örülhetünk, mert a töltője egyben USB elosztó is, tehát ugyan elfoglal egy foglalatot, de van is rajta egy, így igazándiból nem kell aggódnia annak sem, aki laptopról tölti és esetleg véges az USB foglalatok száma.

Ha már vezeték nélküli, akkor valahogy mégis kommunikálnia kell a megadott eszközzel. Ezt a kommunikációt hivatott megoldani a beépített Bluetooth. Hát mit is mondhatnék, jó munkát végez, mivel nem tellett pár másodpercembe és már csatlakoztattam is az okostelefonom. A következő fontosabb típusokat ismeri: A2DP 1.2, HSP v1.1, HFP v1.5 AVRCP. Alapvetően nem lesz problémánk a kompatibilitással, mivel a legtöbb telefon felismeri. Persze nem próbáltam Nokia 3210-esen (bár azon még nincs Bluetooth), de a hasonlatot azt hiszem értitek.

[caption id="attachment_31125" align="alignright" width="300"]kép 1 A tartozékok[/caption]

Elvben 10 méterig hatásos a kis fülesünk, de erre sikerült rácáfolni, mert simán el tudunk érni 20-25 métert is, feltéve, ha nem egy föld alatti atombunkerban vagyunk vagy esetleg ólomfalak között. Szóval nyílt terepen könnyen elérhető több is, de egy normál méretű lakásban/házban sem lehet probléma ezzel.

A kis kütyü hangzását tekintve szintén elégedettek lehetünk, mert a hangok nagyon tisztán szólnak, kivehetünk olyan hangokat is, melyekről korábban nem is tudtunk:) Egyedüli probléma a basszus, mely nem erőssége  a fülesnek. Ezen a téren igen középszerűen muzsikál, szóval, ha a dobhártyánkat akarjuk beszakítani, akkor ne ezt a típust válasszuk.

Az már most elmondható, hogy a Bacbeat Go nagyon jól szól, akár zenehallgatásra, akár videózásra használjuk, de ami nekem különösen tetszett, az a zajszűrés, melynek hatására még a buszon, vagy vonaton - vagy akármivel is utazzunk – is tisztán szól, jól érthetjük a másik felet és ő is jól hallhat minket, mivel a mikrofon is szűri a külső zajokat (bár ez ilyen árkategóriában már alapvető)

Szerencsénkre a headset cseppálló is, így aki sportolás közben kívánja használni, az is nyugodt szívvel magával viheti, mert nem kell amiatt aggódnia, hogy tönkremenne. Aki persze ugyanolyan szerencsétlen, mint én, hogy bármi komolyabb mozgás hatására kiesik a füléből az ilyesmi, az ezt a funkciót nem tudja majd kihasználni.

Már közel fél éve nyúzom a kis fülesem, de nem tudtam megunni. Tisztán szól, egyszerűen kezelhető, vezetés közben kimondottan kényelmes.Akár sportolásra is használhatnám, ha oda "szigszalagoznám" a fülemhez. Minden helyzethez kiváló lehet. Egyedüli hátulütője, hogy viszonylag drága, legolcsóbban 20 ezer forintot kell kiadni érte. Fél év használat után én azt mondom, hogy megéri, nem fog csalódást okozni senkinek.

Írta: Teszt Clarence