trust-zelos-2-1-hangrendszer-teszt/2018/03/25

Trust ZELOS 2.1 hangrendszer teszt

2018. március 25. Kocsis Bence Hangeszközök

Manapság már egyre többen használnak Bluetooth kompatibilis hangrendszereket, mivel olyan helyre szánják őket, ahol a kábelek nem mutatnak túl szépen. De természetesen még mindig hódítanak a jack csatlakozóval ellátott eszközök hiszen ezek a hangrendszerek is megfelelő teljesítménnyel rendelkeznek, de kedvezőbb áron szerezhetők be. Számítógépekhez, vagy olyan televíziókhoz tökéletesen használhatók, melyek nem falra szerelt megoldások. Egy ilyen vezetékes, jack csatlakozóval ellátott hangrendszert mutatunk most be a Trust műhelyéből, mely a Zelos 2.1 nevet viseli, illetve a gyártó gaming berkein belül a GTX 648 típusjelzést is megkapta.

A Trust Zelos 2.1 hangrendszer egy méretes, nagyjából 30 x 40 cm-es dobozban érkezett hozzánk, melyen természetesen látható magáról a termékről egy méretes illusztráció, emellett a teljesítményre és a vezérlésre vonatkozó információkat is leolvashatunk.

A dobouban a hangfalak mellett megtaláljuk a legfontosabb tartozékokat, mint a Remote Control, a Jack csatlakozóval ellátott kábel, a tápkábel és ezen felül kapunk egy színes kisdokumentumot is, melyben lépésről lépésre, képekkel illusztrálva végignézhetjük, hogyan is kell üzembe helyezni a Zelos 2.1 hangrendszert.

A mélyláda 23 x 23 x 25 cm-es méretekkel rendelkező doboz, mely a legjobb hangminőség érdekében fából készült, természetesen a műanyag elemekkel kiekészítve. A fekete színű doboz elejére került a membrán, mely egy műanyag keretet és egy fémből készült rácsos borítást kapott, melynek közepén ott virít a Trust GTX logója. Érdekesség, hogy a membrán belső harmadában egy kék körív került elhelyezésre, ami megtöri a teljes fekete színt és így eléggé jól mutat. A mélyláda jobb oldalára került egy légbeölmlő, míg az átellenes oldalon megtaláljuk a csatlakozókat.

Ami kapásból feltűnik, hogy nincs optikai csatlakoztatási lehetőség, de ezt leszámítva eléggé komoly a felhozatal. Legalál a tápkábel csatlakozóját találjuk, mellette pedig a bekapcsológomb került elhelyezsére. Emellett elhelyezett a gyártó egy ECOMODE feliratú kapcsolót, mely arra hivatott, hogy aktiválása esetén a hangrendszer 30 perc után lekapcsol. Ezek felett találjuk a magassugárzók jobb- és baloldali csatlakozóját, valamint a Remote Control 3,5 mm-es jack csatlakozóját. Felül két potméter kapott helyet, melyek a hangerőért és a mély hang erősségéért felelnek.

A magassugárzók 20 cm-es magassággal rendelkeznek, de ezek a mélyládával ellentétben már műanyagból készültek. Ami a formát illeti, nem lehet rá panasz, nem hívalkodó, szerintem nagyon egyszerű a kinézet, ami persze nem baj. A membrán ebben az esetben is kapott egy kis kék beütést és egy fémhálós borítást, felülre pedig egy miniatűr légbeömlő került. Legalul a GTX logó látható, ami ezüst színben került felfestésre. Maga a magassugárzó néhány fokos szögben hátradől, ami jól mutat. Falra szerelési lehetőség kimaradt, de ez szerintem nem okoz különösebb problémát, maiximum abban az esetben lehet ebből kisebb gond, ha valaki egy falra szerelt tévé esetében szeretné használni a hangrendszert. A magassugárzó aljára négy darab gumitappancs került, mely stabilan tart.

A Remote Control egy két kábellel ellátott eszköz. Az egyik kábelt a mélyládához, a másikat pedig a számítógéphez, laptophoz, vagy tévéhez kell csatlakoztatni. Maga a hangerőszabályzó egy méretes henger, ami átmenet nélküli hangerőállítást tesz lehetővé. A felső részére egy mélyedés került, ami kettős feladatot lát el. Egyrészt mutatja, milyen hangerő van beállítva, másrészt az ujjunkat rátéve könynedén tudjuk forgatni a szabályzót.  Az elülső részen két jack csatlakozó található. Az egyikbe 3,5 mm-es Jack csatlakozóval ellátott headsetet csatlakoztathatunk, a másikba pedig okostelefont, vagy egyéb zenelejátszásra alkalmas eszközt köthetünk, így akár egy külső hangszóróként is használhatjuk a Zelos 2.1-et.

Ami a Zelos 2.1 teljesítményét illeti, egy 100W-os maximális teljesítményre képes hangrendszerről beszélhetünk, ami 50W RMS teljesítményt jelent. Ez úgy adódik össze, hogy a mélysugárzó 30 watt (RMS) teljesítményt képes tartósan kicsikarni magából, míg a magassugárzók 10-10 wattra képesek. A magassugárzókat a málysugárzótól kellő távolságra is tehetjük a még jobb  hangélmény érdekében, hisz a magassugárzók egy 180 cm hosszú kábellel lettek ellátva. EGyébként ugyanez a jellemző kábelhossz a Jacj csatlakozó esetében is. A mélysugárzó kellőképp dübörgő, de nem torzít, erőteljesnek mondható és hozzá a magassugárzók tiszta hangot produkálnak.

 

[youtube]

;t[/youtube]

.

A mellékelt 120 cm hosszú kábel segítségével könnyedén csatlakoztathatunk a hangerőszabályzó modulhoz okostelefont, zenelejátszót, vagy épp headsetet.

A Trust Zelos 2.1 megjelenésében nagyon tettszetős hangrendszer és ami a hangminőséget illeti, nem panaszkodhatunk, nem csak teszi a dolgot, de azt tisztán, felesleges zaj- és rencsegésmentesen produkálja. Az, hogy a hangerőszabáyzó nem csak a hangszórón található egy kényelmes dolog. A Trust Zelos 2.1 20.000 forint körüli árcédulával szerepel a boltok polcain, ami azt kell mondjam, egy ilyen hangrendszerhez képest baráti árnak mondható.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: