thermaltake-toughpower-dps-g-rgb-850w/2017/01/08

Thermaltake Toughpower DPS G RGB 850W tápegység járt nálunk

2017. január 08. Kocsis Bence Tápellátás

A Thermaltake a 2016-os Computex rendezvényen jelentette be Toughpower DPS G RGB Gold sorozatú tápegységeit, melyek azóta 650W, 750W és 850W névleges teljesítménnyel érhetők el. Az új modellek, ahogy a névben is szerepel Gold minősítéssel rendelkeznek, ami a elég jó hatásfokot feltételez. Az új modellek közül a legnagyobb, 850W teljesítményű megoldás vendégeskedett nálunk.

Azt tudni kell, hogy a Thermaltake Toughpower DPS G RGB 850W a megjelenésekor a világ első tápegysége volt, mely szabadalmaztatott 256 színű RGB ventilátort tartalmazott. Emellett természetesen különféle high-end alkatrészek is felhasználásra kerültek, ami környezetbarát megoldássá teszi , ennek az eredménye pedig a 80 PLUS GOLD tanúsítvány. A moduláris kialakítás és a vékony kábelek pedig a kényelemről gondoskodnak.

A tápegység dobozát megnézve az első, amin megakadt a szemünk, az a 10 év gyártói garancia, ami figyelemre méltó. Emellett szót ejtenek a digitális ventilátor fordulatszám vezérlésről, a teljesen moduláris kialakításról és az is megemlíti a gyártó, hogy egy telefonos alkalmazás segítségével "ráhangolódhatunk" a tápegységre.

108

A dobozt kibontva egy esztétikus elrendezést látunk. A tápegység egy kendőbe lett bebugyolálva, természetesen kábelek nélkül. A tápegység mellett egy kis táskában találjuk a tápkábeleket, hálózati kábelt és egy USB kábelt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A tápegységhez a kis táskában kapunk egy 20+4 pines tápcsatlakozót, egy darab 4+4 pines ATX 12V tápcsatlakozót, 12 darab SATA csatlakozót, 8 darab 4 pines molex tápcsatlakozót, 1 floppy csatlakozót és 6 darab 6+2 pines PCI-E tápcsatlakozót. Ha megnézzük a kábeleket, láthatjuk, hogy vékony kivitelű megoldásokról van szó, aminek köszönhetően olyan számítógépházakban is könnyen használhatók, ahol a ház hátoldalán kialakított kábelrendező nem túl vaskos. A kábelek egyébként ekllő hosszúsággal rendelkeznek, általában olyan 58 és 66 cm között mozognak, ami bőven elegendő ahhoz, hogy pl. egy processzor tápcsatlakozót elérjünk, vagy a grafikus kártyákat ugyancsak hátulról érjük el és persze ne feledkezzünk meg a SATA csatlakozókról sem, mely egy jellemző probléma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 150 x 86 x 180 mm-es méretekkel rendelkező Thermaltake Toughpower DPS G RGB 850W egy 140 mm-es, 256 színű RGB LED ventilátorral lett felszerelve. A 140 mm-es ventilátor előnye a 120 mm-es megoldásokkal szemben, hogy nagyobb mennyiségű levegőt képes megmozgatni, kisebb sebességgel, ami a működési zajszintre kedvező hatással van. A ventilátor speciális lapát kialakításának köszönhetően a megfelelő helyre tereli a levegőt, emellett a hirdaulikus csapágyak gondoskodnak a csendes, zökkenőmentes működésről. Ami sok tápegységénél nincs az itt megtalálható, mégpedig a zajcsökkentő gumibakok a rögzítési pontok körül.

A tápegységen feltűnő, hogy nem a megszokott, körkörös ventilátor borítás kapott helyet, hanem egy perforált panel. Ez a perforált rész fut tovább a tápegység oldalsó részén is, így ami extra szellőzést is jelenthet a bent lévő alkatrészeknek. Ez persze azt is jelenti, hogy a levegő összegyűjtése nem csak a házon kívülről, hanem a ház belsejéből is történik.

109

A stabil működésről, hosszú élettartamról a magas minőségű japán kondenzátorok gondoskodnak. Emellett a tápegységben egy 32 bites mikrokontroller egység (MCU) kapott helyet, ami gondoskodik a tápegység, ventilátor és RGB LED digitális vezérléséről. Ez a digitális vezérlés felel azért is pl. hogy a ventilátor teljesen leállítható és nagyjából 20%-os terhelésig be sem kapcsol. Digitális vezérléssel ellátott tápegység révén a keletkezett hő elhanyagolható a hagyományos megoldásokhoz képest, emellett a nagy hatékonyságú tranzisztorok kevesebb hőt termelnek, ami hatékonyabbá teszi a tápegységet. A stabil kimeneti feszültségnek köszönhetően több grafikus kártya esetén is stabil működés garantálható, ami miatt a gyártó VR-re kihegyezett konfigurációkhoz is bátra ajánlja tápegységét.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A tápegység belső oldalán kaptak helyet a csatlakozók. A 24 pines ATX tápcsatlakozó érdekes módon ketté lett szedve, mely felett az USB csatlakozó kapott helyet. A 24 pines ATX csatlakozó mellett találjuk a periféria és SATA csatlakozókat, melyekből 4-et kapunk, végül pedig a 6+2 pines PCI-E csatlakozók (3 darab) és 4+4 pin CPU csatlakozó található.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tápegység specifikáció:

A Thermaltake Toughpower DPS G RGB 850W a +12V-os ágon 849,96W teljesítményt képes leadni és a kombinált, azaz minden ágra kimenő teljesítmény 850W-ot jelent.

Kimenet +5 V ág +3,3 V ág +12 V ág -12 V ág +5 Vsb ág
Max. terhelés 25 A 25 A 70,83 A 0,8 A 3 A
Max. kombinált terhelés 130 W 849,96 W 9,6 W 15 W
850 W

Szoftver:

A Thermaltake Toughpower DPS G RGB 850W rendszere három intelligens menedzsmentszolgáltatásra épül, a DPS G PC APP 2.0-ra, a DPS G Smart Power Management Cloud 1.0-ra és a DPS G Mobile APP 1.0-ra. Ezen alkalmazások segítségével a megfigyelhető a tápegység működése számítógépeken és Android, illetve iOS rendszerrel rendelkező okos eszközökön, emellett beavatkozásra is van lehetősége a felhasználóknak. A DPS G Smart Power Management Cloud 1.0 segítségével a felhőben tárolt adatok segítségével akár statisztikák is készíthetők. Valós időben is követhetjük a tápegység működését, melynek eredményeképp a tápegység rendellenes működéséről (ventilátor probléma, túlmelegedés, táláram, túlfeszültség, stb...) kaphatunk figyelmeztetést.

A tesztünkben a PC-re telepíthető DPS G PC APP 2.0-t néztük meg (a mobil alkalmazást sajnos nem tudtuk életre kelteni). A szoftver rengeteg információt biztosít nekünk, nem csak a tápegység, hanem a számítógép működését illetően. Figyelemmel kísérhetjük a processzor által felvett wattok számát, a processzor és grafikus kártya hőmérsékletét is.

003 002
004 005
006 001
.

A LED világítást számítógépházon kívül próbáltuk szemléltetni. A világítás kimondottan jól mutat mind az alsó perforált részen keresztül, mind az oldalsó perforáción keresztül. Világítás terén lehetőségünk van (a kikapcsolt állapot mellett természetesen)  256 színű átmenet beállítására, adott színben történő villogásra és véletlen színekben történő világításra. Emellett beállíthatjuk a zenére történő villogást is, mikrofon és hangszóró esetében is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Nos méltán feltehetnénk a kérdést, hogy mi értelme van annak, hogy a tápegység ventilátora világít, hisz a tápegység normál használat esetén úgy van fordítva, hogy a ventilátor lefelé néz, így sok mindent nem vennénk észre a látványból. A gyártó azt javasolja, hogy a tápegységet fordítva használjuk, azaz alsótápos házak esetében felfelé nézzen a ventilátor. Méréseik alapján ugyanis az ilyen jellegű használat jótékony hatással van a ház belsejének hőmérsékletével, ami akár  3 °C-ot is jelenthet. Ennek persze lehet alapja, de az más kérdés, hogy az eddig külön rendszerként hűtő tápegység mennyi port juttat be így a számítógépházba.

Összegzés:

A Thermaltake Toughpower DPS G RGB 850W 50.000 forint körüli áron szerezhető be, míg a 650W-os változatért nagyjából 41.000 forintot kérnek el. Ezek az árak egy moduláris kialakítású, 80 PLUS GOLD certifikációval ellátott modellnél nem mondható soknak. Főleg annak tudatában nem, hogy a tápegységhez szoftveres támogatást kapunk, mellyel okos eszközön, számítógépen és felhőn keresztül is hozzá tudunk férni beállítási lehetőségekhez, állapotokhoz, statisztikákhoz. Hab a tortán a 10 év gyártói garancia ami miatt ajánlott díjjal jutalmazzuk a Thermaltake Toughpower DPS G RGB 850W tápegységet.

ajanlott1.png

¦C¦L

Írta: Kocsis Bence