tesztheroes-legends-conquerors-of-kolhar/2014/09/04

[Teszt]Heroes & Legends:  Conquerors of Kolhar

2014. szeptember 04. Gosztonyi Adorján
A Cuve Games fejlesztésében, a Phoenix Online Publishing kiadásában került tesztgépünkre ez a stratégiai RPG. Bár azt hiszem a stratégiát nyugodtan el is felejthetjük az elejéről.  Ugyan ez még csak a harmadik játéka a fejlesztőcsapatnak, de azért nem elhanyagolhatók, vagyis reméljük, nem lesznek elhanyagolhatók. Az egész francia brancs pedig összesen két főt számlál. Elég kicsi stúdió ugye? Lássuk milyen lett a  Heroes & Legends:  Conquerors of Kolhar. Történet: Története igen egyszerűre sikeredett és az in medias res-től sem mentes valamint egy idő után bele lehet zavarodni rendesen, hogy ki-kivel van.
Heroes&Legends 2014-08-27 23-51-59-51 Heroes&Legends 2014-08-28 13-36-49-92
Három jól képzett alapkarakterünk rögtön egy templom közeléből indul, ahonnan meg kell szerezniük egy régi varázslatos tárgyat. Hogy a történet folytatódjon is valahogy, természetesen megszerzik, aztán ellopják Tőlük és gonosz dolgokra akarják felhasználni, úgyhogy folytatódhat a hajsza a tárgyért. Persze mindenkinek terve van vele és nagyjából semmi sem az, aminek látszik. Barátból ellenség, ellenségből barát lesz. Játékmenet: Alaphelyzetben három karakter áll a rendelkezésünkre, hogy megvívjuk világmegváltó csatáinkat a gonosz erőivel szemben. Yaha a harcos hölgy, Allen a pap és Benedict a varázsló. Később a főszálon haladva csatlakozik hozzánk Tysha, akiről fogalmam sincs, hogy milyen kasztú lehet és Jomon (aki nem ember) és az ellenség orgyilkosa volt. Csupán a céljuk közös és hogy mindegyiknek 10 képessége van, amiből öt kiválasztottat használhatunk harcban. A képességeiket pedig szintlépésekkel érik el. Itt meg kell jegyezni, hogy borzasztó hamar lépnek szintet, ezt a videóban is láthatjátok és pár képességnek nagyon soká tart a cooldown-ja. Hogy hol van a szintlépések határa, arra nem sikerült rájönnöm, mivel a legerősebb karakterem is 142.szintű volt, amikor befejeztem a tesztet.
Heroes&Legends 2014-08-29 11-41-26-38 Heroes&Legends 2014-08-29 11-41-25-61
Heroes&Legends 2014-08-29 11-41-24-94 Heroes&Legends 2014-08-28 00-52-55-59
A harcrendszere tesztalanyunknak a régi jó goblins-t vagy az Agarest-et idézheti, annyi különbséggel talán, hogy karaktereink folyamatosan támadnak, csak a képességek használata függ tőlünk és a szintlépésnél osztott 1 pont sorsa. Mint a képek között látszik, a harctérre az 5 karakterből csupán hármat vihetünk ki. Örültem volna azért, ha mind kint lehet egyszerre, de hát ne legyünk telhetetlenek. A játékban többek között több mint 100 féle szörny található, ami igaz is lehet, bár nem számoltam. Minden harc addig tart, amíg lent középen látható kék csík a végére nem ér, ez előfordulhat, hogy csak 6 csatát jelent, de jelenthet többet is, főleg a főszál esetén. Én a végén már hagytam, hogy a karaktereim tegyék a dolgukat maguktól, túl erősek lettek. Mindegy.  Minden csata végén loot a jutalmunk. Erre majd később kitérek. Maradjunk egy kicsit a harcoknál, ismeri valaki a Madagaszkár Pingvinjei című rajzfilm sorozatot? Az egyik részben elhangzik egy nagyon vicces párbeszéd a Kapitány és Kowalski között: Kapitány: Kowalski, helyzetjelentést! Kowalski: Én csak nyomkodom a gombokat véletlenszerűen, Kapitány. Kapitány: Nekem is szabad? Jobban érezném magam. Na így éreztem magamat a csaták közben, de ez azt hiszem, éppen eléggé látszik a videóban.
Heroes&Legends 2014-08-29 11-41-22-28 Heroes&Legends 2014-08-29 11-41-20-99
Heroes&Legends 2014-08-29 11-42-20-65 Heroes&Legends 2014-08-28 13-37-22-94
Az egész játékon nagyjából 7-8 óra alatt végigverekszi magát az ember. Ami alapesetben nem rossz, csak nem ártana egy következő rész, mert egy kicsit rövidnek éreztem. Van egy dolog, amit nagyon nem értettem: az oké, hogy ha elesik mind a három karakter harc közben, akkor game over, de miért kapok game over feliratot, amikor „elmenekülök”? Pontosabban lootot mentettem, de akkor is… A játékba beépítésre került egy event rendszer, aminek megjelenése attól függ mennyi pontot dobtunk az ide vonatkozó tulajdonságra(?), ha elég magas, akkor minden egyes képernyőváltás után kapunk egyet. Úgy értem, ha kimegyünk a forge-ba, vagy a karaktereinket bámuljuk. Az esetek nagy részében pozitív hatásúak jelennek meg, de akad köztük „most kiraboltak”, „a boszorkány meglátogatott” és hasonlók. Nem tudom, hogy bug e, de simán elérhető ilyenkor „esc” billentyű, hogy kilépjünk és ne történjen velünk semmi negatív. Valamint van olyan, aminél pont a „nem csinálsz semmit” opció is elérhető. Így simán megússzuk a dolgokat. Térjünk át a forge-ra A forge-ban hozhatjuk létre a felszerelésünket. Összesen 22 féle fegyvert, 7 féle pajzsot. Minden karakternél választhatunk 3 féle páncélból, amit harmadik szintig lehet fejleszteni, akár vegyesen is. Persze csak, ha a megfelelő mennyiségű alapanyag a rendelkezésünkre áll Ebben a menüben található az újrahasznosító, amiben tárgyakat szedhetünk alkotóelemeire, természetesen nem annyit adnak vissza, amennyiből készültek. Az inventorynak csúfolt valamiben pedig maximum öt tárgy lehet, az ötödik nyílásban már elszublimálnak a csata végén. De nem kell aggódni, így is hamar meg lehet szerezni a játék legtutibb felszereléseit.
Heroes&Legends 2014-08-29 12-01-43-71 Heroes&Legends 2014-08-28 13-46-03-03
Heroes&Legends 2014-08-28 13-24-19-11 Heroes&Legends 2014-08-28 13-02-53-33
Tradelhetünk is nyersanyagot, ha az előtte lévőből elegendő áll rendelkezésre, ugyanis 10 fa ér 1 követ. 10 kő 1 acélt és így tovább. Sajnáltam, hogy máshogy nem lehet nyersanyaghoz jutni… Illetve lehet. Az eventek között van néhány, de szinte mindnek valamilyen végleges negatív hatása van. Például ha szükségünk van 1 lila kavicsra, akkor a kis vigyorgó tündér(?) megoldja, -10 hp-ért és fejleszthetjük újra a karakter ezen tulajdonságát. Haladjunk a lootra. Lootot minden csata után kapunk, méghozzá egy valamilyen tárgyat. Ez lehet felszerelés, szintlépőtekercs, vagy bármilyen poti a három közül. Ez utóbbiak közül bármelyiket rádobhatjuk elesett csapattársunkra, hogy újra felálljon és küzdjön. Apropó, Yaha-t érdemes lecserélni egy idő után, túl gyorsan hal, még magas szinten is. Feljebb meg már kifejtettem véleményemet az inventoryról. A térképen található a forge mellett egy Character menü, ebben állíthatjuk össze harci osztagunkat és állíthatjuk be a használni kívánt képességeket. Illetve itt kaphatunk részletesebb információt a karakterekről. Aminek semmi értelmét nem láttam, az a minden indításnál megjelenő billentyűzet kiosztás. Nálam egyetlen egy fránya billentyű nem működött… pl. szóközön az ugrás, wsad irányításra, egérgombok (fire 1-2-3). Semmi. Nem tudtam mire vélni.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Bts4VZEfYxg&feature=youtu.be[/youtube]

Grafika: Ebben a dologban nagyon ott van a szeren a játék, Fred nagyon szép munkát végzett mind a karakterekkel, mind a szörnyekkel, környezettel. Láthatjátok a képeken is, hogy igazán igényes munka, még mondhatnánk akár elég részletesnek is. Már csak ezért megérdemelné a kiosztott pontokat. Hangok: Itt már nagy a fejetlenség, az az igazság, hogy a dallamvilág nagy része inkább az idegesítőek közé tartozott, mint „hű bazz, ez király”-ba. A megalkotott zenék egy része nagyon nem illett a játékhoz. A vágások pedig csupán a harc közben voltak rendben, de még az itt lévő zenéken is bőven van mit csiszolni. Semmi heroikust vagy felemelőt nem találtam bennük. Pedig ugye csapatunk egy rakás hősből áll, vagy mi. Gépigény:  Minimális rendszerkövetelmény:
  • OS: Windows XP
  • Processzor: AMD Phenom 9750 vagy Pentium D 800+
  • Videokártya: 512 MB
  • Szabad lemezterület: 300 MB
 Optimális rendszerkövetelmény:
  • OS: Windows XP vagy újabb
  • Processzor: Intel Core 2 Duo vagy AMD Athlon 64 X2 5600+
  • Videókártya:  1 GB
  • Szabad lemezterület: 300 MB
 Pozitívum:
  • Szép környezet
  • Gyors fejlődés
  • Rajzolt grafika
 Negatívum:
  • Zeneihatás
 

Írta: Gosztonyi Adorján