tesztvga-conversion-avagy-hogyan-csinaljunk-monitort-regi-tv-nkbol/2014/09/26

[Teszt]Vga Conversion, avagy hogyan csináljunk „monitort” régi TV-nkből

2014. szeptember 26. Gosztonyi Adorján Multimédia

A Kütyübazár jóvoltából néhány nappal ezelőtt érkezett szerkesztőségünkbe egy igen érdekes szerkezet. Pont olyan, amilyet már évekkel ezelőtt szerettem volna magamnak is: egy olyan kütyü, amivel végre új életre kelthető akár egy régi, kimustrál Samsung tv is. A szerkezetet összekötöttük LCD tévével is, filmet néztünk, sőt még játszottunk is.

VGA Conversion

?????????????????????? ??????????????????????
?????????????????????? ??????????????????????

Színes kis dobozban érkezett hozzánk a tesztalany, olyan színekkel tarkítva, amikkel manapság TV-ket szokás reklámozni, rengeteg felirattal, csatlakoztatási lehetőségek stilizált képével. A dobozt kinyitva az első, ami látható az maga az átalakító, egy kis védőfóliában. A szükséges kábelek és kezelési útmutatók pedig a csomagolás aljában kaptak helyet. A tartozékok között helyet kapott egy RCA kábel, egy VGA-, egy s-video kábel ha dvd lejátszón keresztül történne a csatlakoztatás, egy USB-s tápkábel és az elmaradhatatlan angol nyelvű használati utasítás. A Kütyübazár gondoskodott róla, hogy egy magyar nyelvű is kerüljön a dobozba, ahogy azt illik.

?????????????????????? ??????????????????????
?????????????????????? ??????????????????????

Magát a szerkezetet nem mondanám túl nagynak, hiszen 110mmx56mmx36mm, körülbelül akkora, mint egy kisebb fajta mobiltelefon. Szemből csupán egy szellőző nyílás látszik és egy funkcióra utaló felirat. Valamint minden oldalra jutott valami. Az alulsó (a hosszabbik) részen található a video kimenet, S-video kimenet és a VGA kimenete. A felsőn kaptak helyet a funkciógombok (balra, jobbra, le, fel, menü, zoom). A menüvel hívjuk meg a menüt, amiben rengeteg dolgot állíthatunk (a képek között). A zoom funkciója is egyértelmű. A le-fel gombokkal válogathatunk, a bal-jobb gombbal pedig állíthatjuk a kiválasztott opciót. A bal oldali (rövid oldal) peremen kapott helyet a táp csatlakozója és a rendszerállító (NTSC, PAL). A jobb oldalon pedig a VGA bemenet. Gondolom azt már kitaláltátok, hogy ide csatlakoztattuk két tesztgépünket is, egy asztali Pc-t és egy laptopot. A szerkezet hátuljára kerültek a feliratok, ha nem lenne egyértelmű mit hova kell dugni, valamint egy másik szellőző.

?????????????????????? ??????????????????????

Tesztalanyunk rengeteg féle felbontást támogat. A VGA jelet konvertálva Video vagy S-videoba támogatja a 600x480-tól egészen 2560x1600. Mi 1366x768 és 1280x1024-et konvertáltattunk vele probléma nélkül.

Összekötés után, laptop esetén a kép mindkét eszközön látható, így könnyen megfigyelhető, hogy, a közvetítés nem azonnal történik, hanem pár ezredmásodperc késéssel, körülbelül ennyi a jel konvertálásának ideje. Ez természetesen nem feltűnő jelenség, csak ha erősen figyeljük mindkét kijelzőt egyszerre, vagy nagysebességű kamerával pásztázunk. Szinte szinkronban vannak, mondhatni.

?????????????????????? ??????????????????????
?????????????????????? ??????????????????????

Nagyjából 6 órát nyúztuk a készüléket, ez alatt az idő alatt nem volt észrevehető melegedés a tesztalanyon, ami betudható a jól kialakított szellőzésnek, pedig megnéztünk vele két filmet és játszottunk is. A játékot megtaláljátok a képek között, a filmekről viszont ezúttal nem nyilatkoznék szerzői jogok és egyebek miatt.

Van lehetőség arra is, hogy a hangot a TV készülékre küldjük a használt eszközről, feltéve, hogy nem Harman Kardon féle hangszórók vannak a laptopban, erre nagy segítség lehet egy 3,5-es jack-RCA átalakító. Amit ugye dughatunk közvetlenül a Tv-be, vagy az egyéb lejátszó megfelelő dugaljaiba. Természetesen ilyen is van a Kütyübazár kínálatában.

Köszönjük a Kütyübazár-nak, hogy a VGA Conversion-t a rendelkezésünk bocsátotta!

header08_logo

Írta: Gosztonyi Adorján

Hasonló bejegyzések: