ujra-volan-moge-pattantunk-dirt-4-xbox-one-teszt/2017/06/15

Újra volán mögé pattantunk - Dirt 4 Xbox One teszt

2017. június 15. Szajcsán Márk

A DIRT sorozat tíz éves múltra tekint vissza, ugyanis 2007-ben jelent meg a legendás versenyző neve alatt futó Colin McRae: Dirt. A játék sikeres volt és ezen felbuzdulva két évvel később meg is jelent a folytatás, majd újabb két évvel később a harmadik epizód is a boltok polcaira került, immáron Colin McRae neve nélkül. A Dirt 3-ban újdonságként hatott a  Gymkhana mód. A harmadik rész után a Codemasters más irányba evezett, melynek eredménye a Dirt: Showdown lett, ami inkább volt egy roncsderbire és a városi őrületre alapozó játék, mint újabb rally cím.

A Showdown nem hozta az elvért sikereket, így a Codemasters visszatért az alapokhoz és a tapasztalt szimulátorosoknak szeretett volna kedveskedni egy új játékkal. Mivel a Dirt Rally is sikeres volt és az első három Dirt epizódban is rengeteg olyan tartalom volt, ami szerethetővé tette a játékot, a készítők szerették volna egybegyúrni a két vonalat és ezután született meg a Dirt 4 . Arra a kérdésre keressük a választ, hogy ez sikerült e a készítőknek, vagy egy olyan játék kerül a játékosok kezébe, ami felejthető?

header

A játékot elindítva a bevezető videók megtekintése után létrehozhatjuk saját versenyzői profilunkat. A szokásos módon vezeték és keresztnevet, származási helyet kell választanunk, illetve van lehetőség profilkép beállítására is.  Érdekesség, hogy az eredményeink összehasonlításánál beállíthatjuk, hogy csak az Xbox játékosokkal szeretnénk megmérettetni magunkat, vagy egy multiplatform szintű Leaderboards a célunk.

Ezek után lehetőségünk van kétfajta játékmód közül választani, mellyel a szimulátorosoknak és az arcade játékosoknak is egyaránt kedveskednek a készítők. Míg a gamer mód olyan játékosok számára lett kitalálva, akik nincsenek benn a szimulátorozás világában, addig a szimulátor mód értelem szerűen a tapasztaltabb játékosoknak készült.

dirt-9b

 

Gamer módban érezhetően sokkal stabilabb az autó, nem kell minden kanyarban arra figyelni, hogy hogy viselkedik a járgány alattunk, szinte csak a pálya vonalvezetésére és adott esetben az AI, vagy online ellenfelekre kell koncentrálnunk. A szimulátor mód természetesen sokkal nehezebb, hisz itt kanyarról kanyarra, ugratóról ugratóra fel kell készülnünk arra, hogy az autó nem úgy fog viselkedni, ahogy azt mi szeretnénk és mindent meg kell tennünk azért, hogy a pályán maradjunk.

A következőkben a vezetői licensz a cél, melyet a napfényes Ausztráliában tudunk megszerezni. Ha ezt megugrottuk, akkor egy eléggé összetett játékban találjuk magunkat.

Még itt egy érdekesség, a nehézségi szint kiválasztása, hisz van lehetőségünk Racer, Pro, Champion és Fearless közül választani. Természetesen magasabb szint kevesebb segítséget tesz lehetővé, de bónuszokkal ezt meghálálják a készítők.

dirt-4b

 

Ezek után a cél a Dirt Academy, ahol kedvünk szerint elidőzhetünk, begyakorolhatjuk a kanyarvételeket, főbb mozdulatokat, de nem kell A-tól Z-ig teljesíteni, hanem át is ugorhatjuk ezt a játékmódot.

Ha már a játékmódoknál tartunk, nincs okunk panaszra. Kapunk egy elég hosszú karrier módot, emellett lehetőségünk lesz egyéni események beállítására. Visszatérhetünk a Dirt Academy-be gyakorolgatni és lesz egy Joyride mód is, ahol különféle feladatokat kell teljesítenünk időre, vagy egyéb célokkal.

Online téren két játékmód áll rendelkezésre. A Competitive módban előre leszervezett eseményeken vehetünk részt majd az eredményünktől függően egész komoly díjakra tehetünk szert. A Multiplayer módban csatlakozhatunk mások által készített eseményekhez, de akár saját magunk is létrehozhatunk versenyeket.

  Dirt-10b

A Freeride módban lehetőségünk van saját szakaszt is kreálni. Ehhez meg kell adnunk, hogy milyen hosszú legyen a pálya, mennyire legyen összetett, több kanyar, kevesebb egyenes, vagy fordítva, esetleg vegyesen. Azt is be tudjuk állítani, hogy milyen napszak legyen az adott etapon és, hogy milyen legyen az időjárás.

A játék legösszetettebb módja a karrier. Itt hosszú órákat eltölthetünk versenyzéssel, körbejárva a világot, belekóstolva különféle szakágak versenyeibe, számos autót kipróbálva. A karrier mód négy mérföldkőből áll. Rally, Landrush, Rallycross és Historic Rallye.

A karrier rally módjában végigjárhatjuk a ranglétrát, összesen 17 eseményen és természetesen egyre erősebb, gyorsabb járgányokat tesznek alánk.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?time_continue=24&v=0Wfx5l50vvg[/youtube]

.

Alapvetően 5 helyszín áll rendelkezésre. Ausztrália, Spanyolország, Svédország és Wales mellett az Egyesült Államok is helyet kapott. Ez az öt helyszín lefedi a havas, aszfaltos, kavicsos körülményeket, így a változatossággal nem lesz probléma. Főképp úgy, hogy a játékon belül a szakaszok generálódnak, azaz nincs országonként 6-8 kőbevésett vonalvezetés, így a 3-4 km-es szakaszok mellett gyakran belefuthatunk rémesen hosszú, 10 km felett szakaszokba is.

dirt-7b

 

A Landrush mód nem hiányozhat a játékból, hisz mégis csak egy Dirt-ről van szó. Nem mondanám, hogy ez a mód nagyon el lett találva, de azért tartalomnövelőnek megteszi. Ami a legborzasztóbb ebben a módban, az a hihetetlenül idegesítő AI. A gépi ellenfelek ugyanis úgy viselkednek a pályán, mintha mi ott sem lennénk, így hamar összeakadhatunk velük. És ha már jön a kontakt, akkor biztosan mi járunk pórul, ugyanis gumifalba tolás, vagy megforgás lesz a vége. Itt összesen 3 helyszín és négy jármű-kategória vár ránk.

A Codemasters birtokában vannak a FIA World Rallycross Championship licenszei, így bajnokságból ismert autókkal és pilótákkal is találkozhatunk. Anglia, Franciaország, Norvégia és Svédország mellett Portugália is egy valós helyszín, mely pályák több vonalvezetéssel is rendelkeznek, így az unalom biztosan kizárt.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?time_continue=154&v=EuKs2rSlyKM[/youtube]

.

Negyedik játékmódként helyet kap a Historic Rallye, melyben legendás autókkal versenyezhetünk az 5 rally helyszínen.

A játék látványvilágáról ugyanaz az EGO 4.0 engine gondoskodik, ami  2015 óta a Codemasters F1 játéka alatt is szolgálatot teljesít. Ez már mindenképpen egy jó alapot képezhet, de természetesen a Forma-1 egy teljesen más környezet, más világ. Ennek eredményeképp, azért vannak problémák, hiányosságok. Első körben a tócsákat kell megemlíteni, ami távolról úgy néz ki, mintha egy befagyott pocsoja lenne, semmiféle víz jellege nincs. A másik ilyen hibának mondható látványbeli elem a visszajátszásokban látható, kerekek által felvert homokfelhő.

  dirt-8b

Ezen felül viszont minden kimondottan jó. Az Egyesült Államokban, Michigan-ben a környezet varázslatos és egy esős wales-i rally is kimondottan szép vonalvezetést eredményez, csak győzzük figyelni a kanyarokra. A Dirt 4-ben autózhatunk fényes nappal, felhős időben, szakadó esőben és éjszakai körülmények között.

Hangok terén is pozitív vélemény alakult ki vélemény alakult ki bennünk.  Jó hallani, ahogy sziszeg a turbó, vagy ahogy a kocsi alján pattog a kavics, vagy ahogy durrog a kipufogó. A menüben és a visszajátszások közben is jó zenék vannak, de már megszokhattuk a régebbi részekben is, hogy nagyon jól tudnak zenéket válogatni a játékhoz. A Nicky Grist (navigátor) ténykedése is informatív, összhangban van a feliratokkal , nem idegesítő, ami egy 5-6-perces szakasznál fontos szempont.

Dirt-11b

 

Már említettük, hogy a játék Gamer és Simulation módban is játszható. Természetesen minkét módot kipróbáltuk és érezhetően elkülőníthető a két irányítás egymástól. A Gamer mód inkább a sebességről, a kanyarok minél gyorsabb bevételéről  - természetesen a hibák elkerüléséről - szól, addig a Simulation módban kanyarról kanyarra meg kell küzdeni az autóval. Ha nevettünk egy kanyart nem lélegezhetünk fel, hisz jön a következő ív, amelynél lehet, hogy a fák között, vagy az árokban fogunk kikötni?

A játékban fontos szerepe van a pénznek, hisz a díjként kapott krediteket nem csak autók vásárlására és a szakaszok közötti javítások kifizetésére köthetjük, hanem csapatot is menedzselhetjük. Rengeteg kreditet költhetünk el új szponzorok felkutatására, stábtagok felvételére, a garázsunk bővítésére és egyéb olyan jellegű fejlesztésekre, melyekkel a karrier módban kapunk néhány könnyítést.

DIRT-3b

 

Összegzés:

Az Xbox One-on kipróbált Dirt 4 elegett tett az elvárásainknak, persze voltak apróbb hiányosságok, amelyeken egy következő résszel javítani lehet. A Dirt és Dirt Rally átmenet nagyon jól sült el és a gamer és simulation irányítás közti választás lehetősége is  növeli a játékélményt. A FIA licensz kimondottan jót tett a játéknak, hisz a rallycross nagyon élvezetesre sikerült. A játék grafikája megállja a helyét és a hangok is rendben vannak. A karrier mód és az online tartalom kielégítően hosszú játékot eredményez...

A szerkesztők véleménye:

„A Dirt 4 számomra kellemes csalódást okozott. Egy autós játéknál, főképp egy rally játéknál a fizika a vesszőparipám, ami a Dirt 4 esetében kimondottan jól sikerült. A gamer mód mellett a simulation játékmód lehetőséget ad arra, hogy egy jobb kormánnyal az autó minden porcikáját érezhessük. A Force Feedback effektek megfelelően el lettek találva, így az autó vezetésekor nem érezzük azt, hogy egy zsinóron húznák a járgányt, vagy épp semmi tömege nem lenne az autónak. A  játék PC-s változatát próbáltam ki egy Logitech G29 kormánnyal.  Számomra a Dirt 4 nagyon tetszett, ajánlom minden arcade és szimulátor rajongónak.”

Beni

"A grafika és irányítás közül inkább az utóbbit mondanám a játék erősségének. A Dirt 4 az általam imádott Colin McRae Rally 2.0 élményét hozza vissza, azzal a különbséggel, hogy az ottani 8 helyszín helyett ebbe az esetben csak 5 országban versenyezhetünk. A szakasz generálásának lehetősége, megakadályozza, hogy az 5 helyszínből álló ralizás unalomba fulladjon..."

Mátyás

   

Írta: Szajcsán Márk