trust-gxt-232-mantis-streamer-mikrofont-teszteltunk

TRUST GXT 232 MANTIS - Streamer mikrofont teszteltünk

2021. január 10. Kocsis Bence Hangeszközök

A streaming világ palettája mikrofonok terén nagyon széles mostanság, hasonlóképpen, mint a "gamer" jelzővel ellátott eszközöké, tartozékoké. Miért is indítok ezzel? Mert itt egy "apróság" a Trust kínálatából. Az ok amiért ezt a kicsinyítő jelzőt kapta, lent kiderül. Aki streamelésre, podcast, vlog, hangalámondás készítésre vagy mikrofont nélkülözhetetlen tartalomgyártásra hajtja a fejét, természetesen elkerülhetetlen lesz az a bizonyos mikrofon kérdés. Nagy fejtőrést okozhat a legtöbb esetben, hogy vajon mi legyen a választott eszköz, és milyen egyéb tartozékokra van szükségünk, hogy minőségi tartalmat gyárthassunk. Ezekre a kérdésekre ad választ a "Trust GXT 232 Mantis" mikrofon!

Kezdjük az elején!

Miután a kezünkbe kerül a doboz, nem vár szokatlan külső, egyből szembe találkozunk a Trust-tól megszokott módon a csomagolás elején a termék kidomborodó ízléses képével, teljes felszereltségében, valamint a hozzá tartozó fontosabb információkkal. A dobozból, műanyag formából és a légbuborékos fóliából kiszabadítva a tartalmát, elsőre meghökkentő látvány tárul elénk, hiszen egy aprócska, de dizájnos mikrofon néz velünk szembe. Az első sokk után félénken a kezünkbe emelve jön a következő, mivel szinte súlytalan az anyagának köszönhetően, ami javarészt műanyag, viszont nem kelt "olcsó" érzést.

Magunkhoz térve az első élmény nyújtotta zavarból, jött az összeszeállítása. Magától értetődő és egyszerű volt minden lépés, de a mellékelt dokumentum is tartalmazza azokat. A mikrofont egy már előre a fix 1 állású tripoddal rendelkeő horizontálisan és vertikálisan állítható univerzális gumis rezgéscsillapító és pattogásszűrő mikrofon kengyelbe helyezve, majd a popfilterre erősített fém tartópálcát 2db csavarral rögzítve, használatra kész állapotba is hoztuk. Amint megfelelően beállítottuk a mikrofon pozícióját és a tripod lábainak irányát a súlyelosztás végett, nem kell félnünk attól, hogy felborulna vagy elbillenne, illetve a csúszkálástól sem, mert a tripod lábainak vége gumiborítást kapott. A biztonság kedvéért a csomagban megtalálható 1db pót rezgéscsillapító gumigyűrű, ha a kegyelen előszerelttel valami történne. Önmagában csak a mikrofon kézben tartva is tökéletesen használható a karok elfáradása nélkül. Állvánnyal összeszerelve asztali használata közben nem takar ki semmit és a komfortérzetet sem rontja, szinte észre sem lehet venni hogy ott van, vlamint teljesen összeszerelt állapotban is meglepően pehelysúlyú. A csatlakoztatása egy a készülékhez fixen szerelt 1.5m-es védőtextillel és törésgátlóval ellátott USB-vel történik további teendők nélkül (Plug and play).

Használat előtt laikusként felmerülhet kétség, hogy a védőrács és a ház kialakítása milyen hangzást eredményezhet, ám ez használat közben szerte is foszlik. Streamlabs OBS-ben tesztelve, szinte pillanatok alatt apróbb beállításokkal kiderül, hogy egy jó kis szerkezetről van szó. Kategóriájában robosztusabb társaival szemben egyáltalán nem marad alul, nem torzít, szép és tiszta hangot biztosít. Sajnos vagy nem sajnos, kinek mi a megfelelő, de nincs fényjelzés a működtetésekor, így nincs semmi visszajelzésünk magán az eszközön, ha csatlakoztatjuk .

Nyersebb információk:

Iránykarakterisztikáját tekintve mindenirányú (omnidirectional), ez határozza meg, hogy milyen irányból érzékeny a hangokra. Frekvencia tartománya 50Hz - 16kHz, típusa pedig kondenzátor mikrofon. Kimeneti ellenállása 32 Ohm ami jelveszteség szempontjából fontos tényező, hiszen minél alacsonyabb annál kisebb, de itt nem kell emiatt aggódni. Érzékenysége -38dB.

Összegezve egy kiváló tiszta hangzást biztosító a legtöbb igénynek megfelelő mikrofon, amelynek ár érték aránya sem utolsó. Az összeszerelésével nem kell sokat bíbelődni, mobilis, szinte láthatatlan és könnyed, de nem sugározza az olcsóság érzetét, használatkor pedig be is bizonyítja, hogy ez nem egy kis olcsó próbálkozás, nagyjából 12 ezer fotintért szerzhető be. Maga a mikrofon csatlakoztatást követően egyszerre használható. A további információkat a gyártó oldalán megtaláljátok.

A cikket írta: Bors Máté "Bobyzon"

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: