tronok-harca-7x01/2017/07/19

Trónok Harca - 7x01

2017. július 19. Teszt Matt

Minden eddiginél nagyobb várakozás övezte a hetedik évad premierjét és az egy hónapos csúszás után végre láthattuk hogyan folytatódik napjaink legnépszerűbb sorozata.

Közeledik a háború. A Mások napról-napra közelebb vannak a falhoz, amit csak egynéhány tucat varjú véd, mindeközben pedig Daenerys Targaryen egész Westeros meghódítását tervezi. Útjában a királynő Cersei Lannister és fivére Jaime áll, akik a hatalmas flottával rendelkező Euron Geyjoy szövetségében keresik a túlélés esélyét. Vajon lesz idejük saját csatáik megvívására, vagy a Mások közbeszólnak és a Nagy Háború hamarabb elkezdődik, mint gondolnánk?

A Trónok Harcában már megszokhattuk, hogy az évadok első néhány részében nem történik nagy dráma (ez alól a 4. évad a kivétel). Szinte mindig azt láthatjuk, hogy az írók 7-8 részen át felvezetik a cselekményt, a 9-10. részben pedig robbannak a bombák – és ez így is jó. Én magam nagyon kedvelem az „eseménytelen” építkezős részeket is, az írók ugyanis itt bontogatják a karaktereket és építik a világot. A hetedik évad első részében sincsenek nagy grandiózus pillanatok, de pont annyi információt kaptunk, hogy érdekeljen a folytatás.

Számomra az első két jelenet volt a legérdekesebb, az elsőben Arya beteljesítette a bosszúját a Frey-jekkel szemben, a másodikban pedig a menetelő Más hordát láthattuk… amiben óriások is voltak. Engem ez nagyon meglepett, bár teljesen logikus, hogy az Éjkirály az óriásokat ugyanúgy át tudta állítani az oldalára, mint az embereket és a lovakat.

Jon eközben Észak királyaként intézi az ügyeket, Sansával pedig kisebb vitákat folytat le. Szerencsére nincs közöttük komolyabb konfliktus (remélhetőleg nem is lesz), mindketten tudják, hogy egymáson kívül csak nagyon kevés emberben bízhatnak. Az viszont egyértelmű, hogy Kisujj nagyon bele fog kavarni még a dolgokba, csak ki kell várni.

Nagy szerepeket kapott az epizódban még Sam, aki a Fellegvárban bővíti tudását és fontos információkat is szerzett a sárkánykövekről, amik Daenerys vára alatti hegy mélyében vannak elrejtőzve. Innentől nem lesz nehéz kitalálni, hogy Jon és Dany hogyan fognak kapcsolatba kerülni egymással. Nekem van egy olyan érzésem, hogy Varys vagy Tyrion előnyt fognak kovácsolni ebből a helyzetből és Észak nem fog pártatlan maradni a Délen zajló háborúkkal kapcsolódóan.

Királyvárban nagy a feszültség. Cersei és Jaime láthatólag eltávolodott egymástól, de a fivér hűsége a nővéréhez továbbra is megkérdőjelezhetetlen. Nagy kérdés, hogy Euron mennyi konfliktust fog előidézni közöttük.

Egy biztos: Ebben az évadban sem maradunk harc nélkül. A Greyjoy flotta (ami elvileg 1000 hajóval rendelkezik) nagy eséllyel meg fog ütközni a Targaryen-Tyrell-Dothraki-Greyjoy flottával tehát most először tanúi lehetünk egy igazán ütős tengeri ütközetnek a sorozat történetében. Tekintetbe véve, hogy Euron több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a vizeken és, hogy rengeteg hajója van, korántsem biztos, hogy Daenerys-ék olyan egyszerűen elintézik őt. Ki tudja, lehet hogy végül a Starkok segítségére szorulnak majd. Egyelőre ez nehezen elképzelhető, de ki tudja mi fog történni, ez még mindig a Trónok harca.

Írta: Teszt Matt