tesztime-a-masik-teufel-csomag-tartalma/2014/05/15

[Teszt]Íme, a másik Teufel csomag tartalma

2014. május 15. Gosztonyi Adorján

A Pc-s hangszórók mellé más is érkezett a Teufel-től, méghozzá egy jó kis outsider fejhallgató. Biztos észrevettétek, hogy ezekből a dolgokból is igyekszünk egyre többet és többet bemutatni Nektek. Mai teszt alanyunk az Aureol Real nevet viseli. Egyszer létezett egy ilyen nevű brit hajó, még 1951 márciusában bocsájtották vízre és 2001-ben selejtezték le. Jó hosszú pályafutása volt annyi szent. Vajon a névvel fémjelzett fejhallgató is ilyen sokáig marad a piacon? Erre a kérdésre kerestük a választ. Megjárattuk utcán, használtuk mobiltelefonnal, laptoppal és megnéztük milyen egy Proton AM3 (NAD) erősítőre kötve.

Teufel Aureol Real:

?????????????????????? ??????????????????????
?????????????????????? ??????????????????????

Piros-fehér dobozban érkezett hozzánk a Teufel ezen terméke, külső csomagolása elegánsnak mondható és akadálymentesen bontható. A dobozon csak egy stilizált kép és néhány felirat árulkodik a bel tartalomról. A doboz különlegessége, hogy nyitható oldalra is (mint a képen is látszik), így rögtön megcsodálhattuk az Aureol-t. Maga a fejhallgató pedig egy karton keretben helyezkedik el, elsőre észrevétlen nyitáspontokkal és 4 gumis „kötéllel” kifeszítve. A „hogy vegyük ki a keretből?” kérdést hamar megoldottuk (nem vagdostunk össze semmit…) Perceken belül előttünk hevert teljes valójában.

?????????????????????? ??????????????????????
?????????????????????? ??????????????????????

Lássuk mit tartalmazott a doboz, a fülesen kívül: egy használati utasítást, egy 3,5 milliméteres jack-jack dugót, ami 1,3 méter hosszú, egy 6,3 milliméteres jack-et, ami 3 méter hosszú, valamint egy igen finom fekete anyagból készült szütyőt piros Teufel felirattal, a fejhallgatónak. A 6,3 milliméteres jack kábelnek nagyon örültem, végre valami, amit a jó öreg Proton erősítőmhöz is csatlakoztathatok (Nem is hagytam ki a lehetőséget). Térjünk is át a dizájnra, ahogy Bazskó mondaná, hiszen az az egyik fontos kitételünk.

Dizájn:

Formáját tekintve hagyományos kialakítású, az uralkodó színe a fekete, csupán néhány helyen töri meg némi piros (a képeken látszik), ettől igazán „dögös” lesz, ugyanakkor nagyon elegáns. A munkafelületek külső borítása rácsos kialakítású, hogy levegő is juthasson a munkatérbe, ezen a területen helyezkedik el fekete, kör alakú panel a Teufel logojával és innen indul ki az állítószerkezet kettős rudazata, ami igen könnyen állítható, szinte azonnal, ahogy feltettük, szinte magától, csak a helyére kell igazítani. A kagylók és a fejvédő szivacsa plüssborítást kapott, ami nagyon kényelmes viseletet biztosít. Már csak maga a fejvédő maradt, ami műanyagból készült és nagy részét elfoglalja a Teufel felirat. Az egész szerkezet csupán 0,18 Kg. Itt még érdemes megjegyezni, hogy az összes vezeték piros bandázsolást kapott és egy fekete pulóveren meglehetősen jól mutat séta közben. Haladjunk tovább a belbecsre, hiszen ez is fontos szempont.

?????????????????????? ??????????????????????
?????????????????????? ??????????????????????

Belbecs:

A hangszórók egyenként 44 milliméteresek, ami önmagában sem kevés, egy-egy neodymium mágnessel. 50 Ohm-os impedanciával rendelkezik, frekvenciatartománya 20Hz-től 22kHz-ig terjed és ezek mellé rendelkezik 102+-4 dB-es érzékenységgel. Az ezekkel létrehozott hangzással pedig azonnal elverte szeretett Saturnomat, pedig az 5.1-es. Egyszerűen markánsabban, erősebben szól. Érezhetően ezt találták ki zenehallgatásra. Ezekkel az adatokkal és hangzással már a „jó” kategória felső határát súrolja, innen már csak pár Hz a pro. Otthoni használatra úgy gondolom nem is kell több, vagy jobb. Leteszteltük zajszűrőjét is, még pedig az utcán sétálva, ugyan a szembe jövő emberekre nem tett valami nagy benyomást egy fejhallgatós srác, mert az szinte minden napos viszont a kifele áramló hang annál inkább. Használat közben a közúti forgalomból csupán a mellettem 70Km/h-val elrobogó kamiont hallottam, azt is alig. A szemem vált a fülemmé, amíg sétáltam. Szóval csak óvatosan az utcai használattal, nagyon jól tömít.

?????????????????????? ??????????????????????
?????????????????????? ??????????????????????

Ahogy azt már megszoktátok, az ilyen termékeknek külön erre szerkesztett zenei listát állítunk össze, hiszen, ha egy-egy dal, hajlítás, effekt, hang nem úgy szól, ahogyan kéne, azonnal feltűnik és kíméletlenül szóvá is tesszük. Winampunkba ugyan úgy belefért Grzegorz Kosinski basszus játéka, Mike Oldfield, Katja Plaster jam-je, vagy legyen elektronikus is, a Prodigy. Azt hiszem minden kategóriát érintettünk. (Nem, se pop, se mulatós, bocsesz…)

AureolLista

Specifikáció:

 

Aureol Real

Méret:

44 mm

Impedancia:

50 Ohm

Érzékenység:

102+-4dB

Frekvencia:

20Hz-22kHz

 .

Köszönjük a Teufel Audio-nak, hogy a rendelkezésünkre bocsátotta a terméket!

.

logo

Írta: Gosztonyi Adorján