uj-kompakt-processzorhutok-az-enermax-muhelyebol/2014/03/28

Új kompakt processzorhűtők az Enermax műhelyéből

2014. március 28. Kocsis Bence

A CeBIT alkalmával, az Enermax bemutatta az új ETS-N30 processzor-hűtő családot. Ezen a héten, mind a két modell (ETS-N30-HE és ETS-N30-TAA), már elérhető a viszonteladóknak egész Európában. A rendszerintegrátoroknak ajánlott, kompakt méretű Enermax hűtők a hatékony megoldást képviselik. Kifejezetten kisméretű (small form factor) házakhoz tervezték (mini-ITX és micro-ATX), így multimédia centerekhez, valamint belépőszintű PC-hez.

A radiátor mérete csak 92 x 50 x 134mm (szé. x mé. x ma.), azonban az Enermax smart air stream hővezető technológiának köszönhetően a cooler a legmagasabb követelményeknek is eleget tesz. A lamellák közepén elhelyezett kis uszonyszerű résekkel a gyártó még hatékonyabbá tette a meleg levegő elszállítását. Amíg a hő távozik az elvezetésnél, a friss levegő a nyomáskülönbségnek köszönhetően már magától is beáramlik a lamellák közé. Az Enermax ezt a technológiát "Stack Effect Flow"-nak nevezte el. Ezt az új szabadalmaztatott technológiát az ETS-T40 termékcsalád kapta meg elsőként. Egy másik védjegyzett technológia is beépítésre került, ez a "Vacuum Effect Flow". Alapját a nyomáskülönbség képezi a radiátor és a környező levegő között. A coller oldalai nem teljesen zártak, így ott a hideg levegő beszökhet a cellák közé. Az ETS-N30 hűtőhöz a csomagban megtalálható egy 9 cm-es ventilátor is. Természetesen automatikus PWM vezérléssel így mindig a megfelelő teljesítményen fog üzemelni hűtőnk (800 – 2,800 RPM). Az Enermax coolerek két fajta változatban érhetőek el: az ETS-N30-TAA, T.B.Apollish Advance LED ventilátorral valamint az egyszerűbb kivitelű ETS-N30-HE, 9 cm-es matt fekete színű légkeverővel.

07_47 08_45

.

A hat darab 6mm hőcső, közvetlenül érintkezik a CPU-val (védjegyzett Heat Pipe Direct Touch Technology), így gyorsabban és hatékonyabban vezeti el a hőt a kritikus helyről. Az Enermax a hűtőket felhasználóbarát szerelhetőséggel szállítja, ennek köszönhetően a processzor és a hűtő közötti kapcsolat mindig 100%-os lesz, valamint a rögzítés is egyszerű és biztonságos. Az utóbbi funkció, leginkább a rendszerintegrátoroknak hasznos, mivel a hűtő cserénél könnyebben, valamint sérülésmentesen tudják felszerelni az új hűtőt a meglévő CPU-ra. Az ETS-N30 minden jelenlegi processzorhoz csatlakoztatható, legyen az Intel vagy AMD (LGA 775/1150/1155/1156/1366 és AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1/FM2/FM2+), beleértve az új Haswell™ generációt is.

04_80

Az ETS-N30 hamarosan elérhető. Az ETS-N30-HE nagyjából 8 500 Ft, valamint az ETS-N30-TAA kék LED ventilátorral 9 200 Ft körüli áron kerül majd a boltok polcaira. A termékeket Magyarországon az Ingram Micro forgalmazza.

01_94

02_94

Írta: Kocsis Bence