trust-urban-yudo-wireless-charger-teszt/2016/08/02

TRUST Urban Yudo Wireless Charger - teszt

2016. augusztus 02. Teszt delmaster Mobilvilág

Most egy olyan eszközt fogunk bemutatni nektek, ami nem csak a kényelmet szolgálja, de nagyon hasznos is egyben: vezeték nélküli okostelefon töltő. Hogy miért is vezeték nélküli és hogyan működik? Leteszteltük! Cikkünkből kiderül.

TRUST URBAN YUDO WIRELESS CHARGER

A TRUST számos olyan okostelefon kiegészítőt dob a piacra, mely megkönnyíti az ember hétköznapjait, figyelve a komfortra és a modern formára. Szerkesztőségünkbe megérkezett a gyártótól a YUDO névre hallgató, vezeték nélküli töltő. Ezzel a kis eszközzel tölthetjük az erre kompatibilis készülékeket.

.

DSC_5679 DSC_5680

.

A dobozt kibontva megpillanthatjuk a bliszterben a dokkolót, alatta egy vastagabb USB kábelt és egy használati útmutatót.

DSC_5682

Az egység kör alakú és műanyagból készült. Felül átlátszó műanyag borítást kapott, melyen még egy szürke színű, gumírozott rész is található. Erre kerül majd az okostelefon hátlapja, így nem karcolja össze a hátlapot. Az alsó borításon felül egy micro-USB portot látunk, ide kell majd csatlakoztatni a mellékelt USB kábelt. Itt olvashatjuk az eszköz adattábláját, ami tartalmazza a gyártó nevét, a termék kódját, a gyártás helyét és a technikai paraméterekre utaló jelet.

.

DSC_5683 DSC_5684 DSC_5687

.

Beüzemelése nagyon egyszerű: csupán összedugjuk az USB kábellel a dokkolót és az USB-t, amit egy olyan adapterhez kell csatlakoztatnunk, ami legalább 2A áramot képes produkálni. Nem megfelelő a számítógép USB portja vagy egy telefontöltő – sajnos -, mert ezek csak 1A áramot képesek kiadni magukból. Lényeges, hogy a vezeték nélküli töltőnek 2A szükséges, hiszen csak a működéséhez 1A kell, míg a másik 1A-t pedig a töltési funkcióra használja.

DSC_5688

Könnyen ellenőrizni tudjuk azonban, hogy az AC adapterrel megfelelően működik-e a töltő, mivel a dokkoló elülső részén két kék állapotjelző LED kapott helyet, ami 2x felvillan csatlakoztatáskor, majd kialszik.

DSC_5691

Használata nagyon egyszerű: csupán az okostelefont rá kell helyeznünk a töltő egységre, ekkor a kék led villogásba kezd, és máris láthatjuk a telefon kijelzőjén, hogy a töltés elindult. A folyamat némileg lassabbnak tűnik, mint a vezetékes változatnál, de sokkal praktikusabb, hiszen az éjjeliszekrényre helyezve nem csak „pihentetjük” a telefonunkat, hanem töltjük is egyszerre. Nem kell reggel a vezetékekkel bíbelődnünk; azonnal üzemkész a készülékünk. Előnye ennek az eszköznek, hogy az asztal lapjába egy megfelelő méretű furattal be is süllyeszthetjük, így abszolút praktikus megoldás lesz a telefon töltése. Az USB pedig folyamatosan csatlakoztatva lehet, hiszen ha nincs töltés, akkor nem melegszik az AC adapter, nem vesz fel áramot. Nagyon fontos, hogy a telefont középre kell helyeznünk a dokkolón, nem lóghat le a telefon oldala róla, illetve nem lehet ferdén rajta, mert akkor nem érzékeli a telefont.

DSC_5698

De hogyan is működik a vezeték nélküli töltés? Gondoljunk a fémdetektorra, mert olyat már mindenki biztosan látott. Ez tartalmaz egy tekercset, amit egy rezgőkörrel indukálnak. A tekercs mindaddig nyugalmi helyzetben marad, míg egy fém nem téríti el a mágneses hullámokat, így az eszköz frekvenciája megváltozik és jelezni kezd. Nos, hasonló az elv ennél az eszköznél is: a dokkoló tartalmaz egy tekercset, illetve a készülék hátlapja is tartalmaz egy hasonlót. Itt a két tekercs mintegy transzformátorként működik, az egyik fele (dokkoló) az adó, a másiké (telefon) a vevő, így jöhet létre a töltés. Ez némi hőleadással jár, így természetes jelenségnek minősül, ha picit melegszik a két eszköz töltés közben.

DSC_5694

Nagy csalódottságunk egyelőre, hogy nagyon kevés okostelefonnal dolgozik együtt a vezeték nélküli töltő. Gyárilag csupán 60 okostelefon rendelkezik ezzel a funkcióval, a többi készülékhez viszont vásárolhatunk utólag ezt a kiegészítőt, amit a hátlapra ragaszthatunk és egy vékony fóliás, micro-USB csatlakozóval a telefonhoz kapcsolhatunk:

01

A gyártók ugyanakkor különös hangsúlyt fektettek a biztonságra: mi történik akkor, ha a dokkolóra kulcscsomót, távirányítót vagy más fémtárgyat teszünk? Az eszköz intelligens áramköre felismeri az idegen eszközöket és automatikusan kikapcsol annak érdekében, hogy az idegen eszközök nehogy tönkremenjenek.

KOMPATIBILIS KÉSZÜLÉKEK

Google Nexus 4, Nwxus 5, Nexus 7
LG G2, G3, G3S, Spectrum, Spectrum2, Revolution, Lucid2, Optimus G Pro, Optimus F5, Optimus 2, Optimus Pro, Optimus IT-L05D
Nokia Lumia 735, Lumia 920, Lumia 928, Lumia 930, Lumia 1020, Lumia 1520
Samsung Galaxy S6, Galaxy S6 EDGE
HTC Incredible 2, Driod DNA, Thunderbolt, 8x
Blackberry Z30
CAT S50
Motorola Nexus 6, Droid 3, Droid Bionic, Droid Mini, Droid Maxx, Droid X
Vertu Signature Touch
Sharp AQUOS ZETA SH-09D, AQUOS SH-07D, AQUOS SH-02D, AQUOS EX SH-04E, AQUOS SH-F13C, Q-Pot SH-04D, SH-05D
Panasonic Eluga X P 02-E, Eluga X P 06D
NEC MEDIAS PP N-01D, MEDIAS PP N-04E
Fujitsu Arrow Kiss F-03, Arrow X F-10D
Pantech Breakout
Techdy Basic Bear
Casio G'z One Commando
Kyocera Hydro Elite, Urbano L01

.

Összességében elmondhatjuk, hogy a TRUST Urban YUDO vezeték nélküli töltője egy nagyon hasznos és ugyanakkor rendkívül praktikus megoldás lehet azok számára, akik nem szeretik a vezetékek összegabalyodását és az állandó USB kábelen való töltést. Ez a termék szintén hozzájárul lakásunk csinosításához, hiszen egy kis barkácsolással a dolgozószobánk asztalába is beépíthetjük, így mindig kéznél lesz a töltő. Magyarországon egyelőre még nem kapható a termék, de mihelyt megérkezik, kb. 15€ áron hozzájuthatunk.

tetszettKöszönjük a TRUST-nak, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsájtotta!

Trust-logo-3704443296-seeklogo.com

Írta: Teszt delmaster

Hasonló bejegyzések: