titanfall-elozetes/2014/03/08

Titanfall - előzetes

2014. március 08. Uszkai Dávid

Nemsokára itt a március 14., ami csak egyet jelenthet a titán rajongóknak, méghozzá azt, hogy belevethetik magukat a Titanfall küzdelmeibe!

A Titanfall egy olyan többjátékos módra épülő FPS, melyet a Call of Duty volt fejlesztői, a Respawn Entertainment készített az Electronic Arts-al karöltve. Mielőtt bárki megijedne nem egy újabb Call of Duty-t kapunk más néven, igaz a készítők nehezen tudnák letagadni, hogy előtte a CoD-on dolgoztak volna.

A Titanfall tavalyi leleplezése óta egyszerre kedveltette meg magát a gamer társadalommal annak ellenére, hogy szinte semmit nem láthattunk akkor belőle. Azóta viszont eltelt egy kis idő jöttek a frissebbnél frissebb trailerek, képek, információk és egy béta tesztelésen is túl vagyunk és nyakunkon a megjelenés.

930.0x524.0 (3)

Mint fentebb említettem a Titanfall nem egy Call of Duty, magák a meccsek pörgősek ahogy azt a CoD-ban megszokhattuk és a fejlesztők ragaszkonak a stabil 60 FPS-hez. A lényeges különbség a két játék között véget is ér ám mégis van benne valami plusz ami kiemeli a többi tucatjáték közül.

A játékot elindítván rögtön egy tutoriallal találjuk szembe magunkat amelyben megtanulhatjuk a játék alapvető dolgait, a falon át való járkálást/mászást, a lövést és mindent amire csak szükségünk lehet a meccs során. A bétában 3 játékmód és 2 kipróbálható pálya volt. Ezeket be is mutatnánk nektek, kezdeném az Attrition móddal ahol gyalogos katonaként kezdjük útunkat egy hatfős csapat tagjaként, amihez csatlakoznak a mesterséges intelligencia irányította katonák amik őszintén szólva nem sok vizet kavarnak inkább csak a helyet foglalják és ölési statisztikánkat javítják. Célunk pontokat gyűjteni míg az ellenséget teljesen elimináljuk. Teljesítményünktől függően természetesen lehívhatjuk a titánunkat mellyel új csavart vihetünk be a játékmenetbe. A pörgős élmény ettől függetlenül megmarad, inkább egy új taktikai elemet kapunk. Titánunkból természetesen ki-be szállhatunk kedvünk szerint ha a helyzet azt kívánja. Ha elértük a megfelelő mennyiségű pontot, nincs rögtön vége a játéknak ugyanis a játék a vesztes csapatnak lehetőséget ad az elmeneküléshez, ami vagy sikerül vagy nem, mindenesetre mindkét fél számára még egy kis plusz élményt ad ez.

930.0x524.0

Ezen felül van még két játékmód, melyből az egyikk a Hardpoint Domination melyben Angel City három pontját kell minél több ideig birtokolni, itt bizony jól jön egy titán segítsége. A harmadik játékmód pedig nem más mint a Last Titanium Standing amelyben a többi titánnal lőhetjük szét egymást.

A fejlődési rendszer a Titanfall-ból sem maradhatott ki, a tapasztalati pontokért cserébe szinteket lépkedünk míg a kihívások teljesítéséért további extra dolgokat feloldhatunk. A játék elején három katona közül választhatunk ám az ötödik szinttől kezdve, már teste is szabhatjuk ezeket ezzel is egyfajta szabadságérzetet adva a játékosnak. A bétában a maximum a 14-es szint volt, megmondom őszintén nem volt annyira nehéz elérni ezt, kíváncsi vagyok mi lesz a helyzet a teljes változatban. Karakterünk testreszabásában megvan az a bizonyos egyensúly is, hisz ha valami pluszt akarunk akkor egyúttal valamiről le is kell mondanunk így megtartva az egyenlőséget a kasztok között. Kapunk burncardokat is amik kísértetiesen hasonlítanak a Battlefield 4-ben megismert Battlepack-ekre ugyanis ezek is egyszer használható pluszok amellyel különböző előnyökhez juthatunk. Van olyan amellyel más fegyvert kapunk, de van itt több XP-t adó kártya is. Ezeket a challangek teljesítésével tudunk szerezni és egyidőben három ilyen lehet nálunk.

930.0x524.0 (1)

A Titanfall nem az Evolve-hez hasonló hardcore kooperatív játékok sorát bővíti, különlegességét inkább a falon futás, a jetpackes dupla ugrás és a taktikai lehetőségek adják amikhez hozzájön a Titánokkal való harc. A Respawn remekül megoldotta ezt a kérdést így egy olyan élményt kapunk amilyet az ember elvárna egy next-gen FPS-től.

A grafikáról eddig nem szó esett, a játék motorja a Source Engine amely annak ellenére, hogy nem egy mai darab derekasan helytáll. Habár nem a legszebb játék amelyik jelenleg kapható a stabil 60 FPS és a kicsi gépigény (hisz egy közép kategóriás géppel is remekül elvan) mindenért kárpótol minket. A bétában egy kicsi képkocka ingadozással találkoztunk, ám összességében azt kaptuk amit megígértek és ez igazánól csak egy teszt volt.

930.0x524.0 (2)

A Titanfall egy igazán izgalmasnak ígérkező játéknak tűnik, melyről még így a megjelenés előtt se tudunk mindent, ugyanez a helyzet a játékmódokkal és pályákkal is, melyekről csak pletykákat hallhattunk. A játékmódok állítólag a következők lehetnek: Attrition, Capture the Flag, Hardpoint Domination, Last Titan Standing, Pilot Hunter míg a pályák az alábbiak: Lagoon, Colony, Outpost 207, Demeter, Nexus, Colony 2, Airbase, Relic, Fracture. Sok még a kérdés így a játék megjelenése előtti hétben is, mi mindenestre tűkön ülve várjuk itt a szerkesztőségünkben a játék megjelenését melyet reményeink szerint tesztelni is fogjuk, úgyhogy érdemes lesz jövő héten is velünk maradni! Ha kedvet kaptatok a játék megvásárlásához megtehetitek az Origin rendszerén keresztül ahol megvásárolhatjátok a játék Standard és Digital Deluxe kiadását is (utóbbi tartalmazza a Season Pass-t is ami 3 DLC-t foglal magába) 59,99 € és 79,99 € ellenében. A PC-s változaton kívűl, Xbox 360 és Xbox ONE konzolokra fog megjelenni így a játék marad Microsoft exklúzív ami egyúttal a Sony gépeinek a kimaradását is jelenti.

Írta: Uszkai Dávid