thermaltake-ventus-r-eger-jart-nalunk/2017/12/03

Thermaltake Ventus R egér járt nálunk

2017. december 03. Kocsis Bence Egér

Manapság már telis tele van a piac különféle perifáriákkal. Nagy a verseny, hisz minden gyártó próbálja a vásárlók igényeit kielégíteni, hogy a felhasználók az ő termékeiket válasszák. Így van ez a számítógépes egerekkel is. Manapság már a szöftveres támogatás, a nagy DPI felbontás, a kényelmes használat és az RGB világítás nem garancia arra, hogy egy egeret el lehet adni, hisz ezek a funkciók már egyre inkább "alapfelszereltségnek" számítanak. A Thermaltake  a TT Gaming brand alatt rejtőzködő VENTUS R egerét is beledobta a mély vízbe, melyet most ki is próbáltunk. 

Csomagolás:

Az egér dobozán megtaláljuk természetesen a termék illusztrációját, mely mellett az RGB specifikáció olvasható és az is kiderül, hogy egy 5000 DPI felbontású optikai szenzor került bele. Ezen felül említést tesz a gyártó a Ventus R formájáról és ezáltal a kényelméről is. A doboz első része kinyitható, így kibontás nélkül is megpillantható az egér. Természetesen a hátoldalra is kerültek információk, melyek a minőségi optikai szenzorra, a strapabíró mikrokapcsolókra és a szoftveres támogatásra vonatkoznak.

A doboz oldalán még találunk egy QR kódot is, mellyel a gyártó oldalát kereshetjük fel. A dobozban az egéren felül egy tasakot találunk, mely kis kézikönyvet tartalmas, emellett kapunk néhány sárkányos matricát is, mely a TTesports logója is egyben.

Külső:
 .
Ami elsőre észrevehető, hogy az egér mindkét oldalán textúrált, méhsejt mintázatú műanyag borítás kapott helyet. Ez egy költséghatékony megoldás, hisz egy esetleges két oldali gumiborítás megnövelte volna a gyártási költséget. Ami feltűnik, hogy az egér teljesen szimmetrikus formájú - ezér akár balkezesek is használhatnák, de... - , azzal azt az apróságot leszámítva, hogy csak a bal oldalon kapunk két gombot, a jobb oldalra nem került semmi. Ennek eredményeképp a gombok száma átlagosnak mondható. Kapun ugyanis két fő gombot, egy görgőt, ami igazából 3 funkciót lát be (fel, le görgetés és lenyomás), valamint a már említett két oldalsó gombot.
.
Ami azt illeti, az egér kimondottam kis méretekkel rendelkezik, persze nem az extrém kicsi kategóriába sorolandó. Ennek ellenére a két főgomb nagyon kényelmes távolságra van, nem kell az ullajat ökölbe szorítani, hogy le tudjuk nyomni őket. További apróság, hogy ezek a főgombok kisebb gödröt formáznak, így az ujjak jobban elkényelmesedhetnek benne, nem csúsznak le a gombokról. Ami a két odalsó gomb kényelmét illeti, itt is elmondható, hogy kézre áll mindkettő, nem kell az ujjunkkal keresgélni őket. A már említett görgő gumírozott megoldást kapott és meglepetésünkre használata teljesen zajtalan, annak ellenére, hogy a fokozatokat érezni lehet. További érdekesség, hogy a Ventus R elülső részén egy perforált elem került elhelyezésre, amely alatt kapott helyett a TTesports logója. Ez a perforált rész méretes lyukakat tartalmaz, de nem kell attól tartani, hogy egy nagyobb tenyérnyomásra behorpadna egerünk, hisz a méhsejt forma elég masszív kialakítást eredményez. A Ventus R kábele egy 1,8 m hosszú megoldás, mely ismét a költséghatékony kategóriába tartozik, hisz nem szövetborítást kapott, hanem csupán gumírozott. Mondanom sem kell a csatlakozó nem aranyozott, bár ennek a működés szempontjából valljuk be nagy jelentősége nincsen. Az egér alsó részén nem sok kicsi, hanem két nagyobb gumírozott tallapn cstalálható, mely segítségével az egérrel könnyen manőverezhetünk.
.
Belső:

.

A Ventus R borítása alatt Omron mikrokapcsolók kaptak helyet, melyek a gyártó információi alapján legalább 20 millió kattintást képesek elviselni anélkül, hogy a működésben ebből bármit is észrevennének a felhasználók.  Az érzékelést egy Pixart PMW3310 optikai szenzor végzi, mely 5000 DPI felbontásra képes, de a letölthető szoftver segítségével természetesen tudjuk állítani az érzékenységet, méghozzá 100 és 5000 DPI között. abban, hogy az egeret teljes mértékben ki tudjuk használni a gyártó egy 32 bites ARM cortex-M processzort épített be, mely mellé 256 KB belső memória jár, mellyel a mentett profilokat előhívhatjuk. A borítás alatt továbbá helyet kapott két darab LED fény, méghozzá a görgő alatt és a méhsejt borítás alatt elhelyezett logó alatt. Ezek a LED-ek RGB megoldások és 16,8 millió színt képesek kifacsarni magukból.

.

.

Szoftver:

A szoftvert a gyártó oldaláról tudjuk letölteni, mivel az egér dobozában telepítő lemezt nem találunk, de ez már bevett szokásnak mondható, a legtöbb gyártó ezzel a megoldással él. Ennek eredményeképp bármikor vásároljuk meg az egeret, biztosan a legfrissebb szoftvert telepíthetjük fel.

A szoftver főképernyőjén tudjuk a profilokat kiválasztani, pontosan öt darabot kapunk. Ezeket a profilokat egy másodlagos ablakban átnevezhetjük, így azokat könnyebben azonosíthatjuk, ha épp módosításokat szeretnénk rajta végrehajtani. Ugyanitt lehetőségünk van makróbeállítások végrehajtására is.

RGB világítás terén több lehetőségünk is van. Először is külön szabályozhatjuk a görgő és a logó világítását, ezen felül többféle effekt választható ki a szoftver segítségével. Lehet fix - általunk kiválasztott - színben történő világítás, emellett pulzáló effeket is beállíthatunk. A "Spectrum Running" pedig lehetőséget ad színátmenetben történő világításra. A "Pulse" és Spectrum Running" alatt beállíthatjuk azt is, hogy az effekt milyen intenzitással menjen végbe, illetve az összes módban megadhatjuk, hogy milyen fényerőt szeretnénk elérni.

Az egér teljesítményét a "Performance" menüben érhetjük el, ahol a DPI beállításokat állíthatjuk, a két kattintás közötti eltelt időt változtathatjuk, emellett azt is megadhatjuk, hogy az egerérpadtól milyen magasan érzékeljen az optikai szenzor. Ezen felül a Polling Rate-et adhatjuk meg Hz-ben, és az Angle Snapping is változtatható. Utóbbinak akkor van jelentősége ha az egér érzékenységét szeretnénk "lebútítani" melyet pl. rajzolásnál tudunk hasznosítani.

Összegzés:

A Thermaltake Ventus R egy kimondottan jól összerakott, minőségi komponensekkel rendelkező egér. A Ventus R a méreteinek köszönhetően inkább a kisebb kezű felhasználók számára lett megalkotva. Amiben talán kivetnivalót találtunk, az az oldalsó bordázott rész anyaghasználata, ami ugye gumiborítás helyett műanyag burkolat. A szenzor kimondottan jól leszi a dolgát, normál használat esetén az 5000 DPI több mint elegendő. A letölthető szoftver segítségével a beállítások könnyedén testreszabhatók, így mindenki megtalálhatja a számára használható setupot.

Ami a Ventus R árát illeti, az egér 12000 forint környékén szerezhető be, ami egy RGB világítással és programozható gombokkal és kényelmes kialakítással szerintem teljesen korrek árnak mondható.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: