thermaltake-toughfan-12-ventilator-bemutato

Thermaltake Toughfan 12 ventilátor bemutató

2021. november 28. Kocsis Bence Rendszerhűtés

A Noctua csaknem három éve dobta piacra sikeres ventilátorát, az NF-A12x25 modellt. A légkavaró léghűtéses processzorhűtőkön, radiátorokon kiválóan teljesített és rendszehűtő ventilátorként is lehetett használni. Az osztrák gyártó nemrégiben a chromax vonalra is elkészítette díjnyertes megoldását. Az egyik legjobb ventilátornak mondott modell minden porcikájában a tökéletességre törekszik, ami azt vonzza magával, hogy hihetetlenül drága, a jelenlegi piaci helyzetben közel 13 ezer forintot kóstál egy modell. A Thermaltake elkészítette a Noctua hűtőjére hajazó megoldását, mely jóval kedvezőbb áron, szinte azonos specifikációval került a boltok polcaira.  

A 360PRSolution-nek köszönhetően kipróbálhattuk a két ventilátort tartalmazó szettet. 

Csomagolás:

A méretes dobozbon láthatjuk a ventilátorról készült illusztrációt, a hátoldalon pedig a legfontosabb tulajdonságokat vehetjük szemügyre. A ventilátor dobozában a két darab 120 mm-es ventilátoron felül találunk még egy Y-kábelt, mellyel a légkavatókat egy csatlakozóra tudjuk dugni, illetve két Low Noise adapter is a doboz tartozéka, melyekkel 1500 RPM-ben tudjuk maximalizálni a ventilátorok fordulatszámát. Ezen felül 8-8 csavar is rendelkezésre áll. Minden eshetőségre felkészült, akár házra, akár radiátorra szeretnénk rögzíteni a ventilátorokat.  

A ventilátorok:

A Thermaltake TOUGHFAN 12 ventilátor 120x120x25 mm-es méretekkel rendelkezik. A PWM vezérlés mellett 500 és 2000 RPM között tudjuk a fordulatszámot változtatni. Maximális fordulatszámon 22,3 dBA zajszint a jellemző, ami azért is figyelemre méltó, hisz az etalonnak számító Noctua NF-A12x25 azonos fordulatszám mellett 22,6 dBA zajt produkál, ami már amúgy is nagyon halk. A Thermaltake ToughFan 12 légszállításban picikét alul marad, hisz az 58,35 CFM teljesítményével szemben a Noctua modellje 60,09 CFM-re képes. A mellékelt LNA adapterrel, mely 1500 RPM-en maximalizálja a fordulatszámot. Ebben az esetben 19,2 dBA a zajszint, ami 0,4 dBA-val magasabb a Noctua ventilátoránál. Ami a fogyasztást tekinti, 1,44 W-ról beszélhetünk, ami előny a kicsit éhesebb Noctuával szemben. 

A lapátok kialakítása is nagyon fontos a ventilátorok esetében. A Thermaltake nagy szakítószilárdságú és alacsony hőtágulási együtthatóval rendelkező anyagokat használt. A ventilátor lapátok speciális folyadékkristályos polimerből készültek. Ez a vegyület minimálisra csökkenti a vibrációt, még akkor is, mikor a ventilátor teljes fordulatszámon működik. 

A ventilátorok rendelkeznek a rögzítési pontokon rezgéscsökkentő szilikon burkolattal, ami a házra történő rögzítés és radiátorra / hűtőbordára való rögzítés esetén is hasznos megoldás, ugyanis a keletkező rezgések nem indítanak el "rezgéslavinát" ezáltal a működési zajszintre kedvező hatást váltanak ki. 

A TOUGHFAN 12 erénye a belsőben mutatkozik meg, hisz a tartósságra, valamint megbízható, csendes működésre koncentrál. A központi rész acél motor agyból készült. Ezen felül a második generációs hidraulikus csapágy úgy tengelykialakítást kapott, ami a kenőanyag megőrzésére jótékony hatással van, így tartósan csökkenthető a működési zaj, ezáltal az élettartam is. 

A Toughfan 12 ventilátorok többféle célra használhatók, hisz magas statikus nyomással rendelkeznek, így pl. radiátorokra is felszerelhetők, ahol kimondottan szűkös a környezet. 

Összegzés:

A Thermaltake Toughfan 12 ventilátor alapvetően a Noctua NF-A12x25 sikereit igyekszik meglovagolni. A működési tulajdonságokat tekintve közel azonos megoldást sikerült összehozni. Zajszintben fej-fej mellett végzett a két modell és ez elmondható a levegő mozgatásának intenzitásáról is. Ezen felül a Thermaltake megoldása cseppet kevesebbet is fogyaszt. Ami a Toughfan 12 mellett szól, az a nagyjából 5000 forint árkülönbség (nagyjából 8000 forintért szerezhető be) . Ezért persze egy jóval rövidebb garanciaidőt, valamint a 150.000 órás élettartam helyett 40.000 órát kapunk. Utóbbi esetben azért érdemes megjegyezni, hogy ember legyen a talpán, aki ez a 40.000 órát is kihasználja. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: