trust-urban-car-jump-starter-powerbank-10000/2016/07/06

TRUST URBAN Car Jump Starter & Powerbank 10000

2016. július 06. Teszt delmaster Telefon

Egy olyan terméket kaptunk a TRUST-tól, ami annyira újdonságnak számít, hogy még hazánkba sem érkezett meg, így egyelőre nem kapható. Szintén egy külső akkumulátort fogunk most bemutatni nektek, aminek van egy sajátossága: képes beindítani az autódat, ha lemerült az akkumulátorod. Ez a termék nem más, mint egy „zsebbika”.

TRUST URBAN CAR JUMP STARTER & POWERBANK 10.000

.

DSC_5442 DSC_5444

.

DSC_5447

Mágnessel ellátott flip-es dobozban kaptuk meg a terméket, aminek a súlya igen is magabiztos: érződik, hogy sok minden van benne. Felnyitottuk a dobozt, melyet követően egy grafika tárult elénk: az autó beindításához szükséges lépéseket olvashatjuk. De lássuk, hogy mit is rejt a csomag!

.

DSC_5449 DSC_5450

.

DSC_5453

Egy masszív, erősfalú, TRUST feliratú tartót pillanthatunk meg. A cipzárt elhúzva több rekeszt találunk, mely körül a felsőben találunk egy AC adaptert, egy leírást és egy krokodilcsipeszes bikakábelt. Tovább rekeszelve egy microUSB kábelt és maga a powerbankot figyelhetjük meg.

.

DSC_5456 DSC_5457
 DSC_5458  DSC_5462

.

Elsőként a külső akkumulátort vizsgáljuk meg alaposabban. Erős gumival bevont a készülékház, melynek a felső borításán feltűnnek az ütésálló telefonoknál ismert „kamu csavarok”, illetve a gyártó logója. Esztétikáját nagy mértékben növeli a sárga színű díszcsík, ami szintén gumiből készült. Felül egy króm hatású fizikális gomb és felette egy négyes skálát képviselő, kék LED állapotsor. Megfordítva a powerbankot érdekes információkat olvashatunk az adattáblán: a beépített 10.000 mAh kapacitású, 3.7V 37Wh akkumulátor két kimenettel és két bemenettel rendelkezik (funkciójuk kicsit később). Alatta egy ábra, mely a zsebbika funkciót mutatja be. Bal oldalon egy piros prizmát találunk, ami alatt két darab erős fényű, piros LED helyezkedik el. Hogy mire is való ez, azt lejjebb olvashatjátok.

DSC_5459.

DSC_5460 DSC_5461

.

DSC_5463

A felső élen gumitakarókat látunk, amik közül a bal oldalon a 12-15V adapter bemenet található, középen a két darab USB2.0 port (5V 1A és 5V 2.4A), míg jobb oldalon az 5V 2A microUSB bemenet. A szemközti élen jobb oldalon egy erősfényű fehér LED lámpa kapott helyet, míg bal oldalon - a gumitakaró mögött – a speciális csatlakozók helyezkednek el, ami a zsebbika funkcióért felel. Jól megfigyelhető, hogy a két csatlakozó nagyon vastag és ugyanakkor a kék csatlakozófelületük eltérő, így az alábbiakban bemutatott bikakábel polaritását véletlenül sem tudjuk felcserélni.

DSC_5478.

DSC_5479 DSC_5481

.

A piros és fekete krokodil csatlakozókból álló bikakábelen találunk egy speciális, fekete dobozkát, amin az alábbi feliratok szerepelnek: 12V 400A. Igen, nem tévedés, ezen a kábelen bizony 400A halad át! Ez a dobozka ugyanis tartalmaz egy transzformátort, aminek a tekercse az áramot impulzusszerűen felgerjeszti és ezáltal tartósan 200A, míg löketszerűen 400A-t képes a krokodilcsipeszeken lévő eszközre ráadni. Ez nem kevesebb, mint 4800W, azaz 4.8kW energiát jelent, aminek a természetes jelensége, hogy a kábel és a dobozka is felforrósodik. Mivel az eszközünknek ez a legfontosabb feladata, így a gyártó úgy alakította ki ezt a funkciót, hogy biztonságos legyen. Beszélünk itt rövidzár-, fordított polaritás- és túltöltöttség és alultöltöttség elleni védelemmel. A csipeszek műagyagból készültek, de a belső részük nagyfelületű fém. Előfordulhat, hogy használat során véletlenül a két csipesz aktív zsebbika funkció alatt összeérnek, így a ráadott 12V azonnal rövidzárba kerül. Az eszköz alapesetben tönkremenne ilyenkor, de köszönhetően a technikának, a zsebbika leveri a „saját belső megszakítóját” (hasonlóan a számítógép tápegységek esetén), így megakadályozza az eszközt a hibás működéstől, illetve az esetleg megsemmisüléstől.

.

DSC_5486 DSC_5484

.

A powerbankot használat előtt teljesen fel kell tölteni. A korábban megszokottaktól annyiban tér el a folyamat, hogy kétféleképpen lehet a többcellás akkumulátort feltölteni. Lehetőségünk van a mellékelt microUSB kábel segítségével, ami kb. 10 óra alatt képes ezt a szintet elérni; illetve használhatjuk az ugyancsak mellékelt AC adaptert, aminek a csatlakozóján keresztül 15V 1A-el tölthetjük, így a töltési idő nagymértékben lerövidül: 5 óra szükséges. Ha kész a töltés, akkor a villogás megszűnik és a négy kék LED folyamatosan világít. Ekkor kihúzhatjuk a töltőkábelt és az eszközünk üzemkész. (A gyártó adatai nem térnek ki az akkumulátor kapacitásának tárolási idejére, pedig jó lenne tudni, hogy meddig képes tárolni a töltést. Ez azért is fontos, mert az autóban a zsebbikát nem töltjük hetente. Egyes információk szerint akár 8 hónapig is képes fenntartani az energiát, de erről nekünk sincs bővebb infónk.)

.

DSC_5467 DSC_5466

.

A powerbankot az alábbi módon használhatjuk. Egyszeri rövid gombnyomásra felvillannak a kék LED-ek, majd az USB2.0 portokat aktívvá teszi az eszköz, így tölthetjük róla okostelefonunkat. Ha megnyomjuk kétszer röviden, akkor a már korábban említett piros LED-ek kezdenek el villogni. Kicsit emlékeztet a kerékpár hátsó lámpára, de annál sokkal erősebb fénye van. Kétszeri újra megnyomásra a piros LED kialszik. Ha hosszan nyomjuk meg a gombot, akkor a zseblámpa funkció érhető el. Nagyon erős, hidegfehér fényű LED garantálja, hogy a sötétben is megfelelően tudjunk tájékozódni. Egyszer ismét megnyomjuk, és a LED villogni kezd bringalámpaszerűen. Mégegyszer megnyomjuk, akkor pedig a fehér LED az S.O.S morzejelet „játssza” folyamatosan.

DSC_5475

Bemutatjuk, hogyan is lehet használni a „zsebbika” funkciót. Ehhez a művelethez lemerítettük a teszthez használt autó (OPEL Corsa C 1.2 Benzin) akkumulátorát. 12,1 V-ot mértünk rajta, amivel már csak a visszajelzők világítanak, de a gyújtáshoz már nem elegendő. Bedugtuk a bikakábel végét a powerbank megfelelő csatlakozójába, majd vártuk a zöld-piros LED villogást. Ezt követően az autó akkujára helyeztük a krokodilcsipeszeket és jött a várva-várt pillanat: az indítózás. Első indításkor nem hajtotta meg az indítómotort, majd másodikra kicsit hosszabban próbálkoztunk és láss csodát, a motor beindult. Az autó nem fogott ki a powerbankon, simán beindította. De mi a helyzet, ha az akkut kiszedjük az autóból… Akkor is be fog indulni? A kíváncsiság hajtott minket, így egy próbát megért. Természetesen ugyanaz volt a helyzet, mint egy lemerült akku esetén, de harmadik hosszabb próbálkozásra beindult a motor akkumulátor nélkül is.

DSC_5489

Érdekessége a műveletnek, hogy a powerbank és a bikakábelen lévő dobozka nagyon felmelegedett, eléggé igénybe vette az energiafelhasználás az eszközt. Egy alapszabályt azonban fontos szem előtt tartanunk: max. 3 alkalommal probálkozzunk a powerbankkal történő indítással, mert az eszköz beépített akkujában oly mértékben megindul a gázképződés, hogy az akku a túlhevülés során felpúposodhat, majd a zsebbika tönkremehet. Kb. 800 alkalommal tölthető fel erre a funkcióra a 10.000 mAh akkumulátor, mely garantálja a kis mértékben történő önkisülést.

DSC_5507

A powerbank emellett árammal látja el okostelefonunk és táblagépünket egyszerre, nem kell várni arra, míg az előző eszköz feltöltődik. Tehát két kütyüt is tudunk tölteni az a külső akkumulátorról. Csupán azt kell figyelembe venni , hogy az egyik szabványos 1A áramot tud, másik pedig 2.4A-t. A nagyobb port is tudja tölteni kisebb áramigényű eszközt, azonban fordítva ez már nem igaz: kis árammal nagy áramigényű nem töltődik.

DSC_5477

Ennek az eszköznek az autóban a helye, hiszen minden olyan funkciót tud, ami jól jöhet mondjuk egy defekt alkalmával (sötétben helyzetjelzés, lámpa funkció), vagy akku lemerüléskor. Nem kell félnünk, ha az akku hirtelen zárlatos lesz, mert a powerbank még akku nélkül is beindítja az autót. Nincs szükség egy másik autó akkujára a bikázáshoz, illetve nem kell még 1-2 ember az autó betolásához. Ez a zsebbika egy egyszemélyes felszerelés, nincs szükség a használat során plusz személyekre. Nekünk tetszett az eszköz, bátran ajánljuk! Egyelőre nálunk nem kapható és az ára sem ismert, így egy picit várnunk kell még erre a termékre.

ajanlott

Köszönjük a TRUST-nak, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsájtotta!

Trust-logo-3704443296-seeklogo.com

Írta: Teszt delmaster

Hasonló bejegyzések: