tesztsotet-elegancia-thonet-vander-turm/2014/06/16

[Teszt]Sötét elegancia: Thonet & Vander Turm

2014. június 16. Gosztonyi Adorján Hi-Fi

Néhány nappal ezelőtt érkezett szerkesztőségünkbe a Thonet & Vander (Továbbiakban T&V) egy igen jól sikerült szettje. Már pár dolgot tudhattok ezekről a termékekről, hiszen Bazskó már bemutatta Nektek a Ratsel BT-t, olvashattatok egy rövid bemutatót is és nem mellesleg nem csak Minket foglalkoztat az új gyártó megjelenése a piacon. Ezúttal a Hi-End hangszórók felé kalandoztunk el és vendégünk volt néhány napig egy Turm névre keresztelt termékük, aki járt a PlayIT-en találkozhatott is vele, illetve vásárolhatott is belőle. Igyekeztünk kipróbálni minden funkcióját és kihasználni az ittlétét. Na, azért nagy bulit nem csaptunk, de a szomszédokat sem igazán zavarta (legalábbis nem szóltak…), hogy néha sokkal magasabb a zajszint a normálisnál.

?????????????????????? ??????????????????????

T&V Turm:

Egyszerű nagy (és nehéz) barna kartondobozban érkezett a Turm hozzánk, csupán a termék stilizált képét tartalmazta és egy 3 év garanciára figyelmeztető kis hologramos matricát. Mivel a dobozon semmi rendkívüli nem volt, leszámítva, hogy a „I” termékeknek fenntartott dokkoló nem látszott a stilizáltképen, kibontottuk. A belsejében kialakított védelmi eszközök (hungarocell) számát pedig az éppen elégséges kategóriába sorolnám. Miután kivettük dobozából és lefejtettük a fehér zsákot, feltűnt, hogy a terméken sincs dokkoló. Mondjuk nem is hiányzott, mert nincs „I” termékem, viszont van Bluetooth-os telefonom. Később elmagyarázom, miért is fontos ez.

[caption id="attachment_48962" align="aligncenter" width="280"]?????????????????????? Távirányító a kényelmünkért[/caption] [caption id="attachment_48961" align="aligncenter" width="280"]?????????????????????? Garancia és használati utasítás[/caption]
[caption id="attachment_48960" align="aligncenter" width="280"]?????????????????????? A legfontosabb kábel, amire szükségünk lehet[/caption] [caption id="attachment_48951" align="aligncenter" width="280"]?????????????????????? Nem 1, nem 2, hanem egyenesen 3 év gyártói garancia[/caption]

A hangszórókon kívül a doboz tartalmazta még a tartozékokat, használati utasítást, garancia papírokat, és három féle kábelt. Egy tápkábelt a beépített erősítőhöz, szabványos kétpórusú kábelt a két torony összekötéséhez, egy RCA/3,5 mm jack-et, hogy az ilyen aljzattal rendelkező eszközökkel is használhassuk. Valamint egy távirányítót, hogy kényelmesen vezérelhessük a rendszer. Haladjunk is tovább a dizájnra, első fontos kitételünkre.

Dizájn:

A tornyok darabja 800 milliméter magas, 187 milliméter széles, 307 milliméter mély, nyitott kialakításúak és összesen 25 Kg-t nyomnak. Az innovatív formák jellemzik a külső fekete faborítást és a szintén fekete szövethálótól igazán elegáns darabok lesznek. Bár én ez utóbbitól gyorsan megszabadultam, hogy láthassam a membránokat, peremezést és ha jól láttam a szénszálas anyagot kaptak az 5 colos tányérok. A kinézetük így még tekintélyt parancsolóbb és nem mellesleg sokkal időtállóak, strapabíróbbak. A Tweeter 1 colos átmérőjű, a közepén süllyesztett kialakítású és selyemborítás kapott.

[caption id="attachment_48969" align="aligncenter" width="280"]?????????????????????? Szénszálas borítás az 5 colos tányérokon[/caption] [caption id="attachment_48968" align="aligncenter" width="280"]?????????????????????? Selyem pedig a tweetereken[/caption]
[caption id="attachment_48952" align="aligncenter" width="280"]?????????????????????? Stand-By módban[/caption] [caption id="attachment_48967" align="aligncenter" width="280"]?????????????????????? Mp3 pendrive-ról és SD kártyáról[/caption]

„A” torony felső részén kapott helyett az erősítő egy blokkja egy kis kijelzővel és a különböző vezérlőgombokkal. Itt fontos megjegyezni, hogy sok helyen „I” termék dokkolóval hirdetik a terméket, na ezen olyan nincs. Viszont beépítésre került egy 2.0-ás bluetooth vezérlő, ami sokkal jobban mutat (illetve ugye nem látszik, mert integrálva van az alaplapon), mint a dokkoló, ami csak rontana a torony megjelenésén. Nem mellesleg így leírhatom, hogy kipróbáltuk azt is, míg a dokkoló esetében ezt nem mondhattam volna el. „A” torony hátlapján a felső harmadának környékén találjuk az „agyat” jó pár csatlakozási lehetőséggel (RCA, „B” torony, táp, Digital audio, SPDIF) és legjobb részt: ha kevesellnénk a mély hangokat (ami egyébként teljesen rendben van) egy 3,5mm-jack segítségével csatlakoztathatunk egy külön sub-ládát.

Szemből a tornyok alján pedig megtalálhatjuk a T&V logóit. Mivel minden hangfal jobban szeret „talajon” dolgozni, mi is csak pár kép erejéig tettük asztalra. Ha már itt tartunk: az aljára csúszásmentes gumikorongok kerültek, így 100%, hogy magától az életben nem csúszkál el sehonnan, viszont javaslom az emeléses odébb helyezését a tornyoknak, mert ezeknek a gumiknak igen nagy ellenállása van. Nagyjából ennyit a dizájnról.

?????????????????????? ??????????????????????

Belbecs:

A tornyokba négy darab 5 colos tányér került beépítésre, peremezésük gumis, borításuk pedig szénszálas kivitelű. Teljesítményük összességében 100 Watt a 8 Ohm-os impedancia mellett. Frekvencia tartományuk 40Hz-től 20KHz-ig terjed.  Torzítani pedig csupán az erősítő szerinti 55-os Volumenállásnál kezdenek. A tweeterek pedig 1 colosak, selyemborításúak teljesítményüket tekintve 20 Watt-osakat, impedanciájuk pedig 4 Ohmos.

Ezekhez lett méretezve a beépített erősítő is, ami 100W teljesítményű (2x50W)

Az „A” torony tetején elhelyezett vezérlőn alapvető gombokat találunk. Lássuk a fontosabbakat: Az input-tal változtathatjuk, hogy éppen milyen eszközről szeretnénk zenét hallgatni. Ha az RCA/3,5mm kábelt használjuk egyértelműen aux-ra kell állítanunk. Pendrive-okat és SD kártyákat pedig elsődlegesen olvas. Csak csatlakoztatjuk, tölt pár másodpercet és már szól is, amit akartunk. Számok között váltani ebben az estben next/prfv gombokkal lehet. Itt fontos megjegyezni, hogy csak olyan Pendrive-ot vagy SD kártyát csatlakoztassunk, ami nem bootlemez, mert ebben az esetben nem csinál semmit, hiába pakoltuk tele a kedvenc zenéinkkel. Beépítésre került a rendszerbe egy 2.0-ás bluetooth is, így bármilyen ilyen kapcsolattal rendelkező eszközünkkel párosíthatjuk, ha nem akarunk elveszni a kábel rengetegben. Bár ebben az esetben némi teljesítményesést tapasztaltunk, de ez betudható akár a párosított eszköz hiányosságának is.

[caption id="attachment_48955" align="aligncenter" width="280"]?????????????????????? "B" torony hátlapon a szokásos két pórus[/caption] [caption id="attachment_48954" align="aligncenter" width="280"]?????????????????????? Bass-reflex[/caption]
[caption id="attachment_48953" align="aligncenter" width="280"]?????????????????????? Az elmaradhatatlan matrica[/caption] [caption id="attachment_48959" align="aligncenter" width="280"]?????????????????????? Thonet & Vander plakett[/caption]

Maga a rendszer tartalmaz 10 előreprogramozott Equalizer állást, ezekből úgy vettük észre a négyes és ötös mutatja a legjobb hangképet, persze ezen kívül is állítható külön a treble és a bass mennyisége. Ezeket a funkciókat csak a távirányítóról lehet kezelni.

Rendelkezik Anti magnetikus pajzzsal, ami ma már alap egy ilyen rendszernél és a legtöbb audió eszköznél, így biztos nem lesz probléma a különböző frekvenciákkal és interferenciával.

Mivel beépített mély sugárzóval nem rendelkezik (de csatlakoztatható), a rendszer bass-reflexet kapott, hogy az alacsonyabb frekvenciájú hangok is a helyükre kerüljenek.

Nem beszélve a SPDIF-ről (digitális audió), amivel kristálytiszta hangzás érhető el például a DVD lejátszóról, Blue-ray, HD dekóderek, akár számítógépünkről, vagy bármilyen eszközről, amin van optikai kimenet.

lista1

[caption id="attachment_48958" align="aligncenter" width="280"]?????????????????????? Csatlakozási lehetőségek[/caption] [caption id="attachment_48957" align="aligncenter" width="280"]?????????????????????? Thonet & Vander logo a tornyok alsó részén[/caption]

Specifikáció:

Impedancia Teljesítmény Frekvencia
Közép 8 Ohm 100W (2x50w) 40Hz-20KHz
Magas 4Ohm 20W 40Hz-20KHZ

Gondolom ennyi audio eszköz után megszoktátok már kliens listáinkat. Minél nagyobb a teljesítmény és a minőség annál „jobban” hallunk mi is. Ehhez a termékhez egy hasonlót állítottunk össze, mint az eddigiekhez, de ezúttal korlátozott kategóriát vettünk célba. Így juthatott fel listánkra a játékok közül a Medal Of Honor (2010), megtartottuk a Transformers-t filmnek, zenei listánkat pedig a képek között tekinthetitek meg

Köszönjük a T&V-nek és a magyar disztributornak, hogy a rendelkezésünkre bocsátotta a terméket!

ajanlott_new

logo_tv-21[1]

Írta: Gosztonyi Adorján

Hasonló bejegyzések: