trust-gxt-960-graphin-ultrakonnyu-eger-extrem-kulsovel

Trust GXT 960 Graphin - ultrakönnyű egér extrém külsővel

2020. november 29. Kocsis Bence Egér

Az, hogy egy egér RGB világítással rendelkezik, már mindennaposnak mondható. Arra is folyamatosan törekednek a gyártók, hogy olyan egereket alkossanak meg, melyek könnyűek, amit többféle módon érnek el. Egyes gyártók az anyaghasználatban látják a könnyítés lehetőségét, mások ennél is továbbmennek és próbálnak még egy lapáttal rátenni a fejlesztéseknél. A megoldás már ismerős. Néhány gyártó már próbálkozott a méhsejt kivágású kialakítással, melynek eredményehogy a burkolat súlyából sokat tudnak lecsípni, emellett a világításban is új távlatok nyílnak. Ilyen alapokra építkezik a Trust GTX 960 Graphin egere, melynek nem csak a külsejét, hanem a tudását is megnéztük. 

Az egér doboza elég figyelemfelkeltő. Találunk rajta egy méretes illusztrációt az egérről, emellett olvashatók a legfontosabb tulajdonségok, mint az RGB támogatás, a DPI szenzor, a könnyített súly, vagy épp a szoftveres vezérelhetőség. 

A GTX 960 Graphine egy szimmetrikus egér, mely körben műanyag házzal rendelkezik, mely házon rengetek méhsejt formájú kivágás található. Ezek a kivágások nem csak a burkolaton, de még a főgombok alsó részén is megtalálhatók. Alulról kiszűrődik egy műanyag, tejfehér burkolat, mely a fő kumponensek mellett az RGB LED-eket is elrejti.  

Ami az egér méreteit illeti, egy 126 x 63 x 40 mm-es megoldásról beszélhetünk, mely kábellel 106 gramm, kábel nélkül pedig mindössze 74 gramm súlyú.  Az egér felső részén helyet kapó görgő oldalsó része a világító RGB-s zóna tagját képezi, beljebb pedig bordázott gumiborítás található, mellyel az ujj kényelmesen és csendesen görgetheti a gombot, mely ebébként katintó funkcióval is rendelkezik. Gombok csak a bal oldalon találhatók, melyek egymás mögött kaptak helyet, normál méretű kéz esetében a hüvelykujj kényelmesen eléri és nem meg túl rajtuk. Ezen az oldalon is láthatók a méhsejt kivágások, így az RGB vbilágítás itt is átszűrődik a burkolat alól. 

A jobb oldalon még több kivágás található, mint a balon, a gombok hiányának köszönhetően és a TrustGaming feliraton kívül más érdekeset nem is találunk. 

Az egér alsó része három darab tappancsot tartalmaz, melyek hófehérek és a teflon bevonatnak köszönhetően nagyon tartósak, valamint kimondottan jól siklanak bármilyen anyagú egérpadon. A méhsejt kivágások itt komoly számban fordulnak elő, melyek tovább csökkentik az egér teljes súlyát. Középen látható az optikai szenzor, mely egy PMW3325 típus, ami 10000 DP maximális felbontásra képes, 200 DPI minimum felbontással. Ezen tartományban a szoftver segítségével nagy szabadságot élvezhetünk annak függvényében , milyen alkalmazési területen szeretnénk bevetni az egeret. A kábel egy 180 cm hosszú megoldás, mely szövetborítást kapott. Ez esztétikusabbá teszi az egeret, bár sokak szerint a merev kábel sok esetben inkább hátrány, mint előny. 

A gyártó oldaláról letölthető szoftverben elvégezhetjük a DPI beállításokat. Egy időben összesen 6 mentett DPI érték közül választhatunk, melyeket színkódolhatunk ís. Persze ez a 6 program nincs kőbe vésve, hisz a beállításokat összesen 3 profilban menthetjük el. A világítás is testreszabható, a gyárilag beprogramozott Rainbow wave mellett további 5 effekt áll rendelkezésre, némelyiknek a színösszeállítását is befolyásolhatjuk. Ami jó dolog, hogy az RGB világítás igény szerint kikapcsolható. A polling rate 125 és 1000 Hz között állítható, emellett az érzékenséget, a görgő sebességet és a dupla kattintás idejét is beállíthatjuk. Természetresen makrózésra is lehetőség van, bár a gombok száma nem túl sok, de azokat különféle profilokban testre szabhatjuk. 

A világítás a sok-sok nyílásnak köszönhetően nagyon intenzív és mivel elég nagy a világító zóna, így az átmenetek nagyon szépen, hosszan láthatók, ezt nagyon jól eltalálta a gyártó. 


A Trust GXT 960 Graphin egy kimondottan jól sikerült egér. A gogása kényelmes, jól csúszik az egérpadon és könnyű a közepes méretének ellenére. A külseje kimondottan pofás, az RGB fények pedig nagyon jók. A 10000 DPI-s szenzor széleskörű használatot tesz lehetővé, bár ehhez a szokásos mennyiségű gomb nem sokat tesz hozzá, így tehét be vagyunk picit korlátozva. A Trust GXT 960 Graphin 12-13.000 forint közötti áron szerezhető be, ami a tudásához viszonítva barátinak mondható. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: