tn-va-es-ips-monitor-panelek-osszehasonlitasa

TN , VA és IPS – Monitor panelek összehasonlítása

2019. augusztus 05. Kocsis Bence Monitor

Mindenki, aki PC-t használ, legalább egy monitort csatlakoztat a számítógéphez. A különböző alkalmazások eltérő igényeket támasztanak a megjelenítő eszközökkel szemben és nagy különbségek vannak az egyes megjelenítők között. A három leggyakoribb technológia a VA, a TN és az IPS. Mielőtt megnéznénk, mi a differencia a három paneltípus között, néhány fogalmat szeretnénk megmagyarázni. Ezek az LCD, a LED és a válaszidő.

Minden LED monitor LCD monitor, mivel a név nem a világítás típusára utal, hanem arra, hogy a kijelző folyadékkristályokból (Liquid Crystal Display) áll, röviden LCD.  A LED a háttérvilágítás típusa. Manapság fénykibocsájtó diódák (LED-ek) szolgálnak fényforrásként, melyek sokkal gazdaságosabbak az elődöknél.

A válaszidőt ms-ben mérik (milliszekundum), ami azt jelzi, hogy mennyi időre van szükség a pixel színének a megjelenítéséhez. Különösen a játékosok számára fontos, hogy alacsony reakcióidővel rendelkező monitort használjanak, ami lövöldözős játékoknál, ahol a gyors mozgás a jellemző, kimondottan fontos.

Mindhárom panel esetében előfordul, hogy a gyártók 1 ms-os válaszidőt adnak meg. Ez azonban a GTG (grey to grey) válaszidő, ami a szürke, fehér, szürke közti váltáshoz szükséges időt jelenti. Ez azonban ideális esetnek felel meg és nem sok köze van a játékokban előforduló helyzetekhez.

Ezért a monitorok vásárlásakor mindenképp érdemes elolvasni a tesztekben leírt értékeket és tapasztalatokat. Van egy szabály, miszerint a TN panelek gyorsabbak, mint a VA és IPS panelek. Az átlagos válaszidő általában 12 ms-ot, de ez az érték inkább 8 ms. Minden panel egyedi, így nem garancia, hogy nem tartalmaznak hibákat. gyakran megfigyelhetők háttérvilágítási hibák, és speciálisan az IPS minitorok esetében az „IPS Glow” jelenség.

Mindkét jelenség a elsősorban a sötét jelenetekkor észlelhető. Egyszerűsítve a kép túl világos, a teljes kép nem homogén, eltérő a kijelző adott részein. Ez általában a kép sarkaiban okoz problémát, ami abban nyilvánul meg, hogy az a terület több megvilágítást kap.

Az IPS Glow nemcsak a sarkokban jelenhet meg, hanem a látószögtől függően eltérő lehet és nem az összes IPS panelt érint.

IPS Glow

A hibás képpontok (másnéven pixelhibák) a lottó kategóriába tartoznak. Csupán a szerencse kérdése egy olyan monitor kifogása, mely háttérvilágítás és pixelhiba terén is hibátlan, Utóbbi kiküszöbölhető feláras vizsgálattal a vásárlás helyén. A háttérvilágítás homogenitásának hibája (IPS Glow) általában csak a sötét jeleneteknél érzékelhető, normál esetben nem észrevehető, de az emberek eltérő módon érzékelik és ítélik meg zavarónak.

TN panel: a legalacsonyabb válaszidő

A TN a Twisted Nematic rövidítése, mely úgy írható le, hogy a működés a folyadékkristályok a feszültség szabályozásával bírhatók belátásra. Ez a legrégebbi technológia a három említett típus közül és így a legolcsóbb technológia is. A TN panelek képpontjai úgynevezett nematikus forgó cellák, a folyadékkristályok két polarizáló szűrő között helyezkednek el. Ha nincs áram, akkor a háttérvilágítás akadálytalanul működik, ha energiát kapnak, a folyadékkristályok elfordulnak és egyre inkább blokkolják a hátulról érkező fényt.  A TN panel nagy előnye a válaszidőben rejlik. Jelenleg a TN kijelzők elérik a 240 Hz-es képfrissítést, bár ez jellemzően a magas árú monitorok kiváltsága, de a magas Hz szám nem jár akkora felárral, mint a másik két kijezőtípussal ellátott monitor esetében.

Egy 144 Hz-es TN monitor körülbelül 180 eurós áron kezdődik, a VA paneles megoldások ezzel szemben 190 eurón startolnak, míg az IPS esetében 250 euró az induló ár. 165 Hz esetében mondani sem kell még nagyobbra nyílik az olló, a TN és IPS között dupla különbség is lehet.  Noha az előbb elmondottak után minden a TN mellett szól, azért vannak hátrányok is. Ilyen például a látószög. Azok a játékosok, akik otthon, egyedül a monitor előtt ülve játszanak, azok száméra nem jelent problémát. A kijelzőt akár kissé oldalról, vagy felülről, esetleg alulról nézve a kép gyorsan elmosódik, elsötétedik, megváltozik a színvilág.

TN panel: gyenge betekintési szög

A színvisszaadás sem tökéletes a VA és IPS panellel összehasonlítva, kevésbé intenzív inkább mosódott és alacsony kontrasztú a kép.

TN Panel előnyök és hátrányok:

+ magas képfrissítés, akár 240 HZ

+ alacsony válaszidő

+ legolcsóbb technológia

- korlátozott látószög

- mérsékelt kontraszt

- kevésbé színhű

IPS panel: A legnagyobb látószög

A nagy látószög az IPS panel technológia az egyik legértékesebb pontja. A különböző gyártók megoldásai apróbb eltéréssel nagy látószöggel rendelkeznek és az IPS technológiát másképpen nevezik. A Samsung például a saját IPS technológiáját PLS-nek hívja, de találkozunk AHVA elnevetéssel is más gyártónál, mely nem összekeverendő a VA-val. A másik fontos erőssége, hogy nagyon szép színeket képesek az IPS monitorok produkálni, a színhűségük figyelemre méltó. 

IPS: a legjobb betekintési szög

Az IPS legnagyobb különbsége a VA és TN panellal, hogy a folyadékkristályok nem térben , hanem síkban mozognak. Ennek eredményeképp a szemhez viszonyított szög mindig azonos, más szögből is ugyanaz a kép látható.  Hátránya, hogy erős háttérvilágításra van szükség, ezért az IPS kijelzők általában több energiát fogyasztanak, , mint a TN és VA panelek.

IPS előnyök és hátrányok:

+ rendkívül magas látószög

+ magas színhűség

+ magas képfrissítés érhető el, akár 165 Hz

- magasabb válaszidő

- energiahatékonyság

- magas ár

VA panel: A legmagasabb kontraszt

A VA panelek jó látószöget biztosítanak elfogadható áron. Bár nem érik el az IPS szintjét, de érezhetően jobbak, mint a TN panel. A VA paneleknek még egy előnyük van. Az ilyen kijelzővel rendelkező monitorok kontrasztja a legmagasabb. Tehát még a legolcsóbb, 100 eurós monitorok is elérik a 4000:1 kontrasztarányt. Ez azért is nagyszerű, hisz a legtöbb IPS és TN paneles monitor 1500:1 kontrasztarányig jut. A jó kontraszt az folyadékkristályok elhelyezkedéséből adódik, Az IPS és TN panelek esetében a kristályok kissé ferdén helyezkednek el és megbontják a fényt a polarizáló szűrőben, így sok háttérfény átszűrődik.

A VA függőleges elrendezéssel operál. Ez biztosítja a legjobb fekete színt és a legjobb kontrasztot. A játékosok számára a VA panel legnagyobb hátránya a magas válaszidő összehasonlítva a TN technológiával, de még az IPS-el is. Az alacsony válaszidejű modellek jelentősen drágábbak.

VA ívelt monitorok:

Az olcsóbb ívelt monitorokon általában VA panel van. A legolcsóbb Samsung 27 hüvelykes ívelt monitor 160 eurónál kezdődik, míg egy IPS panellel szerelt monitor 34 hüvelykkel 440 euróval startol. Az ívelt TN monitor ritkaság. Az Acer 27 colos XZ271UA monitorja 400 eurós árcédulával rendelkezik.

Samsung C34F791

VA panel előnyök és hátrányok:

+ jó látószög

+ kiemelkedő kontraszt

+ képfrissítés akár 200 Hz is lehet

- drágább, mint a TN panel

- reakcióidő

Összegzés:

Aki monitort keres, először át kell gondolnia, milyen célokra szeretné használni a kijelzőt, így dönteni a megfelelő panel mellett. Ha az alacsony válaszidő és a magas képfrissítés a cél, akkor egy TN panel vásárlása lehet megoldás. Ha magas képminőség és kiváló betekintési szög az igény, akkor IPS mellett szavazzunk. A VA panel a két típus között teremt egyensúlyt egy kiváló kontraszttal.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: