turtle-wax-headlight-lens-restorer-teszt/2014/08/04

TURTLE WAX Headlight Lens Restorer - teszt

2014. augusztus 04. Teszt delmaster

Az autofejlesztes.hu webáruház jóvoltából kaptunk tesztre egy univerzális, fényszóró polírozó készletet, melyet ki is próbáltunk! Természetesen ez egy rendhagyó teszt, mellyel az autós olvasóinknak szeretnénk kedvezni, így aki hardveres tesztre vágyik, az most inkább lapozzon!

TURTLE WAX HEADLIGHT LENS RESTORER

DSC_0652 DSC_0656 DSC_0651

.

DSC_0658

Egy olyan készletről beszélünk, melynek a segítségével otthon egyszerűen és gyorsan feljavíthatjuk bemattult, besárgult fényszórónkat. De miért is van szükség erre? Miért zavar ez minket? Az éjszakai vezetés során bizonyára sokan tapasztalták, hogy alig látják a megvilágított úttestet és egyszerre a reflektorhoz nyúlnak. Ez azért van, mert a matt fényszóró burkolat rontja a fény terjedését és csökkenti a fényerősséget, így a lámpa erőtlenül fog világítani. Fontos tudni továbbá, hogy az időjárás, a napsütés, a magas UV, valamint a közlekedésből származó karcok és sérülések mind koptatják a burkolat felszínét. Ez okból van szükség a fényszórók polírozására, ha nem szeretnénk méregdrága új fényszórókat vásárolni.

DSC_0659

A készlet műanyagdobozban kapható, melyen gyárilag magyar nyelvű tájékoztató nem található, azonban a forgalmazó ellátta a csomagolást utólag egy magyar használati útmutatóval. A doboz tartalmaz egy 118ml tisztító folyadékot, egy 118ml kenő sprayt, 2 db javítókorongot, egy fóliakesztyűt, valamint lencsetömítő- és egy alapréteget képző kendőt. Mi a forgalmazó oldaláról töltöttük le a használati útmutatót, amit kinyomtattuk, de mint korábban írtam, a doboz hátoldalán is olvasható.

DSC_0666 DSC_0667
DSC_0668 DSC_0669

.

A készlet használata előtt alaposan át kell olvasni a leírást, majd ha mindent megértettünk, akkor nekivághatunk a folyamatnak, melynek az egyik legfontosabb része a fényszórók körbemaszkolása papír ragasztóval (nem tartozék), így megóvhatjuk az elemek fényezését.

DSC_0673.

DSC_0716 DSC_0717

.

Első lépésben alaposan meg kell tisztítani a fényszóró felületét a mellékelt Clarifying Compound tisztító folyadékkal, melyet felviszünk egy rongyra vagy puha papírtörlőre, melyet a teljes felületen alapos, körkörös mozdulattal eldolgozunk, majd egy tiszta törlővel eltávolítjuk a maradékot. Ezzel a művelettel a parányi karcokból és kopásokból távolítjuk el a szennyeződéseket.

DSC_0691 DSC_0692

.

A szárazra törölt burkolatra kenő sprayt fújunk, majd előkészítjük az #1 számmal ellátott korongot, amit szintén benedvesítük, s következhet a polírozás, mely enyhe nyomással, előre-vissza, illetve pici körkörös mozgásokkal történik. Ügyelni kell arra, hogy a folyamat alatt mindvégig a fényszóró és a polír korong is nedves maradjon, mert ellenkező esetben a burkolat felszíne felmelegedhet és "megéghet", s maradandó károsodást eredményezhet. Ezzel a zöld színnel kell a legtovább dolgoznunk, s közbe folyamatosan figyeljük a javítandó részt. Fontos továbbá, hogy csak a "hibás" részen használjuk, s ne a teljes felületen (ha csak kis részt szeretnénk javítani).

DSC_0694 DSC_0700

.

A következő lépésben áttérünk a #2 korongra, melyet szintén nedvesen kell használni nagyjából 1-2 percig előre-vissza mozdulatokkal, majd nagyon rövid ideig erre merőlegesen. Ezt követően jöhet a #3, majd a #4 polír korong, melyeket szintén csak pár percig kell használnunk. Ha a felület nem tisztul, akkor vissza kell térni az #1 számú (zöld) korongra és a folyamatot ismételni kell.

DSC_0725 DSC_0726

.

DSC_0730

Ha elértük a kellő hatást és a fenti lépéseket végigcsináltuk, akkor a tisztító folyadékkal mégegyszer át kell finoman súrolni a felületet, majd addig kell egy puha törlőkendővel körkörösen eldolgozni, míg a felület nem tisztul, s csak egy vékony réteget hagy maga után. Érdemes kb. 30-40 mp-ig rajt hagyni, majd egy tiszta, puha pamut ronggyal eltávolítani a maradékot. Ezt követően fel kell vennünk a fóliakesztyűt és a Base Coat Wipe nevű, alapréteget képző kendőt kell kibontanunk, mellyel mindkét (polírozott) fényszórót egyenes mozdulattal bekenjük, s száradni hagyjuk. Ha teljesen megszáradt, akkor a Sealing Wipe tömítőkendővel határozott, lassú mozdulattal felvisszük a filmréteget, s száradni hagyjuk 24 órán keresztül. Ezt követően a fényszóró ragyogó fényben fog pompázni, s megvédi a burkolatot a bemattulástól, illetve az idő előtti kopástól.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=c9N0L-guHM8[/youtube]

A mi tesztalanyunk egy 1999-es (15 éves) Opel Astra G személyautó volt, aminek a bal fényszórója kisebb mértékben, a jobb már eléggé bemattult és sajnos kisebb-nagyobb karcokat is tartalmazott. A leírás is figyelmeztet minket, hogy a nagyon öreg vagy nagyobb mértékben sérült, karcos fényszórókat lehet, hogy NEM képes eltávolítani, s a fényszórót feljavítani. Mi egy közepesen elhasználódott fényszórón próbálkoztunk, s kíváncsiak voltunk a hatásra, melyet a teszt során végig dokumentáltunk fotókkal, videóval.

DSC_0747 DSC_0745

.

Tapasztalatunk az, hogy a karcokat a TURTLE WAX polírozó készlet nem szereti és a nagyobbakkal nem is tud mit kezdeni, de a bemattult felületet - igaz időigényesen, de - fel tudja javítani. Nem azt mondom, hogy olyan lesz, mint az új, de a fényáteresztés javul és a fényszóró erősebben fogja világítani az utat. A polír korongokkal a felső UV-álló réteget tudjuk lepolírozni, azonban ha ez a réteg már eltűnt, s alatta a burkolat felszíne erősen karcolódott, illetve kavicsfelverődést is szenvedett, akkor a javulás mértéke csekély, azonban még érezhető. Úgy gondolom, hogy a kb. 4-7 éves autók körében lehet sikeres; a 10 évnél idősebbeknél a környezeti hatások már oly mértékben megrongálták a foncsort és a burkolatot is, hogy ott valószínűleg gépi polírozásra van szükség, vagy rosszabb esetben fényszóró cserére. A leírásban 30-40 perc munkaidő szerepel, mi viszont 3 órát töltöttünk a felújítással, de hangsúlyozom, hogy a mi fényszórónk nem valami jó állapotban volt, így elképzelhetőnek tartom, hogy egy jobb állapotú, kis mértékben mattult fényszórót ezen idő töredéke alatt lehet javítani.

Az AUTOFEJLESZTES.HU webáruházában 4.690 Ft-os áron vásárolható meg a TURTLE WAX Headlight Lens Restorer készlet, illetve a részletes, magyar nyelvű útmutatót is elérhetjük az oldalon.

ajanlott

Köszönjük a AUTOFEJLESZTES.HU webáruháznak, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsájtotta!

Írta: Teszt delmaster