trust-gxt-177/2016/12/27

Kipróbáltuk a Trust RGB egerét - Trust GXT 177 teszt

2016. december 27. Kocsis Bence Egér

A legtöbb gyártó arra törekszik, hogy a legkülönfélébb vásárlói igényeket lefedje. Ennek megfelelően a belépő szinten, a középkategóriában és a felső kategóriában is képviseltetik magukat. Mai tesztünkben egy "megfizethető" egeret fogunk bemutatni, azaz az árérzékeny felhasználókat célozza meg. A Trust GXT nem kimondottan a hardcore játékosoknak próbál kedveskedni, hanem azoknak a felhasználóknak, akik FPS, RPG, RTS vagy MOBA stílusú játékokkal is játszanak, bár kialakításának köszönhetően mégis inkább az FPS irányba húz.

A Trust GXT 177 csomagolása nem bliszteres megoldás, sőt nem is egy merev, formára öntött műanyag elemet rejtő doboz, hanem egy kimondottan esztétikus "köntös". A dobozon az egér nagy méretű grafikáján kívül számos vásárlót csalogató információt találunk, mint a DPI felbontás, RGB világítás, szimmetrikus kialakítás, vagy épp a szoftveres támogatás. A doboz hátoldalán a gyártó tovább ecseteli az egér előnyeit, kitér a programozható gombokra, az anyaghasználatra, szimmetrikusságra és RGB világításra.

.

A dobozban az egeret egy kis kihúzható rekesz rejti, melyben a termék fekete szivacs közé lett beékelve, ami kétségtelenül megvédi az egeret a szállítás közbeni sérülésektől, bár abban nem vagyok biztos, hogy adatt esetben apróbb karckat nem tud-e ejteni a textúrált felületen, amellyel a GXT 177 rendelkezik.

.

A dobozból az egeret kivéve már több következtetést is levonhatunk. Az első, ami szembetűnő, hogy a könnyű, 101 gramm súlyú, 131 x 71 x 41 mm-es méretekkel rendelkező GXT 177 nem a profi gamereket célozza meg, hisz teljesen szimmetrikus (a gombokat is beleértve), jobb és balkezesek egyaránt használhatják. Ennek eredményeképp azért a jobb- és balkezesek is apróbb kompromisszumokra szorulnak fogás tekintetében, ami a kihasználhatóság rovására megy.

A görgő kellemes csalódás az egér felső részén. Hangja elhanyagolható, ami persze nem azt jelenti, hogy a használat közben nem érzékeljük a váltópontot, csak ezt nem kíséri irdatlan kattogás, ami sok egér hibája. A görgő alatt elhelyezett gomb a DPI állítására alkalmas. Simán el tudtunk volna ide képzelni egy újabb világítást, vagy egy domborúbb kivitelt, hisz a gomb szinte láthatatlan, kitapintani sem nagyon lehet.

Jobb és bal oldalt is két-két programozható gombot kapunk, melyek a világító átlátszó sávok alatt kaptak helyet. A két két programozható gomb csak párban állítható, így a jobb első és a bal első gombokhoz ugyanazokat a parancsokat rendelhetjük hozzá, ugyanígy persze a hátulsó gombokkal is ilyen beállításokat végezhetünk. Sajnos itt van egy kis probléma az elhelyezésükkel. Jobb kezesként a jobb oldalon lévő gombokat akaratlanuk is lenyomtam.

Az egér tapintása kimondottan kellemesnek mondható. Egy kissé érdes felülettel van dolgunk, amelyen a kéz nem csúszik meg és jó hír, hogy a teszt alatt nem gyűjtött újlenyomatokat a felület, ami sok fekete színű egérnek, billentyűzetnek gyengesége. A könnyű súlynak és a műanyag "talpacskáknak" köszönhetően az egér elég fürge, így aki az olyan egereket preferálja, melyek elmozdításához kell némi erő, annak nem biztos, hogy jó választás. A könnyű súlynak köszönhetően persze FPS fronton jól beválhat a GXT 177, hisz ott a gyors mozgás alapfeltétel.

A Trust GXT 177 erősségének az ADNS-9800 típusú lézeres szenzor mondható, mely 14400 DPI-re képes és a DPI széles tartományban 100 és 14400 között állítható. Az egér 30 g gyorsulást visel el, emellett 150 ips követési sebességet tud. Frissítés terén 125 és 1000 Hz közötti intervallumról beszélhetünk, ami ugye 1 és 8 ms közötti válaszidőt jelent. A GXT 177 USB kábele egy 180 mm hosszú megoldás, melynek borítása egyszerű műanyag réteg, nem kapott hálós kivitelt és az USB csatlakozón sem találunk aranyozott felvitt réteget.

Szoftver:

Ugyebár a doboz nem tartalmazza a szoftver telepítő lemezét, hanem a gyártó oldaláról kell letöltenünk a programot, ami nem is olyan nagy probléma, hisz onnan biztosan a legújabb verzióhoz juthatunk hozzá. A szoftver első ránézésre nagyon áttekinthető. Ami a fő képernyőn van, az az egér grafikája a gombokkal. Felette láthatjuk az öt profilt, ahová a beállításainkat elmenthetjük, így nem kell az egeret egyes folyamatoknál állítgatni, hanem csak betöltjük az oda illő profilt.

szoftver1

Jobb oldalt az egyes profilokhoz állíthatjuk hozzá az egér teljesítményét, a mmár említett gombokat és a GXT 177 ékességének számító RGB villágítással is játszadozhatunk. A teljesítménynél állíthatjuk a DPI értékét. Itt összesen 5 "durva" beállításunk van, de akár egy 30-as skálán mélyebb beéllításokat is elvégezhetünk. Állíthatunk a DPI precizitáson is, emellett lehetőségünk van a frissítés állítására, ami 125 és 1000 Hz között változtatható. Lehetőségünk man még konfigurálni az egér gyorsulását és ami szerintem egy nagyon hasznos opció, a görgő sebességét.

szoftver2

szoftver3

Térjünk is át az RGB effektekre. Itt is több lehetőség áll rendelkezésre a tesztreszabásra. Először is, az effekteket 4 módon állíthatjuk be, mégpedig választhatunk állandó (egy színű) világítás, egy színben történő villágás, színt válroztatva történő villogás között, illetve a fényeket ki is kapcsolhatjuk. Beéllíthatjuk ezen felül a villogás tempóját és a fényerő beállítását is elvégezhetjük. Ha egyedi szívre vágyunk , akkor azt is kikeverhetjük a 16,8 millió árnyalat közül.

szoftver4

A szoftver feltelepítése után meg is néztük az RGB LED világítást, ami ugye a két oldalsó csík és a GXT gaming logó alól szűrődik ki. Amint említettük a fényerő állítható, így akinek egy visszafogottabb fényárra van szüksége, annak sem kell az egér vásárlásáról lemondani.

.

Összegzés:

Külsőre a Trust GXT 177 egy kimondottan szép egér, amit az RGB világítás egy magasabb szintre emel, amire a lézeres szenzor rátesz még egy lapáttal. Az egér tapintásával is meg vagyunk elégedve, kényelmesnek is mondható, viszont az oldalsó gonbokkal akadnak problémák, hisz a gyártó gamer egerét jobb és balkezesekre egyaránt szabta, így ne számítsunk tökéletes kényelemre. A GXT 177 szoftvere jól átgondolt program, mellyel könnyedén testre szabhatjuk az egér beállításait, akár profilokba mentve eltárolhatunk, sőt ezeket a profilokat e beépített memóriának köszönhetően más gépen is előcsalhatunk. A Trust GTX 177 számunkra nagyon tetszett, mely vélemény kialakulásában a külső és a szoftver és a kényelmes fogás is szerepet játszott. A gyengeség a már említett oldalsó gombok elhelyezésében van, hisz akaratlanul is le tudjuk nyomni az egyes gombokat. A Trust GXT 177 20.000 forint körüli áron fog hazánkban a boltok polcaira kerülni.

tetszett_s

Trust_Logo

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: